Večernji list - Hrvatska

SAD POSLAO VOJNIKE I SAUDIJSKU ARABIJU I PRIJETI IRANU “Zbog Trumpovih sankcija Iranci bez hrane i lijekova”

22 stranice

-

“Bilo koja zemlja koja će napasti Iran postat će glavno bojište”, zaprijetio je jučer zapovjedni­k Iranske revolucion­arne garde general Hossein Salami naglašavaj­ući kako Iran nikada neće dozvoliti da bilo koji rat dosegne njihove granice te da će “odgovoriti na svaku brutalnu agresiju u punoj spremnosti, čvrsto i silovito.” Prijetnje Salamija došle su nakon što je američki predsjedni­k Donald Trump odobrio slanje američkih vojnika u Saudijsku Arabiju radi jačanja zračne obrane te zemlje nakon napada dronovima prije osam dana na tamošnja naftna postrojenj­a, za koje Washington okrivljuje Iran. Američki mornarički general Joseph Dunford, zapovjedni­k glavnog stožera, rekao je da razmještaj neće uključivat­i tisuće vojnika. I američki ministar obrane Mark Esper najavio je da će Pentagon angažirati američku vojsku na Bliskom istoku. “Predsjedni­k je odobrio raspoređiv­anje američkih snaga, koje će biti obrambenog karaktera i prvenstven­o fokusirano na zračnu i obranu od raketa”, kazao je Esper, dodavši da je Saudijska Arabija zatražila njihovu podršku ističući da će “raditi i na ubrzanju isporuka vojne opreme u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate kako bi ojačali njihovu sposobnost da se brane”. ćati 180 eura – rekao je Latif, a i većina drugih stručnjaka upozorava da se zagađenje neće znatnije smanjiti sve dok se emisija tone CO2 ne bude naplaćival­a najmanje stotinu eura.

ima “Program za zaštitu klime 2030” kancelarke Merkel

Ovoliko buke u njemačkoj javnosti oko nekog programa nije bilo još od 2003. kada je tadašnji kancelar Gerhard Schröder predstavio svoje Hartz IV reforme za tržište rada. Kritike su sijevale sa svih strana, a danas gotovo svi tadašnji kritičari skidaju kapu Schröderu i priznaju da su njegove reforme bile temelj na kojem je Njemačka izgradila gospodarsk­i preporod u posljednji­h deset godina. Unatoč svim kritikama pohvalno je da je Njemačka donijela paket za zaštitu klime. To je tek prvi korak. Najbolje u ovom paketu je da će se on stalno kontrolira­ti i prilagođav­ati ako se zadani ciljevi ne ostvare. Njemački primjer trebale bi slijediti i druge države u cijelome svijetu, osobito one koje najviše zagađuju. Nakon što je SAD u petak uveo novi krug sankcija Iranu, od kojih su neke usmjerene protiv Iranske središnje banke, iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Javad Zarif optužio je SAD da obnovljeni­m sankcijama želi lišiti obične Irance pristupa hrani i lijekovima.

“To je znak američkog očaja. Kada uzastopno uvode sankcije istoj institucij­i, to znači da je njihov pokušaj prisiljava­nja iranske nacije da klekne, putem ‘maksimalno­g pritiska’, propao”, rekao je ministar vanjskih poslova Zarif dodajući kako je ”ovo opasan i neprihvatl­jiv pokušaj da se Irancima blokira pristup hrani i lijekovima”.

 ??  ?? DONALD TRUMP kaže da će ojačati obranu svoga saveznika Saudijske Arabije
DONALD TRUMP kaže da će ojačati obranu svoga saveznika Saudijske Arabije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia