Večernji list - Hrvatska

Odlazak iz Zadra u Zvezdu bio mi je najveća pogreška u karijeri

Poznati srpski trener Nazor: Alba se igrala s nama kao tata s djetetom

- Dražen Brajdić/

Na zadarskom turniru euroligaša, na poluvremen­u utakmice Zadra i Efesa, pred publiku su izašli junaci najvećeg iznenađenj­a koje je Košarkaški klub Zadar ikome priredio u svojoj povijesti. Nazočni u Višnjiku pozdravili su heroje iz Jazina iz daleke 1986., a za ovu prigodu okupili su se Stojko Vranković, Petar Popović, Ivica Obad, Darko Pahlić, Stipe Šarlija i Draženko Blažević. S njima je parket, uz ovacije, izašao i Vlade Đurović (71), srpski stručnjak koji se još jednom prisjetio epske pobjede usred Zagreba, nad Cibonom, u majstorici finala doigravanj­a za prvaka SFRJ.

– Mi smo bili smješteni u motelu Plitvice u Lučkom, a prije polaska u dvoranu kazao sam svojima: “Dečki oni možda jesu bolji tim, no ne mora uvijek bolji pobijediti.” Kazao sam im i da oni kao naraštaj nisu ništa osvojili i da je to njihova najveća prilika. Zadar je prije toga pet puta bio prvak SFRJ, no te su naslove osvajali Giergia i Ćosić i to je bilo za očekivati, a Zadrani i danas meni pričaju da je ovo što smo mi napravili bilo čudo. Mirakul. To su mi najljepša sjećanja u životu. Pa Cibona je tada bila kaznena ekspedicij­a, dvostruki prvak Europe, a moji igrači nadmašili su i sami sebe.

Razbili staklo i ušli u dvoranu

Zadrani su na treću utakmicu stigli kao autsajder koji je tu da uljepša finale i novi naslov Cibone, u tom času aktualnog dvostrukog prvaka Europe.

– Prije no što smo došli u dvoranu Novosel je izbacio iz dvorane 200 navijača Zadra. Kada smo došli pred ulaz u Dom sportova, neki redar tražio je osobnu iskaznicu od Vrankovića, Popovića, mene .... jer je Novosel rekao da nitko ne može ući bez da predoči osobnu iskaznicu. Normalno, ja se u tom času iznerviram i udarim tog “brava”, nekog koji je izgledao kao bodibilder. Na koncu smo razbili staklo od ulaznih vrata da bi igrači ušli kroz slomljeno staklo.

Da bi dodatno motivirao svoje igrače, ističe on sam, Đurović je pribjegao jednom jeftinom triku. – U svlačionic­i sam bacio kovanicu od jednog dinara, da igrači ne vide, pa uskliknuo kako sam našao sretni dinar i da je to znak da ćemo pobijediti. Prvo poluvrijem­e mi jesmo igrali dobro no i unatoč tome Draženova Cibona vodila je 12 razlike na poluvremen­u pa sam prije ponovnog izlaska na teren zadržao Popovića, kojeg nigdje nije bilo, da mu nešto kažem, a birao sam i teže riječi od ovih. Velim ja njemu: “Kako te nije sramota, imaš tri sina Albatrosi iz Berlina razmahali su se u petak u Višnjiku i pobijedili domaći Zadar sa 100:68. Dvoznamenk­asti u redovima domaćina bili su Allen (14 koševa) i razigravač Junaković (10 koševa, 8 asista).

– Čovjek najviše nauči kada te netko ovako nokautira. Pribojavao sam se poraza s velikom razlikom jer nam je ovo bila treća utakmica u tri dana. Radi loše obrane pojedinih igrača, suparnik se s nama počeo igrati kao tata s djetetom i to je nešto što pojedincim­a neću dozvoljava­ti. Zasad neću o imenima, no ponašanje nekih igrača, posebno u fazi obrane,

U SVLAČIONIC­I SAM BACIO KOVANICU, DA IGRAČI NE VIDE, PA USKLIKNUO KAKO SAM NAŠAO SRETNI DINAR I DA JE TO ZNAK DA ĆEMO POBIJEDITI

bilo je nedopustiv­o. Zasad ću uzeti u obzir svježinu najjačeg suparnika i progledati kroz prste neke stvari. Vidjele su se konture naše igre, no neki igrači su još individual­no nespremni. Osim toga, morat ćemo bolje odrediti uloge jer ne može svatko biti inženjer, netko mora i postavljat­i skelu, a tu netko nije dobro shvatio svoju ulogu. Nadam se da će isti izvući pouku prije no što bude ohlađen na klupi – kazao je Zadrov trener Ante Nazor čija je momčad, u euroligašk­om okruženju, upisala jednu neočekivan­u pobjedu (Himki) i dva poraza (Efes, Alba).

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia