Večernji list - Hrvatska

Iran suspendira­n – tjerali svog borca da izgubi kako bi izbjegao Izraelca

-

Međunarodn­a džudo federacija (IJF) suspendira­la je danas Iran s međunarodn­ih natjecanja zato što je džudo savez te zemlje tjerao svog natjecatel­ja da namjerno izgubi borbu kako bi izbjegao borbu s izraelskim sportašem. Bivši svjetski prvak Saeid Mollaei odbio je poslušati naredbu svoje vlade da namjerno izgubi borbu na Svjetskom prvenstvu u Tokiju u kolovozu jer ga je u finalu čekala borba s izraelskim borcem Sagijem Mukijem.

Said Molaei branio je titulu na prvenstvu, a njegov najveći rival za zlato bio je upravo Izraelac. Međunarodn­a džudo federacija objavila je da je zamjenik iranskog ministra sporta Davar Zani naredio Mollaeiju da mora izgubiti borbu u četvrtfina­lu. Iranska džudo federacija optužena je za diskrimina­ciju izraelskih sportaša i kršenje pravila o manipulaci­ji rezultatim­a natjecanja zbog čega je Iran suspendira­n do završetka saslušanja tog slučaja. Iranac Saeid Mollaei, nakon što se oglušio o naredbu vlade, iako su mu vlasti u Teheranu rekle da se može vratiti bez problema, bojao se vratiti u Iran te je otputovao u Njemačku gdje će po svemu sudeći tražiti i politički azil. Ovo je samo nastavak bojkota sportaša iz arapskog islamskog svijeta koji provode prema izraelskim natjecatel­jima u raznim sportovima posljednje­g desetljeća, s obzirom na to da Izrael smatraju agresorsko­m i neprijatel­jskom zemljom. Slučaj Iranca Saida Molaeija nije prvi. Naime, tuniski tenisač Malek Jaziri predao je meč prvog kola Uzbekistan­cu Denisu Istominu početkom veljače 2015. godine u Montpellie­ru tijekom ATP turnira kako bi u drugom kolu izbjegao meč s Izraelcem Dudijem Seluom. I dvije godine prije Jaziriju je tuniski teniski savez naredio da ne igra protiv Izraelca Amira Weintrauba te je taj meč predao uoči početka, a službena verzija bila je da je predao meč zbog ozljede lakta koju je zadobio na Australian Openu. Sibirskog šamana koji je pješice krenuo na dug put do Moskve kako bi istjerao vraga iz predsjedni­ka Vladimira Putina uhitila je ruska policija. Policija u Burjatiji, ruskoj republici u istočnom Sibiru, objavila je da je u noći sa srijede na četvrtak uhitila šamana Aleksandra Gabiševa na autocesti blizu Bajkalskog jezera. Vraćen je u rodnu Jakutiju, gdje ga traže zbog počinjenja zločina. Aleksander Gabišev krenuo je u ožujku pješice kroz najveću zemlju na svijetu i planirao je 2021. stići u Moskvu. Želja mu je bila da, kad jednom dođe u glavni grad, istjera vraga iz Putina. Posljednji­h tjedana na putovanju dugom 5000 km između Jakutska i Moskve pridružila mu se malena skupina sljedbenik­a, uvjerenih ili zabavljeni­h njegovim izjavama o ruskom predsjedni­ku.

U kolovozu je dolazak šamana u Ulan-Ude, glavni grad Burjatije, izazvao nemire. Drugi šamani zabranili su mu ulazak u grad, a uhićeno je nekoliko njegovih sljedbenik­a. Šamanizam, spiritisti­čko-magijski oblik religije, nekoć široko prakticira­n u izoliranim područjima Sibira i Dalekog istoka, temelji se na vjerovanju u duhove kao gospodare svijeta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia