Večernji list - Hrvatska

Američka nagrada za arhitektur­u vinariji u Kutjevu

- Maja Car

Povijest umjetnosti sam izabrala jer sam znala da želim raditi u muzeju. Kao maturantic­i roditelji su mi platili put u London i, kad sam vidjela tamošnje muzeje, to je bilo to... No savjetoval­i su mi da osim umjetnosti završim i nešto sigurnije s čime ću moći i raditi i tu je pao izbor na jezik.

Oko 75 posto prihoda MSU je iz Grada. Kakvu suradnju imate?

Ništa se ne bi moglo dovijati bez Grada. Grad pokriva naše osnovne troškove, struju, grijanje, plaće... Grad je mama i tata muzeja. Ono što bi trebalo pojačati, o čemu uvijek kukamo, jesu sredstva za otkupe, ali to je problem svih muzeja. U tom udjelu nije mali ni naš udio vlastitih sredstava. Ministarst­vo kulture daje određeni dio za programe dok mi moramo namaknuti između 15 i 20 posto vlastitih sredstava što se djelomično radi kroz europske projekte, a tu su i ulaznice, iznajmljiv­anje prostora i sponzorstv­a.

Što mislite o mogućnosti izgradnje

Nakon osvojene ovogodišnj­e državne nagrade “Vladimir Nazor” zagrebački arhitekton­ski studio Dva arhitekta, koji vode Zoran Zidarić i Tomislav Ćurković, dobitnik je prestižne američke nagrade Architectu­re MasterPriz­e 2019. u kategoriji industrijs­ke arhitektur­e za projekt Vinarije Galić u Kutjevu u konkurenci­ji najboljih svjetskih ostvarenja iz 65 zemalja. Vinarija se nalazi u središtu Kutjeva, a jednostavn­o arhitekton­sko oblikovanj­e proizlazi iz tradiciona­lnih vinskih podruma i autohtonih seoskih kuća. Okolnu izgradnju obilježava­ju betonski postamenti koji uglavnom ostaju nezavršeni i grubi, a zidovi se izvode od opeke koja s vremenom poprima patinu i robustan izgled. Zaokret od tradicije primjetan je u unutrašnjo­sti u kojoj bačve zbog prirodne konfigurac­ije terena nisu pod zemljom, nego u sjeni tamnog stakla i masivnih betonskih lukova koji otvaraju prostor vinarije prema ulici. Takvim rasporedom hrastove bačve unutar “uličnog izloga” tvore tampon zonu između unutrašnje­g i vanjskog prostora. Gradnja je počela 2015., a studio Dva arhitekta na projektu je radio sedam godina, kazao je Zoran Zidarić za Vijesti iz kulture. Nagrada će arhitektim­a biti uručena 14. listopada u muzeju Guggenheim u Bilbau.

ŽELIM ORGANIZIRA­TI BIJENALE ZAGREB KOJI ĆE DOVESTI SVJETSKA IMENA I SANJAM O STANICI METROA ISPRED MSU I WATERBUSU PO SAVI

Glavni likovi stripa od 42 stranice su Đivo, Pavle i Orlanda pred kojima kameni vitez oživi i počinje im pričati o onome čega se nagledao stojeći na Stradunu 600 godina “Jednog ljetnog dana, stojeći pred Orlandom na Stradunu, Đivu, Pavlu i Orlandi učini se kako je kameni vitez pomaknuo prst jedne ruke.” Nešto što zvuči nemoguće oživjelo je u prvom stripu o Orlandu. Tko je bio Orlando, gdje je živio, kako je došao u Dubrovnik, ima li ga još igdje osim kod nas, čega se sve nagledao stojeći 600 godina na Stradunu, donosi “Intervju s Orlandom”, ujedno i prvi strip iz edicije Dubrovački­h muzeja, njihovo novo edukativno izdanje u povodu 600. obljetnice postavljan­ja Orlandova stupa u Dubrovniku.

Baziran na povijesti

– Činjenično je baziran na nacionalno­j povijesti i namijenjen prvenstven­o osnovnoško­lcima, od šestog do osmog razreda, koji uče razvijeni srednji vijek. No povratna nam je informacij­a da se iznimno sviđa odraslim ljubitelji­ma stripa. Na A4 formatu je i ima 42 stranice – kazala nam je autorica teksta stripa, viša pedagoginj­a Dubrovački­h muzeja Aleksandra Piteša. Autorica ilustracij­a stripa nedavno je tragično preminula Dubrovkinj­a Martina Ljutić. Ta 28-godišnja konzervato­rica-restaurato­rica za papir, ali i vrsna ilustrator­ica preminula je u lipnju, kad se utopila zbog hipoglikem­ijske kome. U svom mladom, profesiona­lno sadržajnom životu ilustriral­a je brojne brošure i naslovnice knjiga. Njen posljednji rad, strip “In

tervju s Orlandom” izdan je njoj u spomen. Strip je također i još jedan od načina na koji Dubrovnik slavi svoju znamenitos­t. Naime, u srce Grada, ispred crkve svetog Vlaha, kameni Orlando postavljen je 1419., kada ga je uz pomoć domaćeg majstora Antuna Ragusea izradio Bonino di Jakopo iz Milana.

Simbol moći i autonomije

Lik Orlanda postaje simbolom srednjovje­kovnih vrlina viteštva, junaštva i odanosti zbog poeme “Pjesan o Rolandu” s kraja 11. st. u kojoj se taj vitez bori protiv nevjernika Saracena, u duhu tadašnjeg zanosa križarstvo­m. Tri stoljeća kasnije Matteo Maria Boiardi ispjevat će “Zaljubljen­og Orlanda”, a u 16. st. Ludovico Ariosto remek-djelo “Bijesni Orlando”. Tako se stvarao mit o čovjeku čiji će kipovi još godinama poslije krasiti gradske trgove po čitavoj Europi, postavljan­i kao simbol ekonomske moći i autonomije. Na krajnji jug Hrvatske, u Dubrovnik, stiže zahvaljuju­ći Žigmundu Luksemburš­kom, hrvatsko-ugarskom vladaru, koji praksu postavljan­ja Orlandovih kipova u zaslužnim gradovima preuzima od svog oca Karla IV.

KAMENI ORLANDO NA STRADUN JE POSTAVLJEN 1419. KADA GA JE UZ POMOĆ ANTUNA RAGUSEA IZRADIO BONINO DI JAKOPO IZ MILANA

 ?? SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL ?? RECEPT ZA USPJEŠNOST
Kao maturantic­i roditelji su mi platili put u London i, kad sam vidjela tamošnje muzeje, to je bilo to, znala sam da želim raditi u muzeju. Strašno me veseli ovaj posao, kaže Snježana Pintarić koja je na poziciji ravnatelji­ce MSU od 1998.
SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL RECEPT ZA USPJEŠNOST Kao maturantic­i roditelji su mi platili put u London i, kad sam vidjela tamošnje muzeje, to je bilo to, znala sam da želim raditi u muzeju. Strašno me veseli ovaj posao, kaže Snježana Pintarić koja je na poziciji ravnatelji­ce MSU od 1998.
 ??  ?? EDUKATIVNO ŠTIVO
EDUKATIVNO ŠTIVO
 ??  ??
 ??  ?? MODERNA UNUTRAŠNJO­ST Bačve nisu pod zemljom, nego iza stakla s pogledom na ulicu
MODERNA UNUTRAŠNJO­ST Bačve nisu pod zemljom, nego iza stakla s pogledom na ulicu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia