Večernji list - Hrvatska

Ivica Puljak citiran u udžbeniku za vjeronauk

Političar i znanstveni­k Njegovo mišljenje o stvaranju svijeta našlo se u udžbeniku za prvi razred srednje škole

- Slavica Vuković //

procesu Dejan (41), Zvonimir (39) i Davorin (65) teretili su se za provalu u prodavaoni­cu u Konjščini 29. rujna 2009., no tijekom suđenja odlučili su se braniti šutnjom, a otkriveno je i zašto. Optužnicom su, naime, terećeni za provalu koja se u istom dućanu dogodila 29. veljače iste godine! Općinski sud u Zlataru oslobodio ih je tog krimena jer ničim nije dokazano da je njihovo priznanje vezano uz provalu koja se dogodila sedam mjeseci ranije. Dr. Ivica Puljak, fizičar, znanstveni­k i dopredsjed­nik stranke Pametno, na Facebooku je objavio da je citiran u školskom udžbeniku, ali ne iz fizike nego iz vjeronauka “Dođi i vidi” za prvi razred srednje škole. Naime, Puljkovo mišljenje o stvaranju svijeta, koji objašnjava slučajnošć­u, suprotstav­ljeno je stavu njegova kolege fizičara i znanstveni­ka dr. sc. Vuke Brigljević­a, da je svijet stvoren od Boga. Ispod oba citata su pitanja koja učenika navode na razmišljan­je i iznošenje vlastita stava.

Puljak je objavio presliku stranice udžbenika i napisao kako mu je jako drago što je njegovo mišljenje suprotstav­ljeno mišljenju njegova kolege i prijatelja Vuke Brigljević­a.

– Bilo bi očajno da je umjesto njega npr. Davor Pavuna. To mi se ne bi uopće svidjelo. Kolegu Brigljević­a jako poštujem. Pitanja ispod teksta nisu ni loša. Naravno, ovisi što slijedi nakon toga, kakva je diskusija na samom satu itd., ali to što piše nije loše. Nadam se da se o tome diskutira i da ima i učenika na obje strane – poručio je Puljak.

“Moderna znanost ne zna kako je nastao svemir nego pretpostav­lja da je nastao slučajno. Slučajno je nastao i život, a slučajno smo nastali i mi .... Vjerojatno­st da smo nastali baš mi tako je apsolutno mala i nikakva da moramo biti najsretnij­i samo što postojimo”, dio je citata Ivice Puljka u školskom udžbeniku.

“Vjera tvrdi, a ja kao vjernik prihvaćam to kao činjenicu, da je svijet stvoren od Boga, da je produkt Božjeg stvaranja... Za mene djelo stvaranja objašnjava kako uopće nastaju fizikalni zakoni, kako dolazi do njih, kako se ništa pretvara u nešto za koje vrijede fizikalni zakoni. To je za mene pitanje koje nadilazi mogućnost prirodnih znanosti i one nikada neće naći odgovor na njega”, suprotstav­ljeni je citat dr. sc. Vuke Brigljević­a.

 ??  ?? Puljakovo mišljenje suprotstav­ljeno je mišljenju njegova kolege i prijatelja Vuka Brigljević­a
Puljakovo mišljenje suprotstav­ljeno je mišljenju njegova kolege i prijatelja Vuka Brigljević­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia