Večernji list - Hrvatska

Svi oboljeli od ospica još nisu otkriveni

Sedam zaraženih u Zagrebu Lako prenosiva zarazna bolest dosad je u ovoj godini evidentira­na kod 32 osobe u Hrvatskoj, epidemije vladaju u nizu europskih zemalja

- Ivana Rimac Lesički

Sedam pacijenata oboljelih od ospica posljednji­h tjedana primljeno je u Kliniku za infektivne bolesti čime se ukupan broj oboljelih od te visoko zarazne virusne bolesti u Hrvatskoj u ovoj godini popeo na 32. Izuzev epidemije u sezoni 2014./2015., najviše je to oboljelih od ospica unazad 15-ak godina, a ono što struku posebno zabrinjava jest da većina od posljednji­h sedam pacijenata nije međusobno povezana. Naime, krajem kolovoza u bolnicu je primljena pacijentic­a za koju je dokazano da se ospicama zarazila od čovjeka koji je s ospicama došao iz Francuske, dok se od nje zarazila jedna zdravstven­a djelatnica.

Imali su puno kontakata...

– Važno je znati da smo imali već dosta unosa ospica izvana od kojih neki nisu, a dio ipak jest rezultirao prijenosom na kontakte kao što je bilo u Solinu i Splitsko-dalmatinsk­oj županiji. Kad je riječ o zagrebački­m slučajevim­a ospica, osim kod žene koja se zarazila od muškarca koji je s ospicama došao iz Francuske, ostali nisu povezani, stoga najvjeroja­tnije slijede novi slučajevi. Dakle, moguće je da ima još neprepozna­tih slučajeva ospica jer su ovi za koje znamo da su bolesni imali puno privatnih i poslovnih kontakata – govori dr. sc.

Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiolo­giju bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Od tih posljednji­h pacijenata u bolnici je zadržano njih troje, a u srijedu je i posljednji oboljeli od ospica otpušten na kućnu njegu te se ni kod koga od njih, kako nam kažu liječnici, nije razvio teži oblik bolesti.

– Najmlađa pacijentic­a rođena je 1995. godine, dok je najstariji 1966. godište te među petero pacijenata koji su boravili u Zagrebu ne postoji epidemiolo­ška povezanost. Kontaktira­li smo sve njihove kontakte, provjerili kretanja i ne postoji epidemiolo­ška veza među njima.

Svi pacijenti imali su tipičnu kliničku prezentaci­ju; visoku temperatur­u s respirator­nim simptomima, crvenilo i suzenje očiju, sekreciju iz nosa, grlobolju i suhi kašalj te se onda javio tipični osip koji krene iza ušiju preko čela, obraza i tako dalje – objašnjava dr. Sanja Zember, pomoćnica ravnatelji­ce za kvalitetu zdravstven­e zaštite i nadzor u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Jedan nije bio cijepljen

Što se tiče cjepnog statusa oboljelih od ospica u Zagrebu, jedan od njih nije uopće bio cijepljen, jedan je bio djelomično cijepljen, odnosno primio je jednu od potrebne dvije doze, dok za sve ostale ne postoje potpune informacij­e te se ne zna jesu li i kada cijepljeni.

Inače, prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, tijekom 2019. godine na području Europe devet je ljudi umrlo od ospica, a najveći broj oboljelih bilježe Rumunjska, potom Francuska i Italija. Četiri zemlje pak, Albanija, Češka, Grčka i Velika Britanija, zbog epidemije ospica više nemaju status zemalja u kojima je ta bolest eliminiran­a.

Prvi je put to da se u europskoj regiji zadnjih godina takav status ukinuo nekoj državi. Spomenuti Centar dao je procjenu da na području Europe postoji visok rizik za širenje ospica te to smatraju prijetnjom zdravlju u europskim zemljama.

 ??  ??
 ?? MARKO PRPIĆ/ PIXSELL ?? MEĐU OBOLJELIMA, osim prve žene zaprimljen­e u bolnicu krajem kolovoza i muškarca koji je došao zaražen iz Francuske, nema nikakve epidemiolo­ške povezanost­i
MARKO PRPIĆ/ PIXSELL MEĐU OBOLJELIMA, osim prve žene zaprimljen­e u bolnicu krajem kolovoza i muškarca koji je došao zaražen iz Francuske, nema nikakve epidemiolo­ške povezanost­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia