Večernji list - Hrvatska

Specijalis­t za pobjede nakon 0:1 u setovima zove se Borna Ćorić

- Anton Filić

Borna Ćorić specijaliz­irao se za pobjede u tri seta i to tako da najprije izgubi prvi set. Dogodilo se to i u njegovu polufinaln­om dvoboju na turniru u Sankt Peterburgu s 30-godišnjem Portugalce­m Joaom Sousom, 64. tenisačem seta. Borna je izgubio prvi set, a potom novim preokretom (kao i u svim prethodnim mečevima na ovom turniru u najzapadni­jem gradu Rusije) došao do pobjede sa 3:6, 7:6 (5), 6:1, nakon dva sata i 16 minuta igre.

Slomio reket pa proigrao

Ćoriću je to 26. pobjeda ove sezone (uz 15 poraza), 17. ostvarena u trećem setu. A toliko su setova Portugalac i Hrvat odigrali i u njihovu prethodnom meču, u Halleu ove godine. Borna je također bio pobjednik, tada sa 7:6 (4), 5:7, 7:6 (4). Ovaj put naš je tenisač mogao i lakše do pobjede, da je u prvom setu iskoristio barem jednu od sedam prilika za break.

Ali nije ga išlo, a u drugom je setu propustio još pet prilika za oduzimanje suparnikov­a servisa (kod 1:0 zbog toga je slomio reket). No, dobio je tie-break (bez većeg rizika), a potom je, na otvaranju trećeg seta, napokon počeo koristiti prilike za obrat (ukupno: tri od 17). U odlučujućo­j je dionici zapravo Borna u potpunosti zagospodar­io terenom.

Zagrepčani­n će se tako danas u prvom ovogodišnj­em finalu (ukupno šestom) boriti za svoj treći ATP naslov (nakon Marrakecha 2017. i Hallea 2018.) i nove bodove, no sve i da osvoji ovaj turnir, neće se pomaknuti više od onoga

U PRVOM FINALU U 2019. (UKUPNO ŠESTOM) BORIT ĆE SE ZA SVOJ TREĆI ATP NASLOV

što je osigurao već ulaskom u polufinale – dolaska na 14. mjesto. Ali će zato smanjiti zaostatak za 13. Berrettini­jem i 12. Monfilsom. A u slučaju pobjede u finalu, zaradit će 203.410 američkih dolara.

Tena bez izgubljeno­g seta

Od ostalih ovotjednih uspjeha naših tenisača i tenisačica upozorit ćemo na postignuće 24-godišnje Kaštelanke Tene Lukas na ITF turniru tenisačica (25.000 USD) u Podgorici. Pobijedivš­i 20-godišnju Ruskinju Aminu Anšbu (366.) sa 6:3, 6:4, ona se jučer plasirala u finale, obranivši lanjske bodove. Kao ni prošle godine, ni ove do finala nije izgubila ni jedan set. Do svog drugog naslova na posljednja tri turnira (početkom rujna osvojila je sličan turnir u Beču) pokušat će doći u današnjem završnom srazu s iskusnom Ruskinjom Marinom Meljnikovo­m (287. na WTA listi).

Ovo je možda i najbolji mjesec Tenine karijere koja je ponovno u uzlaznoj putanji. Njezin najbolji plasman 241. je mjesto iz listopada prošle godine, a uspjeh u Crnoj Gori pogurat će je na rub Top 300 ženskog tenisa.

 ??  ?? Borni Ćoriću ovo je bila 26. pobjeda ove sezone, 17. ostvarena u trećem setu
Borni Ćoriću ovo je bila 26. pobjeda ove sezone, 17. ostvarena u trećem setu
 ??  ?? Najbolji mjesec njezine karijere – Tena Lukas
Najbolji mjesec njezine karijere – Tena Lukas

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia