Večernji list - Hrvatska

Johnsonu je uzor Hulk – ljutit je i jak, ali i blesav

- Silvije Tomašević

Britanski premijer Boris Johnson treba do kraja rujna predati pismeni prijedlog za Brexit, izlazak Velike Britanije iz Europske unije, kazao je finski premijer Antti Rinne, čelnik zemlje koja u ovom semestru predsjeda Europskom unijom. Finci su taj “ultimatum” Johnsonu dogovorili s francuskim predsjedni­kom Emmanuelom Macronom. Usput, 1. siječnja počinje semestar u kojem će Hrvatska predsjedat­i Unijom i zasigurno imati mnogo vrućih tema na stolu. S kojom će jakom europskom državom Hrvatska dogovarati svoje poteze kao predsjedat­eljica EU? S Njemačkom oslabljene kancelarke Angele Merkel? U svakom slučaju, otvara se novo poglavlje u EU. To se vidjelo i na sastanku Macrona i talijansko­g premijera Giuseppea Contea u Rimu. Od kada je iz talijanske vlade izbačen suverenist i populist Matteo Salvini, čelnik Lige i donedavni ministar unutarnjih poslova koji je na pitanju izbjeglica bio u stalnoj predizborn­oj kampanji, Italiju ponovno vide kao proeuropsk­u

državu. Oni koji misle da se lupanjem šakom o stol u Bruxellesu i napadanjem tzv. eurobirokr­acije može učiniti dobro svojoj državi, grdno se varaju. Samo se pregovorim­a može nešto izmijeniti, a nikako silom.

Iz Downing Streeta odgovaraju da će predstavit­i prijedloge za Brexit u oportunom trenutku, a Johnson nastavlja govoriti kako će se rješenje pronaći do 17. listopada za izlazak Velike Britanije iz EU 31. listopada. Johnson stalno govori da pregovori s Bruxelleso­m napreduju, a iz sjedišta EU odgovaraju da dosad nije ništa predložio. Čini se da Johnson i kao premijer radi ono što je radio kao novinar i dopisnik iz Bruxellesa, odnosno ne govori istinu. Uspoređuje se s nevjerojat­nim Hulkom. “Što se više naljuti, to postaje jači”, objašnjava Johnson, ali zaboravlja da Hulk dobivanjem snage gubi razum. Hulk je blesav! Hoće li se još jedan Hulk (nakon Salvinija) smiriti i prestati lupati po stolu u Bruxellesu, jer će inače jednostavn­o biti maknut s položaja.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia