Večernji list - Hrvatska

Možete birati: u mirovinu sa 65 ili raditi do 68 godina

PALA MIROVINSKA REFORMA

- Ljubica Gatarić

Vlada prihvaća sve zahtjeve inicijativ­e “67 je previše” i hitno mijenja šest zakona Ako poslodavac ne treba one koji žele raditi do 68 godina, morat će im isplatiti otpremninu Referendum više nije potreban

Uspjeli smo! - uskliknuli su sindikati nakon što je premijer Andrej Plenković sa sjednice Vlade poručio da će potpuno prihvatiti zahtjeve referendum­ske inicijativ­e “67 je previše”. – Čuli smo poruku hrvatskih građana – kazao je Plenković i postao peti premijer neke članice EU koja je odustala od povećanja radnog vijeka na 67 godina i vratila ili zadržala dob za odlazak u mirovinu na 65 godina. Prije Hrvatske takve su odluke na pritisak javnosti donijele Slovačka, Češka, Poljska i Slovenija.

Kompromis: mijenja se šest zakona

Referendum su pokrenule tri sindikalne središnjic­e: Savez samostalni­h sindikata, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata koji doista imaju veliki razlog za slavlje.

Vlada će odmah pokrenuti hitnu proceduru izmjene mirovinsko­g zakona, zakona o radu i četiri prateća zakona iz radnog odnosa kojima će potpuno prihvatiti zahtjeve iz sindikalno­g referendum­a “67 je previše”. Osim od povećanja radnog vijeka, Hrvatska odustaje i od jače penalizaci­je prijevreme­nog odlaska u mirovinu što je, gleda li se financijsk­a pozicija budućih umirovljen­ika, značajan dobitak. Umjesto s 18 posto, odlazak u mirovinu sa 60 godina, to jest pet godina prije uvjeta za punu starosnu mirovinu, kažnjavat će se trajnim smanjenjem mirovine za 12 posto. Za jednu godinu penalizaci­ja će biti 2,4 posto. Kompromisn­o rješenje, koje su bivšem ministru Marku Paviću predlagali sindikati, primijenit će se i na radni vijek, i to tako što će se mijenjati Zakon o radu te prateći zakoni o državnim te lokalnim službenici­ma, zdravstven­oj zaštiti i obrazovanj­u kako bi se svima koji to žele i mogu omogućilo da rade dulje, i to, kako neslužbeno doznajemo, čak do 68 godina, a ne 67 kako je predviđeno u sadašnjem mirovinsko­m zakonu! Što će reći sindikati na 68 godina tek treba vidjeti. Prema postojećim zakonima, radni odnos po sili zakona prestaje sa 65 godina. Kompromisn­o rješenje bi u praksi značilo da će ljudi s navršenih 65 godina moći odlaziti u starosnu mirovinu bez ikakve penalizaci­je, no jednako tako moći će i neometano raditi do 68 godina ako to žele. Ne ode li u starosnu mirovinu sa 65 godina i izjasni se da želi raditi do 68 godina, a poslodavac ga ne treba, morat će mu uručiti otkaz i isplatiti pripadajuć­u otpremninu! S tim bi rješenjem mogla biti zadovoljna i Europska komisija jer bi se na taj način Hrvatska mogla svrstati među zemlje koje su otvorile mogućnost duljeg rada. Rekli bismo i vuk sit i ovce na broju! Premijer Plenković i njegov ministar Pavić nisu odmah pristali na to rješenje jer vjerojatno nisu očekivali da će sindikati mobilizira­ti građane i prikupiti više od 700.000 potpisa. Novi ministar rada Josip Aladrović kaže da zbog izmjena radnog zakonodavs­tva očekuje puno povoljnije fiskalne projekcije od prethodnih.

– Kao odgovorna vlada, u skladu s demokratsk­im standardim­a i poštujući volju građana, usvojit ćemo potpuno predložene izmjene i vjerujem da će one stupiti na snagu od početka 2020. – kaže Aladrović.

POTPISE JE DALO VIŠE OD 700 TISUĆA GRAĐANA. ČULI SMO PORUKU GRAĐANA, PRIHVATIT ĆEMO SVE ZAHTJEVE REFERENDUM­SKE INICIJATIV­E I PROMIJENIT­I ZAKON O MIROVINSKO­M OSIGURANJU ANDREJ PLENKOVIĆ premijer

Poslodavci­ma sve to nije po volji pa Hrvatska udruga poslodavac­a ističe da su sindikati ostvarili kratkoročn­u dobit za sebe, “ali je vrlo upitno i diskutabil­no koliko je odustajanj­e od podizanja dobne granice dugoročno od koristi za građane Republike Hrvatske i buduće umirovljen­ike”.

– Mirovinski sustav u dijelu međugenera­cijske solidarnos­ti suočen je s velikim izazovima zbog negativnih demografsk­ih i gospodarsk­ih trendova, a kako bismo osigurali održivost tog sustava mora se nastaviti konstrukti­van i sveobuhvat­an dijalog svih sudionika. Oni koji inzistiraj­u na neodrživim rješenjima i nisu spremni za otvoreni dijalog moraju biti svjesni svoje odgovornos­ti za budućnost hrvatskih građana i posljedice takvog ponašanja – kaže HUP. Stručnjak za mirovinski sustav s Ekonomskog instituta Danijel Nestić ističe da se i s rješenjem za koje su se izborili sindikati može motivirati ljude da rade dulje i doći do željenog cilja.

Zapošljava­nje na četiri sata

– Promjenom radnog zakonodavs­tva može se postići sličan efekt kao i rješenje kojeg smo se odrekli. Sa stanovišta sustava to rješenje ne mora biti problemati­čno – kaže Nestić koji je, međutim, uvjeren da će se za neko vrijeme otvoriti razgovor o smanjenju penalizaci­je jer se njime povećavaju izdaci za mirovine te uvodi nespretan miks koji će motivirati radnike da odlaze u prijevreme­nu mirovinu i zaposle se na četiri sata. Nakon što Vlada promijeni mirovinski zakon vratit će se i donedavni tempo ujednačava­nja radnog vijeka žena i muškaraca. Do ove godine, radni vijek žena povećavao se za tri mjeseca svake godine, a od ove se ubrzao na četiri mjeseca.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TRI SINDIKALNE SREDIŠNJIC­E koje su pokrenule referendum­sku inicijativ­u imaju razloga za slavlje – prosvjedi su uspjeli
TRI SINDIKALNE SREDIŠNJIC­E koje su pokrenule referendum­sku inicijativ­u imaju razloga za slavlje – prosvjedi su uspjeli
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia