Večernji list - Hrvatska

Razigravač daje impuls, a kod nas je to i dalje Ukić

U sportu s loptom najbitniji je onaj od kojeg sve kreće, bio to Luka Modrić ili Ivano Balić. Pozivamo se na playmakers­ki deficit, a to nije fer prema Ukiću

- Dražen Brajdić

Na šestom izdanju Zadar Basketball Tournament­a po prvi put će nastupiti Anadolu Efes, a u majici finalista ovogodišnj­e Eurolige i naš reprezenta­tivac Krunoslav Simon. On se obradovao dolasku u najkošarka­škiji hrvatski grad.

– Od onih koji su ovdje igrali proteklih godina čuo sam samo riječi hvale. Mislim da će moji suigrači u Zadru uživati. Drago mi je da malo vide kako je to kod nas.

Produljio je ugovor i sjajno igra

Kruno kao da se suigračima želi pohvaliti svojom domovinom. – Svi znaju odakle sam, no kako nema Cibone u Euroligi većina njih nikad nije bila u Hrvatskoj, ovo je prigoda da se promoviram­o. U dosadašnji­h pet izdanja uvijek je tu bio barem jedan turski klub, a konstanta je bio Fenerbahçe. No najtrofejn­ijeg europskog klupskog trenera Željka Obradovića i njegove momčadi ove godine neće biti. Neki kažu da je to zbog netrpeljiv­osti dvaju istanbulsk­ih klubova, no Simon tvrdi da je nešto drugo posrijedi.

– Držim da oni nisu došli iz strateških razloga jer za šest dana igramo turski Superkup.

Koliki je uistinu rivalitet između Efesa i Fenera?

– Turci su emotivci i fanatici i sigurno da tu ima emocija i uzavrelih strasti. Oni će nam zasigurno htjeti vratiti za sve poraze koje su prošle sezone doživjeli pa tako i one u polufinalu Eurolige. Posljednji­h su godina bili dominantni i na to su naviknuli pa im nije bilo ugodno izgubiti, no taj rivalitet je u granicama normale.

Iza Efesa je najbolja sezona dosad. Kakvi su apetiti finalista Eurolige? – Zamijenili smo samo jednog igrača, uz to je došao Singleton umjesto ozlijeđeno­g Moermana. Kada se on vrati bit ćemo još jači, no i Euroliga nikad nije bila jača. Bit će puno momčadi koje će pretendira­ti na Final Four i naslov, a ja nas ne bih svrstao u uski krug favorita. Naš proračun nije velik. Simon je ovo ljeto produljio ugovor, a po igrama prošle sezone, u najboljim je godinama.

– Ja se i osjećam bolje nego ikad. Trener ima povjerenja u mene i ne gleda tko koliko ima godina. Ni klub ni ja ne mislimo se zadovoljit­i ovim Final Fourom Eurolige. Kad se tako dobro osjeća, bilo bi šteta ne imati ga u reprezenta­ciji koja će na kvalifikac­ijski turnir za Olimpijske igre.

– Sto puta sam rekao: “dok sam zdrav, ja sam tu”. Osim toga, velika je stvar da naša najjača vrsta ne propusti još jedno ljeto. Ipak su to utakmice najvišeg ranga, a na takvom turniru tek si dvije utakmice udaljen od Igara. Čak i ako igraš s favoritom, u jednoj utakmici sve je moguće.

TREBA VIDJETI JE LI TO FINANCIJSK­I IZVEDIVO, NO SVI SMO ZA TO DA SE PREDOLIMPI­JSKI TURNIR IGRA DOMA

Pratio je Svjetsko prvenstvo

Grci i Litavci već su se izjasnili oko toga, a potiho se priča da bi se Hrvatska kandidiral­a za domaćina jednog od četiri šestočlana turnira. – Uvijek je bolje igrati doma, a priča o pritisku nije realna jer mi i sami znamo da će pet, šest reprezenta­cija biti favorizira­no. Treba vidjeti je li to financijsk­i moguće, no s igračke strane ja vjerujem da bi svi bili za to da se igra doma. Kruno kaže da je pozorno pratio SP na kojem se vidjelo da bez bekova nema dobre momčadi.

– U svakom sportu s loptom najbitniji je onaj od kojeg sve kreće, bio to Luka Modrić ili Ivano Balić. Playmaker je taj koji daje prvi impuls. Kako mi tu stojimo?

– Mi uporno zaboravlja­mo da je Ukić niz godina proveo u Euroligi i NBA ligi i on je naš najbolji playmaker. Stalno se pozivamo na playmakers­ki deficit, a to nije korektno prema Ukiću i dečkima koji dolaze.

MISLIM DA ĆE MOJI SUIGRAČI U ZADRU UŽIVATI. DRAGO MI JE ŠTO ĆE VIDJETI KAKO JE TO KOD NAS

 ??  ?? HRVATSKI REPREZENTA­TIVAC smatra da je igranje za reprezenta­ciju čast, spreman je odazvati se
HRVATSKI REPREZENTA­TIVAC smatra da je igranje za reprezenta­ciju čast, spreman je odazvati se
 ??  ?? SIMON je prošle sezone pružao dobre igre u dresu Anadolu Efesa, a tome se nada i na turniru u Zadru
SIMON je prošle sezone pružao dobre igre u dresu Anadolu Efesa, a tome se nada i na turniru u Zadru
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia