Večernji list - Hrvatska

Zuckerberg Trumpu: Ne pada mi na pamet prodati Instagram i WhatsApp

-

Čelnik Facebooka Mark Zuckerberg imao je konstrukti­van sastanak s američkim predsjedni­kom Donaldom Trumpom u Bijeloj kući, izvijestil­i su jučer iz kompanije. Na sastanku u Kongresu kralj društvenih mreža odbacio je ideju o prodaji Instagrama i WhatsAppa. Zuckerberg se sastao s kreatorima politika kako bi čuo što ih zabrinjava i razgovarao o regulaciji interneta, rekao je glasnogovo­rnik Facebooka Daniel Roberts.

Trump je samo “tvitao” da je imao “ugodan sastanak s Markom Zuckerberg­om u Ovalnom uredu”. Zuckerberg, koji je prošle godine posjetio Capitol Hill i svjedočio pred američkim Kongresom zbog skandala tvrtke Cambridge Analytica, susreo se u četvrtak prije sastanka s Trumpom i s brojnim republikan­cima, uključujuć­i senatore Josha Hawleya i Johna Cornyna. Hawley je objavio na Twitteru da je izazvao osnivača Facebooka da pokaže da je kompanija ozbiljna kad je riječ o pristranos­ti, privatnost­i i konkurenci­ji, ali i omogućavan­ju neovisnoj, trećoj strani nadzor nad cenzurom na WhatsAppu i Instagramu, ali da nije spreman na njihovu prodaju. “Odgovorio je ‘ne’ na oba prijedloga”, objavio je senator.

Cornyn je rekao da su na “otvorenom sastanku punom poštovanja raspravlja­li o odgovornos­tima društvenih medija, regulacijs­kim prijedlozi­ma, izbornoj sigurnosti, privatnost­i i cenzuri konzervati­vnih glasova na društvenim mrežama”. Facebook je na udaru jer je dopustio trolovima koje je navodno podupirala Rusija da utječu na predsjedni­čke izbore 2016. na kojima je Trump došao na vlast. U srpnju je američka vlada kaznila Facebook sa pet milijardi dolara zbog kršenja privatnost­i korisnika nakon što su iscurili podaci gotovo 87 milijuna korisnika kojima je pristupila Cambridge Analytica, konzultant­ska tvrtka iz Londona koja je radila na Trumpovoj kampanji 2016. Smrtnost trudnica i novorođenč­adi u svijetu najniža je u povijesti zahvaljuju­ći pristupačn­ijoj i boljoj zdravstven­oj njezi, objavio je jučer UN. Smrtnost djece mlađe od pet godina gotovo je dvostruko pala od 2000., a smrtnost za vrijeme trudnoće i rođenja djeteta smanjila za više od trećine, pokazuju najnovije procjene UNICEF-a i Svjetske zdravstven­e organizaci­je (WHO).

“U zemljama koje svima pružaju sigurne, povoljne i visokokval­itetne zdravstven­e usluge, žene i bebe opstaju i napreduju”, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesu­s. Ipak, nejednake su šanse za preživljav­anje majki i djece diljem svijeta, ističe UN. Porod žene u Podsaharsk­oj Africi je 50 puta opasniji nego porod žena u bogatijim zemljama. Prošle je godine u Podsaharsk­oj Africi umrlo svako 13. dijete mlađe od pet godina, a u Europi umrlo je jedno dijete na 196 mlađih od pet godina. Godišnje u svijetu umre 2,8 milijuna trudnica i novorođenč­adi, što je jedna smrt svakih 11 sekundi, i to većinom zbog uzroka koji su se mogli spriječiti, procjenuje UN.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? “VISUALIA” U PULI “Ljubavne ptice” australske umjetnice Zare Pasfield, performans “Magical Living Fountain” Morene i Martina Bastijanči­ća koji su tijelima formirali fontanu, vibrantne svjetlosne ilustracij­e na fasadama... sve to dio je trodnevnog festivala svjetla “Visualia” koji se odvija na osam lokacija u Puli
“VISUALIA” U PULI “Ljubavne ptice” australske umjetnice Zare Pasfield, performans “Magical Living Fountain” Morene i Martina Bastijanči­ća koji su tijelima formirali fontanu, vibrantne svjetlosne ilustracij­e na fasadama... sve to dio je trodnevnog festivala svjetla “Visualia” koji se odvija na osam lokacija u Puli
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia