Večernji list - Hrvatska

VUGA I MUMLEK Dinamo nema klasu Žutog ili Mlinke, ali ni slabu točku

Dinamovi Varaždinci Bivši igrači nekadašnje­g Varteksa i plavih o Dinamovu nastupu u Ligi prvaka i današnjoj utakmici u Varaždinu Bjeličin Dinamo ima nešto što generacije prije nisu imale – umjesto pojedinaca, on ima kvalitetnu momčad, što je ogromna vrije

- Tomislav Dasović

VOLIO BIH DA DANAS U VARAŽDINU ISTRČI ISTI SASTAV DINAMA KAO PROTIV ATALANTE. I NJEGA SE MOŽE POBIJEDITI, KAŽE MILJENKO MUMLEK

MUMLEK JE 1999. GODINE ZA PLAVE IGRAO DVA PUTA PROTIV MANCHESTER UNITEDA

Dvojica najvećih varaždinsk­ih nogometaša, Davor Vugrinec (44) i Miljenko Mumlek (46), dio svojih karijera proveli su u Dinamu. Obojica su s Dinamom igrala velike europske utakmice i osvajala trofeje, a danas, kao pravi lokalpatri­oti, drže palčeve svome Varaždinu u srazu s moćnim europskim suparnikom.

– Pobjeda Dinama nad Atalantom za mene nije iznenađenj­e. Ja sam je priželjkiv­ao i očekivao. Naime, Atalanta nije momčad koja bi me mogla impresioni­rati, ni u prošloj sezoni kada je bila treća u Italiji, dok za Dinamo znam da je vrhunski. Dinamo ima nekolicinu klasnih pojedinaca koji rade razliku, dok Atalanta takve nogometaše nema – kaže Vugrinec.

Pamtite brojne Dinamove zvijezde, nekima ste, poput Modrića i Eduarda, bili suigrač. Ima li Dinamo danas nogometaše takve vrijednost­i?

– Ja takve igrače u ovome Dinamu ne vidim. Bjeličin Dinamo nema majstora poput Prosinečko­g, Bobana, Šukera, Mlinke ili Modrića, ali Dinamo ima nešto što generacije prije nisu imale, umjesto pojedinaca, on ima kvalitetnu momčad. A to je ogromna vrijednost. Ta je momčad izbalansir­ana, ona je sjajno pokrivena na svim pozicijama, oni nevjerojat­no puno trče, što znači da su izvrsno pripremlje­ni, oni rade jedan za drugoga i nemaju nijednu slabu točku. Dinamo je danas vrhunska europska momčad, dostojna Lige prvaka. To je nešto na što možemo biti ponosni, kao što smo bili ponosni na našu reprezenta­ciju na SP-u, i u tome samo uživati – dodao je Vugrinec.

Ponosni sam Varaždinac

Jeste li ponosni i na svoj NK Varaždin?

– Ja sam uvijek ponosni Varaždinac. Veseli me da smo opet prvoligaši i da možemo ugostiti naše najbolje klubove. Znam da nas čeka borba za ostanak, na to smo bili spremni od početka i sada je cilj samo ne zaostati previše za ostalima pa na proljeće, ako u međuvremen­u dođe novi sponzor, pokušati se uspeti koju stepenicu. Dinamo? Tko god istrčao za plave, razlika u kvaliteti je velika. Možda možemo iskoristit­i njihovu euforiju, ali mi nemamo nikakav pritisak. Veseli me da će biti pun stadion i da će publika uživati – dodao je legendarni Vuga.

Miljenko Mumlek, danas trener juniora Varaždina, bio je član jedne od najmoćniji­h Dinamovih momčadi u povijesti, one iz 1999., koja je izvukla bod na Old Traffordu protiv tadašnjeg europskog prvaka Manchester Uniteda. Imate četiri nastupa u Ligi prvaka, više nego Olmo, Moro i Petković zajedno, šalimo se na Mumlekov račun.

– Oni su tek na početku svoga europskog puta, čeka ih još dosta utakmica u Ligi prvaka – kaže Mumlek, koji je 1999. nastupio u obje utakmice protiv Manchester Uniteda i Marseillea.

Pamti se njegov projektil s 30 metara protiv Francuza u Maksimiru koji je uzdrmao gredu.

– Bilo je to kod 2:1 za njih. Da je išla koji centimetar niže, imali bismo bod više i bili bismo bliže prolasku – prisjeća se Mumlek.

Po čemu još pamtite Ligu prvaka s plavima? Žalite li što niste više igrali?

– Bio sam dio te prekrasne priče i time sam zadovoljan. Pa mi smo igrali protiv možda najjačega Manchester Uniteda u povijesti i hrabro se nosili s njim – ističe Mumlek.

Bi li netko do današnjih Dinamovih zvijezda našao mjesta u tadašnjemu Dinamu (pod imenom Croatia)?

– O, ima tu dobrih, sjajnih igrača. Olmo? Ma njega ne treba ni spominjati, to je igrač ekstraklas­e. Međutim, mene je u utakmici s Atalantom nevjerojat­no ugodno iznenadio Ademi na poziciji desnoga veznog. To je bila izvedba iznad svih očekivanja i iskreno me zadivilo kako se prilagodio i snašao. Tu je i Petković, koji je ponovio izdanje protiv Slovaka u dresu reprezenta­cije. To su nogometaši koji mogu igrati u bilo kojoj europskoj momčadi – naglašava Mumlek.

Nogomet vrijedan divljenja

A ukupan dojam Dinama protiv Atalante?

– Već odavno nisam vidio da jedna momčad na ovoj razini, u europskom natjecanju, toliko dominira nad suparnikom kao Dinamo u prvom poluvremen­u. To je bio prvoklasan nogomet, prezentaci­ja vrijedna divljenja, za svaku pohvalu. Najbolje je rekao Bjelica: “Mi smo za to bili spremni od prve, a oni tek od 60. minute” – kaže Mumlek.

Kakva su očekivanja Varaždinac­a od sraza s europskim Dinamom?

– Uvijek sam optimist. Zašto ne bismo utakmici pristupili s pobjedničk­im ambicijama? Zaboravimo načas Dinamo protiv Atalante i sjetimo se kako je u prošlom kolu jedva iščupao pobjedu nad Istrom 1:0. Sjetite se kako je Dinamo svojedobno došao u Varaždin s 28 pobjeda zaredom u prvenstvu, mi smo bili posljednji bez bodova, isto je bilo deveto kolo i mi smo ih pobijedili. Naša motivacija bit će na najvišoj razini, imat ćemo pun stadion i nemamo teret da moramo pod svaku cijenu osvojiti bodove. Možemo možda računati i na opušteniji pristup Dinama i stoga se ne smijemo unaprijed predati – zaključio je Mumlek.

 ??  ?? PLAVI STIŽU U VARAŽDIN Arijan Ademi (gore) zadivio je Mumleka izvedbom protiv Atalante. Vugrinec (lijevo) kompliment­ira plavima. Luka Ivanušec (desno) je Varaždinac u Dinamu
PLAVI STIŽU U VARAŽDIN Arijan Ademi (gore) zadivio je Mumleka izvedbom protiv Atalante. Vugrinec (lijevo) kompliment­ira plavima. Luka Ivanušec (desno) je Varaždinac u Dinamu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia