Večernji list - Hrvatska

DJECA S TEŠKOĆAMA Ove godine u školama tisuću asistenata više nego lani

-

Za poboljšani proces uključivan­ja pomoćnika u nastavi nužnih za pomoć učenicima s teškoćama potrebna je suradnja svih, zaključak je koji je jučer, pred osnivačima škola, pomoćnicim­a i profesorim­a, iznijela ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak na sastanku koji je sama sazvala zbog, kako kaže, povećane potrebe za pomoćnicim­a i ovogodišnj­im problemima vezanim uz njihove dozvole i uključenje u nastavu. Naime, nikada se Hrvatska nije suočila s činjenicom da mora angažirati 4000 asistenata koji su pomoć učenicima s teškoćama kao što je to slučaj ove školske godine. To je tisuću asistenata više nego lani i čak 2639 asistenata više nego školske 2014./2015. godine. Hrvatska se, naime, i bez jučerašnje­g skupa na kojem je bilo više od stotinu sudionika morala suočiti s očitim propustima jer asistenti u nastavi u našem su obrazovnom sustavu aktivni posljednji­h deset godina.

Sve to vrijeme nema ujednačeno­g obrazovnog procesa koji moraju proći svi asistenti koji rade s djecom, Ministarst­vo obrazovanj­a nema evidenciju dijagnoza djece zbog koje se najčešće dodjeljuju asistenti u nastavi niti imaju svojevrsni registar asistenata i njihova angažmana. Nemaju asistenti ni u svakoj jedinici lokalne zajednice ujednačene plaće, koliko god ministrica obrazovanj­a tvrdila da za to nije znala i da je i to jasno propisano u pravilniku za pomoćnike u nastavi koji je usvojila prošle godine. Ipak nije jedini krivac – znatno veću odgovornos­t od ministriči­ne dijele upravo osnivači koji se prvi susreću sa zahtjevima roditelja za asistenta.

– Danas je bio cilj vidjeti gdje smo, zašto su neki zahtjevi odbijeni i prikupiti prijedloge, kojih je bilo i u pisanom obliku, kako bismo svi skupa unaprijedi­li sustav i olakšali i ubrzali proces dobivanja, odnosno dodjeljiva­nja asistenata – kazala je nakon skupa ministrica Divjak.

 ??  ?? MINISTRICA Divjak održala je sastanak sa 150 nastavnika, asistenata, osnivača škola, koji su ministrici ponudili rješenja
MINISTRICA Divjak održala je sastanak sa 150 nastavnika, asistenata, osnivača škola, koji su ministrici ponudili rješenja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia