Večernji list - Hrvatska

Kviz koji je 227 osoba učinio milijunaši­ma

- Sara Smojver

tirati sve #nemojme situacije s kojima se svakodnevn­o susrećemo. Želimo pokazati neku drugu, našu perspektiv­u gledanja na život i pritom se dobro zabaviti. Publika čini velik dio ovog showa, njihova iskustva neiscrpan su izvor tema, ali i smijeha – kazala je Maša Zibar.

Različite osobnosti

– Shvatili smo da takve stvari nisu obrađene na ovakav način, a kod nas podcast scena još nije razvijena pa smo odlučili ući u tu priču. Većinom smo spontani jer tako najviše dolazimo do izražaja. Cijeli podcast temelji se na našim osobnostim­a što je ljudima zanimljivo gledati jer vide na nama da smo prirodni. Jedino što prije dogovorimo su neke situacije koje su nam se dogodile i o kojima govorimo u podcast. Tu je i aktualac, u kojem pretresamo aktualne teme – kaže Nina Remenar.

Prvi komentari na dosadašnje emisije su odlični. Javljaju im se znani i neznani te predlažu nove teme.

– Jako smo iznenađeni i oduševljen­i komentarim­a jer nismo znali kako će to proći. Na Mašinu kanalu inače je jedna druga vrsta videa i nismo znali kakav će biti odaziv. Dosad nema ni jednog negativnog komentara. Mnogi se poistovjeć­uju s nama, kao da su s nama na kavi. Neki su čak pisali da imaju svog favorita od nas troje. I najbolje je da se i kod njih udomaćila uzrečica “nemoj me”, koju koriste u situacijam­a kad im se dogodi nešto nepredviđe­no – kaže Maša.

Podcast nemoj me. ima i svoje stranice na Instagramu i Facebooku, a novo je izdanje vani svake subote u 11 sati. Kviz „Tko želi biti milijunaš?“, koji se danas vraća na HRT, pokrenut je u Velikoj Britaniji 1998., a već iduće godine započelo je emitiranje američke inačice. Tijekom dva desetljeća emisija je dosegla nevjerojat­nu popularnos­t koja je odjeknula i kod nas kad se kviz počeo emitirati 2002. godine pod voditeljsk­om palicom Tarika Filipovića. Omiljeni show prikazivao se sedam sezona, odnosno do 2010., bilježio je rekordnu gledanost te je prema mišljenju tvrtke Celador hrvatska verzija bila među najboljima od ukupno 120 inačica iz cijelog svijeta. Popis milijunaša čini ukupno 227 pobjednika, od kojih je tek 12 Amerikanac­a i pet Engleza.

Hrvatska ima milijunaši­cu

Samo godinu dana od početka prikazivan­ja na HRT-u Hrvatska je u lipnju 2003. dobila svoju prvu i jedinu milijunaši­cu - Miru Bićanić, profesoric­u hrvatskog jezika podrijetlo­m iz Vinkovaca koja je za milijunski iznos točno odgovorila na pitanje “koja je od navedenih TV voditeljic­a godine 2001. istrčala Pariški maraton“. Priznala nam je u nedavnom intervjuu da je i nakon 16 godina još uvijek prepoznaju na ulici te da joj je u prvim danima snalaženja u novoj situaciji pomogao upravo Tarik Filipović, a zbog nagle popularnos­ti oboma im je neprestano zvonio telefon.

– On je poslije kviza “zbrisao” u Zenicu, a ja sam bila zabarikadi­rana u stanu svojih prijatelja. Moji prijatelji bili su presretni zbog pobjede, dok obitelj nije bila fasciniran­a mojim tzv. uspjehom – ispričala nam je Bićanić koja dodaje da je nekoliko mjeseci nakon

MNOGI SE POISTOVJEĆ­UJU S NAMA, KAO DA SU S NAMA NA KAVI. NEKI SU ČAK PISALI DA IMAJU SVOJE FAVORITE MEĐU NAMA – KAŽE NINA

pobjede bilo traumatičn­o.

– Bilo je zaista euforično i traumatičn­o na izvjestan način, jer svatko misli da ima pravo na vas, mediji pogotovo; ne možete utjecati na to što će tko objaviti, ali to nisam čitala niti me zanimalo. Prijatelji bi me ponekad obavijesti­li o ponekom urnebesnom tekstu – otkrila je Vinkovčank­a.

Među prvim pobjednici­ma bio je Amerikanac John Carpenter koji je 1999. godine odgovarao na pitanje „koji se američki predsjedni­k pojavio u televizijs­koj seriji Laugh-In“. Odgovor je bio Richard Nixon, on se u humoristič­noj seriji pojavio tijekom kampanje 1968. godine. Jedno od pitanja bilo je i „koliko je milja Zemlja približno udaljena od Sunca“. Odgovor koji se tražio bio je 93 milijuna milja, odnosno 150 milijuna kilometara, a njega je dao Amerikanac Dan Blonsky.

Pobjednici su češće muškarci

Iako se u listu pobjednika većinom upisuju muškarci, prva svjetska pobjednica Milijunaša bila je Portugalka Renata Morgado koja je 2000. osvojila 50.000.000 eskudosa. Nekima je dolazak do milijuna na posljednje­m pitanju olakšalo korištenje sva tri džokera odjednom, što se dogodilo u slučaju Davida Goodmana. Na pitanju „prema seriji dječjih knjiga, odakle dolazi Medvjedić Paddington“on je iskoristio džoker pola-pola, zatim „pitaj publiku“, a da bi potvrdio odgovor iskoristio je telefonski poziv. Među ponuđenim odgovorima bili su Indija, Peru, Kanada i Island i premda su Indija i Kanada odmah bile eliminiran­e džokerom pola-pola, 1 % publike glasalo je za Kanadu. Prva od ukupno pet britanskih pobjednika bila je Judith Keppel, koja je odgovorom na pitanje „koji kralj je bio oženjen Eleonorom od Akvitanije“osvojila milijun funti i time postala prva Britanka koja je odnijela pobjedu u tom showu. Tri godine poslije ponovno se okušala u kvizu u povodu 5. godišnjice i osvojila 32 tisuće

funti.

 ??  ?? atelji su više od 10 godina, a u podcastu govore o svakodnevn­im situacijam­a
atelji su više od 10 godina, a u podcastu govore o svakodnevn­im situacijam­a
 ??  ??
 ??  ?? NAKON 9 GODINA STANKE Novu sezonu kviza ponovno će voditi Tarik Filipović
NAKON 9 GODINA STANKE Novu sezonu kviza ponovno će voditi Tarik Filipović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia