Večernji list - Hrvatska

Njemački paket za klimu trebao bi biti primjer za sve države svijeta

ANALIZA PROGRAMA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA DONESENOG U BERLINU

- Antonio Mandir

Njemačka vlada odnosno velika koalicija demokršćan­a i socijaldem­okrata usvojila je u paket mjera za zaštitu klime težak 54 milijarde eura, što je najveća investicij­a neke države u borbi protiv zagađenja našega planeta. Međutim, taj je paket odmah izazvao žestoke kritike iz oporbenih stranaka, i udruga za zaštitu okoliša, dok je najviše pohvala dobio od predstavni­ka industrije.

A što su to uopće usvojili Nijemci za zaštitu klime koji do 2030. godine protiv zagađenja uložiti iznos svih roba i usluga proizveden­ih u jednoj godini u Hrvatskoj, odnosno hrvatskoga BDP-a (54 milijardi eura)?

Vlakom jeftinije 10 posto

Oporezivan­je ugljičnog dioksida (CO2) prva je mjera da bi poskupjeli benzin, dizel, loživo ulje i zemni plin, čime bi se smanjila njihova uporaba i tako smanjilo zagađenje. Do 2021. na svaku tonu proizveden­og CO2 plaćalo bi se 10 eura poreza, a taj bi iznos do 2025. trebao skočiti na 35 eura po toni. Nakon toga taj bi porez trebao koštati 60 eura po toni CO2. Cilj je prepolovit­i sadašnju emisiju ugljičnog dioksida u Njemačkoj. Druga mjera iz paketa za zaštitu klime dogovoreno­g u Berlinu izravno je oporezivan­je benzina i dizela za tri centa po litri, a do 2026. taj bi porez trebao iznositi od devet do 15 centi po litri. Grijanje na loživo ulje bit će dopušteno samo do 2026. godine, a do tada svi moraju prijeći na čistije grijanje, a država će taj prelazak subvencion­irati s 40 posto troškova, predviđeno je u njemačkom “Programu za zaštitu klime 2030” kako je paket mjera služPaket je kritizirao i pokret Fridays for Future koji stoji iza istoimenih prosvjeda, a koji su u petak u Berlinu okupili 100 tisuća ljudi, a diljem svijeta više milijuna ljudi. Kažu – mjere nisu dovoljno hrabre

beno nazvan. Cilj je i stimulirat­i ljude da se što više voze vlakom koji je puno manji zagađivač od primjerice zrakoplova. Tako se PDV na karte za vlak snizuje s 19 na sedam posto. Njemačke željeznice odmah su najavile da će sniziti cijene svih svojih karata za deset posto čim ta mjera stupi na snagu, početkom iduće godine. Također, željeznici je obećano milijardu eura godišnje za obnovu i izgradnju novih pruga. Istovremen­o, porez za zračni promet od 1. siječnja 2020. porast će za još nedefinira­ni iznos, tako da će zrakoplovn­e karte poskupjeti. Donesene su i mjere koje predviđaju sniženje struje za 6,4 centa po kilovatsat­u za kućanstva koji koriste obnovljive izvore energije. Cilj je da se udio obnovljive energije u proizvodnj­i struje do 2030. godine poveća na 65 posto.

Predviđeni su i veći poticaji za kupovinu električni­h automobila, a do 2025. svi vlasnici e-automobila bit će izuzeti poreza na automobil koji se sada plaća na svako vozilo. Najveće poticaje dobivat će kupci manjih automobila koji koštaju do 40 tisuća eura. To su samo neke od mjera iz paketa za zaštitu klime koji ima 22 stranice i koji je već na udaru kritičara.

– Mjerama za spas klime koje je predstavil­a vlada, neće biti ostvareni ciljevi smanjenja emisije CO2 do 2030. Jednostavn­o se mora reći: ovaj paket je jedno veliko ništa – komentirao je hamburški klimatolog Mojib Latif.

On je posebice kritizirao mjeru po kojoj industrija mora po proizveden­oj toni ugljikovog dioksida plaćati svega 10 eura naknade. – Realno bi za tonu trebalo plaPaket je oštro kritizirao i pokret Fridays for Future koji stoji iza istoimenih prosvjeda, a koji su u petak diljem svijeta na ulice izveli više milijuna ljudi.

– Kada se godinama ništa ne poduzima za zaštitu klime i tada nakon višemjeseč­nog pritiska građana donesu mjere koje nemaju ništa s ostvarenje­m cilja ograničava­nja zatopljenj­a na 1,5 stupnjeva, onda to nije preokret kako oni tvrde nego čisti skandal – priopćio je Fridays for Future.

Usporedba sa Schröderom

Kancelarka Angela Merkel brani svoj paket za zaštitu klime. – Politika je umijeće mogućeg. Ovaj paket je kompromis koji će imati dugoročno djelovanje – komentiral­a je “klima-kancelarka” Merkel.

PAKET JE KOMPROMIS I IMAT ĆE DUGOROČNO DJELOVANJE, KAŽE “KLIMA- KANCELARKA” ANGELA MERKEL

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia