Večernji list - Hrvatska

Ne treba se bojati ni Islanđanki ni Turkinja

- Damir Mrvec

Hrvatske okupit će se danas u Zagrebu odakle će krenuti put Osijeka gdje ih 25. rujna čeka prva utakmica kvalifikac­ija za odlazak na Europsko prvenstvo 2020. godine. Prvi suparnik je Island, a četiri dana kasnije čeka ih Turska u gostima. U skupini je još i prvi favorit Francuska, aktualni europski prvak iz 2018. godine. Prva dva sastava izborit će plasman na Europsko prvenstvo.

Nenad Šoštarić, izbornik Hrvatske, odlučio se za ove dvije utakmice pozvati tek četiri igračice koje igraju u inozemRuko­metaši stvu – Ježić (Siofok); Krsnik (Cuques), Blažević (Lublin) i Kapitanovi­ć (Metz). Ostale su uglavnom igračice Lokomotive i Podravka Vegete.

Naš prvi suparnik Island igrao je tek dvaput na Europskom prvenstvu, 2010. i 2012. godine, i oba puta osvojili su 15. mjesto. Igrali smo s njima u skupini na EP-u u Norveškoj 2010. godine i pobijedili s 35:25. Turska se nikada nije plasirala na EP premda u posljednje vrijeme njihovi klubovi igraju dosta bitne uloge u europskih kupovima (EHF i Challenger), ali samo zato što imaju puno strankinja.

Drugi dan kvalifikac­ija u portugalsk­om Guimaraesu hrvatskim je gimnastiča­rkama donio puno razloga za slavlje. Ana Đerek plasirala se u čak dva finala, na gredi te na parteru, dok će joj se u finalu potonje sprave pridružiti i Karlovčank­a Petra Furač.

STOLNI TENIS

Croatia Open, Varaždin: Najbliže prolasku skupine bila je A ekipa juniorki (Vukelić, Bardač i Arapović), no u skupini sa Slovačkom, mješovitim ekipama Koreje i Luksemburg­a te Australije i Bjelorusij­e djevojke su bile druge. Juniorska vrsta (Ban, Zovko i Šantek) završila je treća u skupini, iza Kine i Mađarske, a ispred Španjolske.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia