Večernji list - Hrvatska

Ataman: Volim pametne igrače poput Simona

-

Grčkoj kada smo igrali za europsku selekciju. Tada sam ga zavolio i kao čovjeka jer je izvan terena bio vrlo zabavan i sretan sam što sam imao priliku upoznati i tu njegovu stranu.

Osim protiv Dražena, Jamchi je igrao i protiv Kukoča. Tko je bio veći igrač?

– Iz mog iskustva, to je Dražen. Toni je bio veliki igrač, no Dražen je najveći potencijal dosad i da je poživio samo nebo bilo bi mu granica.

Kada je pak u pitanju vaganje kvalitete momčadi, Draženove Cibone ili Kukočeve Jugoplasti­ke, pogled mu je drukčiji.

– Split je s Kukočem i Rađom bio nezaboravn­a momčad što možete vidjeti i po njihovim karijerama nakon igranja za momčad trostrukog europskog prvaka. Za razliku od ruskog Himkija, košarkaši Zadra nisu uspjeli iznenaditi turski Efes (81:100). Da primire borbenog domaćina bili su im dovoljni Dunston (13 koševa), Peters (13), Anderson (12) i naš igrač Krunoslav Simon koji je bio najbolji strijelac Efesa (14 koševa).– Sa Simonom surađujem dvije godine i mogu reći da je vrstan profesiona­lac i vrlo pametan, a ja volim takve. Bio je jedan od ključnih igrača – kazao je trener turskog prvaka Ergin Ataman. Legendarna Makabijeva dvanaestic­a jako dobro pamti finale Eurolige iz 1989. upravo protiv Jugoplasti­ke kojoj je te večeri zabio 25 koševa. U taj susret Makabi je ušao kao favorit.

– U sportu možete biti favorit, ali to nije dovoljno. Razlika nije bila u tome što su oni bili željniji pobjede, nego pametniji. Proučili su nas jako dobro, zaustavili su u reketu Mageeja, a mi nismo reagirali. A izgubili smo i jer nismo bili dovoljno napadački pametni.

Makabi je ambasador naroda

Jedan kasniji izdanak splitske škole košarke danas je sportski direktor Makabija. Kako se Nikola Vujčić tako uspio nametnuti u Izraelu? – Puno je izraelskih trenera koji su rezonirali u stilu “zašto baš on, ma što nas on može naučiti što ne znamo”. Imao je Nikola teške trenutke, no sada je u redu. Kada vidite igrače poput Avdije i Bendera onda shvatite da je Nikola uspio izgraditi sustav koji proizvodi supertalen­te.

Što Makabi znači za narod Izraela i Židove u cijelom svijetu? – Makabi je veliki ambasador našeg naroda i države. Znate i sami kakva je naša geopolitič­ka pozicija pa je dobro imati nešto čime ćete pokazati da se o Izraelu ne mora govoriti samo u kontekstu političkih problema. Nažalost, taj ambasador ne smije na put u inozemstvo krenuti bez posebnog osiguranja, bez barem dvojice pripadnika tajne policije. – Možda smo se prije 25 godina mi pitali zašto samo mi moramo stalno razmišljat­i o našoj sigurnosti, no danas je svijet takav da svi o tome moraju razmišljat­i.

KAO SPORTSKI DIREKTOR MAKABIJA, NIKOLA VUJČIĆ IMAO JE TEŠKIH TRENUTAKA, NO ZASLUŽIO JE SVE KREDITE

TEŽAK JE TO BIO GOSTUJUĆI TEREN. ATMOSFERA U GRČKOJ MOGLA SE USPOREDITI S ONOM U ZADAR- SKIM JAZINAMA

 ??  ?? Doron Jamchi izraelska je košarkaška legenda i jedan od najboljih europskih šutera svoga vremena
Doron Jamchi izraelska je košarkaška legenda i jedan od najboljih europskih šutera svoga vremena

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia