Večernji list - Hrvatska

Dionice Kraša Šaranović kupuje za MID Europu?

- Valentina Wiesner

Srpski tajkun Nebojša Šaranović kupuje dionice Kraša za fond MID Europu koji je već i prije nudio Marici Vidaković i braći Pivac da otkupi i njihove! – informacij­a je kojom barataju upućeni izvori s tržišta kapitala. Znajući da je posrijedi ulagač s portfeljem većim od 5,2 mlrd. eura, jasnija je ekonomska (ne)logika otkupa precijenje­nih dionica, u okolnostim­a u kojima Šaranović ne može doći do kontrolnog udjela. Fond je orijentira­n na tržište središnje i istočne Europe i očito je angažirao upućene lokalne igrače.

Jedan susret

U travnju je već kupio većinski udio u Mlinaru, najvećoj hrvatskoj pekarskoj kompaniji, i tad su najavili da im je plan širenje hrvatske tvrtke na međunarodn­o tržište. Prisutni su i u Srbiji, gdje su ušli ulaganjem u „greenfield“investicij­u stvaranja United Groupa, no taj su udio prodali kako bi kupili grupu Danube Foods koja ujedinjava nekoliko prehramben­ih proizvođač­a: Imlek, Bambi i vodu Knjaz Miloš. Onda su prodali i Imlek i vodu te preuzeli Medigroup – najveću privatnu zdravstven­u institucij­u u Srbiji. Bambi su nedavno prodali Coca-Coli. Njihov interes za Kraš nije novost, već su ih spominjali kao potencijal­nog kupca. S obzirom na njihov „modus operandi“, nepoznanic­a je samo koliko bi se dugo zadržali. Prokuristi­ca Kraša Marica Vidaković reagirala je, prilično uznemirena tim tvrdnjama, te poručila da nije imala apsolutno nikakav kontakt s MID Europom.

– Jedanput je stigao službeni dopis od njih na mail Kraša, tražili su klasičan poslovni sastanak na legitiman način nakon što su u Srbiji preuzeli Bambi. Sastali smo se prije više od četiri godine, 21. svibnja 2015. u 11.45 sati, i otad nije bilo nikakvog kontakta s njima. A ni tada nisu ništa nudili, to je bio klasičan poslovni razgovor. Izvor informacij­a loše je upućen i našao je najjaču, a ne najslabiju kariku – preciziral­a je M. Vidaković.

I Šaranović se skrivao

Kako smo se uspjeli raspitati, ni tvrtka Pivac nije kontaktira­la s MID Europom, a i osobe koje su u komunikaci­ji sa srpskim investitor­om prenose da on tvrdi kako kupuje za sebe. Da podsjetimo, u proteklih je nekoliko dana ciparska korporacij­a N. Šaranovića otkupila dionice Kraša u vrijednost­i većoj od 100 milijuna kuna iako ga ne može kontrolira­ti čak i da kupi sve dionice koje nisu u vlasništvu Braće Pivac i radnika udruženih u tvrtku Kraš ESOP. Po cijeni dvostruko većoj od realne procjene. Postavljal­o se pitanje radi li to jer mu vlasništvo jamči izravan ulazak na tržište Europske unije, kontrolu nad tradiciona­lnim Kraševim brendovima koji su cijenjeni na srpskom tržištu ili je posrijedi – nešto treće. Kao MID Europa.

Kao što je Večernjak proteklih dana već izvijestio, Šaranović je i sam dugo bio skriven iza skrbničkog računa Raiffeisen banke, no to je mogao samo do zakonskog limita o stjecanju udjela od pet posto, nakon čega se, u skladu sa Zakonom o tržištu kapitala, mora objaviti ime investitor­a.

Jučer se trgovanje dionicom Kraša nastavilo: prodano je više od 22 milijuna kuna vrijednost­i, a cijena dionice rasla je 16,31 posto. Posrijedi su dionice koje slobodno kotiraju na burzi, dok je većinski udio od 51 posto – koji, kad im se zbroje udjeli, drže Mesna industrija Braća Pivac (30,73 posto) i radnici Kraša koji su dionice stekli u ESOP programu (18,45 posto), plus 5% na trezorskom računu – “zaključan”, i jedni i drugi više su puta poručili da svoje dionice ne žele prodavati. Ispostavi li se da je oko na Kraš uistinu bacio MID Europa, to bi moglo značiti da, iako ne mogu preuzeti kontrolni udio, kane uložiti u povećanje vrijednost­i kompanije i nakon toga izaći iz vlasništva, što je standardni obrazac poslovanja ovakvih fondova. Dosad su realiziral­i 40-ak sličnih investicij­a u 18 zemalja.

MARICA VIDAKOVIĆ, PROKURISTI­CA KRAŠA, KAŽE DA NEMA KONTAKATA S FONDOM

Za Obzor pišu: Mirko Galić, Dražen Lalić, Milan Ivkošić, Tomislav Krasnec, Iva PuljićŠego, Slavica Vuković, Snježana Bičak, Dino Pešut, Petra Maretić Žonja, Goran Gerovac, Ivica Beti, Branimir Pofuk, Denis Derk, Silvije Tomašević, Snježana Herek...

 ??  ?? Vlasnici Mlinara:
U travnju je investicij­ski fond preuzeo većinski udio u Mlinaru, najvećoj hrvatskoj pekarskoj kompaniji, a izuzetno su aktivni u Srbiji, gdje su preprodali nekoliko kompanija, među ostalim, također konditorsk­u, tvrtku Bambi te vodu Knjaz Miloš
Vlasnici Mlinara: U travnju je investicij­ski fond preuzeo većinski udio u Mlinaru, najvećoj hrvatskoj pekarskoj kompaniji, a izuzetno su aktivni u Srbiji, gdje su preprodali nekoliko kompanija, među ostalim, također konditorsk­u, tvrtku Bambi te vodu Knjaz Miloš
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia