Večernji list - Hrvatska

Hrvatska među pet zemalja koje najmanje koriste hitnu pomoć

Izvješće Eurofounda ruši rašireno mišljenje

- Dijana Jurasić

Suprotno percepciji u javnosti da hrvatski građani hrle na hitnu pomoć za svaku sitnicu, izvješće Eurofounda, ugledne Europske zaklade za poboljšanj­e uvjeta života i rada, pokazuje da Hrvati koriste hitnu pomoć manje od prosjeka EU. Dok je u prosjeku 11% građana koristilo usluge hitne pomoći, u Hrvatskoj je to samo njih 7%, čime se ubrajamo u zemlje s najnižim korištenje­m hitne pomoći zajedno s Italijom i Rumunjskom, a nakon Bugarske i Poljske, u kojoj je 5%, odnosno 6% građana koristilo hitnu pomoć. S druge strane, najviše korisnika Hitne pomoći bilo je u Luksemburg­u (21%), Španjolsko­j (20%) te Švedskoj i Estoniji (18%). Proizlazi to iz nedavnog izvješća Eurofounda “Kvaliteta usluga zdravstven­e zaštite i pružanja skrbi u EU” koja obuhvaća i dugoročnu skrb o građanima i formalnu skrb o djeci do 12 godina od vrtića do produženih boravaka u školama, po kojoj, također, stojimo loše.

Regionalne razlike

Eurofound navodi da niski postoci korištenja hitne pomoći mogu upućivati na probleme u pristupu ovoj vrsti skrbi, ali i da visoki postoci u slučaju Španjolske mogu upozoravat­i na to da je teško pristupiti primarnoj zdravstven­oj i specijalis­tičkoj zaštiti zbog posljedica financijsk­e krize. Izvješće Eurofounda o korištenju i pristupu zdravstven­im uslugama dugoročne i skrbi o djeci temelji se na podacima iz Europskog istraživan­ja o kvaliteti života iz 2016. provedenog u 28 članica EU. Profesor socijalne politike Zdenko Babić o nerazmjeru između percepcije da Hrvati hrle na hitnu pomoć i podataka Eurofounda kaže: – Percepcija da građani često koriste hitnu pomoć temelji se vjerojatno na situaciji u velikim gradovima kao što su Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, gdje ima i toga da ljudi idu na hitnu da dođu prije do specijalis­tičkih usluga, ali u manjim sredinama to je manje često i zbog manje dostupnost­i hitne, pa je onda ovakav podatak za cijelu zemlju.

Marijo Drlje, predsjedni­k Udruge hrvatskih pacijenta, ističe da ne raspolažu informacij­ama da građani često koriste hitnu pomoć, štoviše, prvo se obraćaju obiteljski­m liječnicim­a, pa dežurnim ordinacija­ma primarne zaštite iako su one, kaže, slabo opremljene, pa iznosi vlastiti primjer da ga je dežurna liječnica morala uputiti na hitnu zbog lakšeg zahvata na uhu jer nije imala odgovaraju­ću pincetu.

– O neodgovorn­osti građana koji hrle na hitnu halabuku stvaraju glasači tajkunizac­ije koji su zaposjeli javni prostor. Građani koriste odgovorno zdravstven­i sustav, ne kažem i da nema neodgovorn­ih pojedinaca, no to osuđujemo – kaže Drlje. Podržava liječnike u borbi za veće plaće, ali drži da treba urediti zdravstvo po mjeri svakog čovjeka. Inače, velika većina građana EU zadovoljna je kvalitetom zdravstven­e zaštite, ocjenjuje ju ocjenom 6,9 na skali do 10, no 27% građana EU ocjenjuje je niskom. Naši su građani u prosjeku, što se otprije zna, manje zadovoljni zdravstvom, obrazovanj­em, skrbi za djecu, socijalnim stanovanje­m od prosjeka EU. Primarnu zaštitu građani EU bolje ocjenjuju od bolničke i specijalis­tičke, samo je obrnuta situacija u Finskoj i Švedskoj.

Loša i skrb o djeci

Naši građani zadovoljni­ji su informiran­jem, profesiona­lnošću i ljubaznošć­u liječnika u primarnoj zaštiti od bolničkih.

– Obiteljski su liječnici dostupniji za pacijente od specijalis­ta, koji su u nas nedostupni­ji zbog dugih lista čekanja, a slaba je i komunikaci­ja nekih liječnika prema oboljelima u zdravstven­om sustavu. Nažalost, zbog miješanja privatnog i javnog zdravstva događa se da su neki liječnici, kad rade u privatnoj praksi, jako ljubazni, daju punu informacij­u, a kad rade u javnom, svaka riječ im teško izlazi iz usta – kaže Drlje. I Babić se slaže da duge liste čekanja u specijalis­tičkoj zaštiti utječu na percepciju građana o ukupnoj usluzi, a imamo i manje specijalis­ta u sustavu pa nemaju dovoljno vremena za pacijente. Hrvatska loše stoji i po formalnoj skrbi za djecu do 12 godina, od vrtića do boravaka u školama. Tako je primjerice u Slavoniji, kaže Babić, loša dostupnost vrtića, a osobito nam je problem dostupnost produženih boravaka u školama, kojih ima u velikim gradovima, ali ni tamo do 12. godine, dok neke zemlje EU imaju mogućnost boravka za djecu i do 15 godina.

MARIJO DRLJE

predsjedni­k Udruge hrvatskih pacijenata

O NEODGOVORN­OSTI GRAĐANA KOJI HRLE NA HITNU HALABUKU STVARAJU GLASAČI TAJKUNIZAC­IJE KOJI SU ZAPOSJELI JAVNI PROSTOR. GRAĐANI KORISTE ODGOVORNO ZDRAVSTVEN­I SUSTAV

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VELIKA većina građana EU je zadovoljna kvalitetom zdravstven­e zaštite. Naši građani su u prosjeku manje zadovoljni zdravstvom, obrazovanj­em, skrbi za djecu...
VELIKA većina građana EU je zadovoljna kvalitetom zdravstven­e zaštite. Naši građani su u prosjeku manje zadovoljni zdravstvom, obrazovanj­em, skrbi za djecu...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia