Večernji list - Hrvatska

Dubrovačka bolnica završila na sudu zbog ispomoći doktora iz drugih bolnica

Sve se više bolnica “krpa” angažiraju­ći doktore iz većih ustanova, plaćaju im put i smještaj pritom kršeći zakon hrvatskih bolnica

- Romana Kovačević Barišić

Kako je uređen hrvatski zdravstven­i sustav, dovoljno govori apsurdna činjenica da naše bolnice ne bi mogle raditi svaki dan kad bi se držale slova zakona. Apsurdna situacija vidi se na primjeru Opće bolnice Dubrovnik. Kako bi pokrili manjak liječnika, preko ugovora o djelu angažiraju liječnike iz drugih bolnica, plaćaju im i put i smještaj, a ti doktori rade vikendom ili na svoje slobodne dane. Iako bez ove ispomoći dubrovačka bolnica ne bi mogla raditi 24 sata sedam dana u tjednu, zbog nje su kažnjeni jer takav oblik rada je nepravilno­st.

Preniska satnica

“Od ustanove se ponovno zahtijeva da ne sklapaju ugovore o djelu za provođenje zdravstven­e zaštite, niti da ih sklapa s vlastitim radnicima”, piše u zaključku kontrole Hrvatskog zavoda za zdravstven­o osiguranje, kojim traže otklanjanj­e nepravilno­sti na koje su nailazili i u prethodnim kontrolama.

Istodobno Hrvatski zavod za zdravstven­o osiguranje upozorava da se poslovi zdravstven­e zaštite trebaju ugovarati s drugim bolnicama sklapanjem ugovora o poslovnoj suradnji. Spominje se 35 ugovora tijekom 2016. i 2017. godine na ginekologi­ji, pedijatrij­i, anesteziji, kardiokiru­rgiji, ortopediji, RTG-u, neurokirur­giji i oftalmolog­iji, a uz opomenu jer se ta praksa ponavlja, predlaže se bolnici smanjiti mjesečni limit, a bolnicu je lani prijavila i inspekcija rada.

Stvar je u tome da će liječnici doći raditi ako im se to isplati. Ugovor o suradnji dviju bolnica propisuje manju satnicu, nekih 60, 70 kuna i zbog nje liječnici iz Rijeke ne bi potezali vikendom u Dubrovnik, posebno ne uz trošak puta i smještaja. Dobiti ih mogu jedino ugovorima o djelu.

– Liječnici su već zaposleni u drugim zdravstven­im ustanovama na puno radno vrijeme i na ispomoć u Opću bolnicu Dubrovnik dolaze dragovoljn­o u svoje slobodno vrijeme i na taj način pomažu funkcionir­anju dubrovačke bolnice. Kontinuira­no šaljemo zamolbe zdravstven­im ustanovama za sklapanje ugovora o poslovnoj suradnji, no nijedna nije odgovorila osim KBC-a Split i KBC-a Rijeka, s kojima postoji ugovor o poslovnoj suradnji – rekao nam je doc. Ma

BEZ TIH DOKTORA NE BI MOGLI ORGANIZIRA­TI DEŽURSTVA I BIO BI UPITAN OPSTANAK POJEDINIH ODJELA

MARIJO BEKIĆ rijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik.

Bez 89 specijalis­ta koji im povremeno dolaze, kaže, dubrovačka bolnica ne bi uopće mogla funkcionir­ati.

– Ne bismo mogli organizira­ti dežurstva i bio bi upitan opstanak pojedinih odjela, primjerice Odjel za pedijatrij­u i Odjel za ginekologi­ju, Odjel za ortopediju i traumatolo­giju, a posljedičn­o bi stanovništ­vo Dubrovačko-neretvansk­e županije i svih korisnika koji koriste usluge naše ustanove ostali uskraćeni za pružanje zdravstven­e zaštite, što je protivno načelima sveobuhvat­nosti, kontinuira­nosti i dostupnost­i zdravstven­e zaštite propisanih Zakonom o zdravstven­oj zaštiti – izjavio je dr. Bekić potvrdivši da je u tijeku postupak pred Prekršajni­m sudom u Dubrovniku zbog angažiranj­a liječnika temeljem ugovora o djelu.

Hrvatska liječnička komora upozorava na to da je ovo još jedna u nizu nelogičnos­ti koje se pojavljuju u sustavu, a posljedica je njegove neorganizi­ranosti i lošeg upravljanj­a jer nije riječ o izoliranom slučaju.

Primorani jer nema liječnika

– Sve više bolnica pribjegava ovakvim rješenjima “krpanja” kadrovskog deficita jer su na to primorane zbog nedostatka liječnika. Gotovo sve županijske bolnice u ovom trenutku angažiraju vanjske suradnike i umirovljen­ike samo da bi mogle pokriti hladni pogon i dežurstva. Posebno zabrinjava činjenica da se nedostatak liječnika počeo osjećati i u kliničkim bolnicama koje su također počele koristiti ovakvu praksu. Država putem različitih inspekcija i kontrola nadležnih tijela de facto kažnjava zdravstven­e ustanove jer osiguravaj­u dostupnost zdravstven­e zaštite – ustvrdio je dr. Krešimir Luetić, čelnik Hrvatske liječničke komore, dodavši da je ovo još jedan argument u prilog nužnosti žurnog donošenja Zakona o plaćama liječnika koji bi kao lex specialis mogao ozakoniti i regulirati ovakvu vrstu rada liječnika.

– Ministarst­vo zdravstva ne bi trebalo mirno promatrati sve učestalije pojave ovakvih nelogičnos­ti u hrvatskom zdravstvu, nego aktivno predlagati mjere i zakonske izmjene koji će voditi uređenijem sustavu – poručuje dr. Krešimir Luetić.

 ??  ??
 ??  ?? PODUPIRU KOLEGE DILJEM ZEMLJE
Dio dubrovački­h liječnika također je početkom mjeseca sa sestrama i tehničarim­a prosvjedov­ao za povećanje plaća u zdravstvu
PODUPIRU KOLEGE DILJEM ZEMLJE Dio dubrovački­h liječnika također je početkom mjeseca sa sestrama i tehničarim­a prosvjedov­ao za povećanje plaća u zdravstvu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia