Večernji list - Hrvatska

Hrvati su nas u Ateni nagovarali da i mi odemo s postolja

Eurobasket­a 1995., Zadar pobijedio skupog euroligaša Himkija

- Dražen Brajdić/

Premda smo se pobojali da nakon senzaciona­lnog poraza svog Himkija od Zadra neće biti raspoložen za priču, prevarili smo se. Rimas Kurtinaiti­s, jedna od litavskih košarkaški­h ikona, spremno je u Zadru stao pred hrvatske novinare i govorio sve dok ga nisu došli upozoriti da autobus za hotel u Petrčanima čeka samo njega. Za one mlađe recimo da je riječ o članu čuvenog litavskog kvarteta (Homičius-Marčiulion­is-Kurtinaiti­s-Sabonis) koji je 80-ih godina prošlog stoljeća donosio posljednje medalje reprezenta­ciji SSSR-a, a potom i prve medalje neovisnoj Litvi. Žali li Rimas za tim što se Litva nije i osamostali­la (kao prva od svih sovjetskih republika) i prije 1990. jer bi to značilo više medalja za ovu malu baltičku zemlju s manje od tri milijuna stanovnika?

Rađu je sreo u Zadru

– Razmišljat­i trebate o onome što možete promijenit­i, a ako to ne možete, onda nema potrebe ni misliti o tome. To je tada bilo takvo vrijeme, igrali smo pod nekim drugim bojama, no ja sam ponosan što smo te 1988. bili olimpijski prvaci i u tom sovjetskom dresu. Mi sportaši smo poput pisaca ili slikara, ne nastupamo samo za svoje ljude nego i za cijeli svijet. Uostalom, nakon izlaska iz SSSR-a moja je generacija osvojila za Litvu još dvije olimpijske bronce te europsko srebro u Ateni 1995.

A u tom atenskom finalu Litavci su bili zakinuti za pristrano suđenje Amerikanca Georgea Tollivera. – Suci nisu bili korektni. Dosudili su nam tri tehničke pogreške iz kojih su košarkaši SR Jugoslavij­e zabili šest koševa, a mi smo izgubili sa šest razlike. Ne želim reći da je taj Tolliver bio loš sudac, no on nije Europljani­n i nije znao kako izgledaju europska finala. Štoviše, on je tu utakmicu vodio kao da je predsezons­ka, pripremna. Nije bilo korektno dodijeliti mu taj finale, no u to je vrijeme glavni tajnik Fibe bio Bora Stanković pa nas je to prilično razljutilo. Osjetivši tu ljutnju Litavaca, naši su ih pokušali nagovoriti na sljedeće: – Prije izlaska na dodjelu vaši su nas igrači nagovarali da uopće ne izađemo na postolje ili pak da odemo s postolja kao oni. No, mi smo vašima rekli da ih potpuno razumijemo, ali da mi moramo ići svojim putem. Bili smo svjesni da je Hrvatska tada bila usred rata i bilo nam je jasno zašto se to dogodilo. I dok je s Hrvatima na parketu bio ljuti rival, izvan terena sklapala su se prijateljs­tva.

– Bio sam dobar s Rađom kojeg Košarkaši Zadra priredili su senzaciju prvog dana Zadar Basketball Tournament­a. Domaći ABA ligaš pobijedio je jednog od skupljih euroligaša, ruski Himki (90:82). U 30. minuti jedne prijateljs­ke utakmice skandiralo se “Igraj, Zadre, volimo te mi...”, a na kraju utakmice moglo se čuti “Ooooo, volim te, Zadre moj”. Vjerni Zadrovi navijači, a tu ne mislimo na tornadovce jer njih u organizira­nom obliku nije bilo, na koncu su klicali “Euroliga, Euroliga” tražeći da igrači prođu pored njih i da im stisnu ruku ili daju peticu.

BEZ OBZIRA NA ONAJ INCIDENT IZMEĐU SABONISA I NAKIĆA U FINALU KUPA PRVAKA 1986., MI SMO S HRVATIMA BILI DOBRI

– Nama je bilo stalo da se predstavim­o kao borbena i rastrčana momčad i da “kliknemo” s našom publikom. Na trenutke su igrači čuli zadarski pljesak i to nam je najbitnije – kazao je Zadrov trener Ante Nazor. Trener Himkija, legendarni Rimas Kurtinaiti­s, naglasio je kako na raspolagan­ju nije imao Šveda i Jovića, a nije koristio ni dojučerašn­jeg NBA-jevca Jerebka. Kod domaćina najviše je zabio Amerikanac Allen (22 koša), a dvoznamenk­asti su bili i Ivanov (12), Siriščević (12) i Junaković (10) koji je imao i šest asistencij­a.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia