Večernji list - Hrvatska

U ZADAR JE DOŠAO KAO AMBASADOR TURNIRA I LJUBITELJ GRADA

- Dražen Brajdić/ Zadar

Po treći put na zadarski turnir euroligaša došao je Doron Jamchi (58), izraelska košarkaška legenda i jedan od najboljih europskih šutera svoga vremena, iz druge polovice 80-ih i prve polovice 90-ih.

– Ovdje sam kao ambasador turnira, ljubitelj ovoga grada i prijatelj košarke.

Svaki put kada razgovaram sa Zadranima, zajedno se sjetimo kako nam je bilo u Jazinama. Slavna je to dvorana i svima nam nedostaju ti trenuci. Igrao sam u Jazinama i takvu navijačku strast i ludilo vidio sam samo u Grčkoj. Sviđa mu se i to što radi direktoric­a Zadar Basketball Tournament­a Zdenka Zrilić.

28,1

Satima je trenirao šut

– Ona je prijatelj, ali i profesiona­lac čija mi se radna filozofija jako sviđa, posebno kada su u pitanju projekti vezani za klince i zajednicu. Uostalom, i ja kao zaposlenik Makabija radim nešto slično. Vodim marketing, ali i odnose s klijentima i zajednicom. Navijači Cibone koji nešto dulje pamte sjećaju se Jamchija kao strijelca pobjedonos­ne trice u telavivsko­j utakmici Eurolige igrane 1995. Pri rezultatu 75:75 i nakon Mulaomerov­ićeva promašaja, Jamchi je pogodio tricu s crte za tricu na suprotnoj strani igrališta. – Provodio sam sate i sate trenirajuć­i šut na vanjskom igralištu, a nije mi bio problem ni ako pada kiša ili nema svjetla.

No, došlo je vrijeme kada je to već postalo dosadno pa smo počeli šutirati iz raznih pozicija i udaljenost­i, tako da je koš na utakmici s Cibonom, koji se može nazvati i sretnim, ipak rezultat i nekog vježbanja. Jer za takav šut morate imati jaka ramena i ruke, ali i procijenit­i daljinu i pogoditi smjer. Je li mu to najdraži koš u karijeri? – Ne, najdraži mi je onaj u Splitu, u posljednjo­j sekundi, za pobjedu nad fenomenaln­om Jugoplasti­kom.

Kao igrač Makabija i izraelske reprezenta­cije, bio je jedan od najboljih šutera kojeg ste mogli vidjeti u to vrijeme. Danas takvih “snajperist­a” gotovo i nema. – Vremena su se promijenil­a i danas nema igrača poput Petrovića koji postižu 50-60 koševa.

Je li to zbog snage obrana u današnjoj košarci?

– Ne vjerujem. Protiv Dražena mogli ste igrati najžešću obranu koju možete zamisliti, a on bi zabio kada god poželi.

Jeste li ga ikada pokušavali čuvati? – Jesam, a “pokušavao” je prava riječ za to. Zahvaljuju­ći driblingu i fintama, on je uvijek pronalazio način da šutira iz pozicije iz koje hoće. No, nisam ja samo igrao protiv Dražena već i s njim. Bilo je to 1987. nakon Eurobasket­a u

 ??  ?? Večernjako­v novinar u društvu s legendarni­m izraelskim šuterom Doronom Jamchijem
Večernjako­v novinar u društvu s legendarni­m izraelskim šuterom Doronom Jamchijem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia