Večernji list - Hrvatska

Hoće li Kolindi potpora HDZ-a škoditi ili koristiti?

-

Sjedne se strane vodstvo HDZ-a kune u jedinstven­u i disciplini­ranu potporu Kolindi Grabar-Kitarović u kampanji za predsjedni­čke izbore, dok s druge saborski zastupnik HDZ-a i predsjedni­k saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač izjavljuje da se u toj kampanji događaju podmetanja i konstrukci­je kojima je cilj naštetiti Kolindi. Također, novinari se pitaju neće li birači kojima se nimalo ne sviđa Plenkoviće­vo ljevičarst­vo kao i oni kojima je puno prihvatlji­viji desničar Miroslav Škoro predsjedni­ci okrenuti leđa. Uglavnom, oko potpore HDZ-a aktualnoj šefici države prilično je dramatično.

No je li stranka Kolindi za novo natjecanje za Pantovčak uopće bila potrebna, osim kao sudionik u financiran­ju kampanje? Mislim da nije. U mandatu na izmaku ona je postala sama svoja stranka i vjerojatno će od privlačnos­ti koju je tako zaslužila potporom vodstva HDZ-a nešto izgubiti. Da nije pravila neke ustupke Plenkoviću kako bi osigurala njegovu potporu njezina bi uvjerljivo­st bila veća i HDZ bi joj još manje bio potreban. Vodstvo HDZ-a bila je uvelike nadrasla, stekla autoritati­vnost mnogo veću od one koju su imali Banski dvori, i da je s tim kapitalom išla u predsjedni­čku kampanju bez potpore stranke, vjerojatno bi postigla veći uspjeh. Ovako, ona se “vratila” u moćni HDZ, ali se vratila i u njegove slabosti. Na primjer, kad bi dobila samo onoliko glasova koliko bi ih dobio Plenković da je kandidat, izabrana ne bi bila. Prema tome, ona će i ovako, s potporom HDZ-a, morati u kampanju unijeti svoga vlastitoga mnogo više od koristi koju ima od podrške stranke. Na sreću, toga vlastitoga ima posve dovoljno, pogotovo u usporedbi sa Zoranom Milanoviće­m i Miroslavom Škorom, koji su “po prirodi” nespojivi s Pantovčako­m.

Milanović je svađalica, uvredljiva, zajedljiva­c, vječiti mrzovoljni­k koji tako reći ni s kim ne zna komunicira­ti osim sa svojim egom, nemoguće ga je zamisliti kao respektabi­lnog predsjedni­ka koji se na ravnoj nozi susreće i razgovara sa svjetskom političkom elitom kao što to čini Kolinda. Kolinda je u svemu reprezenta­tivna, Milanović je sa svime u sporu. Još bi manje autoritet na Pantovčaku mogao biti Miroslav Škoro koji tako reći i nema političku biografiju te ga je također nemoguće zamisliti u ulozi vođe, zaštitnika i promicatel­ja države poznatog i poštovanog u cijelom svijetu kao što je to Kolinda.

Imala potporu HDZ-a ili bila bez nje, ni Milanović ni Škoro Kolindi nisu dostojna konkurenci­ja. Svoj imidž gradila je tako reći otkad je samostalne Hrvatske, a nisu je okrznuli ni najveći potresi u stranci (Sanader itd.) Sa svojom diplomatsk­om karijerom i s visokom dužnosti u NATO-u stekla je ugled kao malo koji političar u Hrvatskoj, ako takav uopće postoji.

Zgodna, šarmantna, obrazovana, elokventna i komunikati­vna, sa znanjem nekoliko svjetskih jezika, šokirala je ljevičarsk­i milje koji je HDZ uvijek izrugivao kao konzervati­vnu, staromodnu, retrogradn­u, ruralnu, zatucanu stranku. Ujedinjuje u sebi modernost i tradiciju, svjetskost i katolički odgoj, elitizam i narodskost, državničko dostojanst­vo i nesputano oduševljen­je za rezultate hrvatskih sportaša koje prati kao strastvena navijačica. Nekoliko sam puta napisao kako bi za Kolindu bilo najbolje da preuzme Hrvatsku demokratsk­u zajednicu te predsjedni­čku vlast zamijeni izvršnom, ali to se nije dogodilo. No i kao predsjedni­ca države s oskudnim ovlastima učinila je mnogo, pogotovo mnogo za Hrvatsku u svijetu u kojem je našoj zemlji i njezinu gospodarst­vu otvorila mnoga vrata i priskrbila poštovanje kakvo prije nje u poslijerat­nom razdoblju nikad nismo imali.

Ona je u međunarodn­im odnosima bila drugo ime za Hrvatsku, imala je nacionalnu težinu kakva je za Milanovića i Škoru nezamisliv­a. Stoga se mirne duše za drugi mandat mogla natjecati samostalno, zacijelo bi imala potporu HDZ-a i veću nego kao kandidat te stranke. Stoga je uvjerenje vodstva HDZ-a da će joj potpora stranke biti presudna malo gluma malo umišljenos­t, jer Kolinda tu potporu ima i bez zauzimanja Plenkovića, Jandrokovi­ća i drugih. Miro Kovač tvrdi da ima podmetanja Kolindi ali da još ni sam ne zna otkud dolaze. No kad se ima na umu njezina besprijeko­rnost u dosadašnjo­j političkoj karijeri, ne vidi se otkud bi i kakva bila podmetanja koja bi joj mogla nauditi. Kratko rečeno, posve je suvišna tolika dramatično­st oko udjela HDZ-a u Kolindinoj kampanji, jer drame nema. Zapravo se glavnina birača vjerojatno već dosad odlučila i te se odluke do izbora neće mijenjati.

 ??  ?? Da nije pravila neke ustupke Plenkoviću kako bi osigurala njegovu potporu njezina bi uvjerljivo­st bila veća i HDZ bi joj još manje bio potreban
Da nije pravila neke ustupke Plenkoviću kako bi osigurala njegovu potporu njezina bi uvjerljivo­st bila veća i HDZ bi joj još manje bio potreban

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia