Večernji list - Hrvatska

Romobilom svaki dan u Traumu

Prometni stručnjaci traže da se vozače romobila prestane tretirati kao pješake i da im se smanji dopuštena brzina, a liječnici upozoravaj­u:

-

Električni romobili preplavili su ulice. Brzi su, a mogu biti i opasni pa prometni stručnjaci i liječnici apeliraju da se hitno regulira njihova vožnja, i to tako da ih se prestane tretirati kao pješake, nego kao novu kategoriju u cestovnom prometu.

“Za e-romobile trebalo bi uvesti ograničenj­e brzine i ograničiti njihovo kretanje isključivo na biciklisti­čke staze, smatra prometni stručnjak Željko Marušić.

I dok se u mnogim europskim zemljama vodi rasprava gdje električni romobili mogu voziti, Ustavni sud u Hrvatskoj odlučio ga je svrstati među pješake. To znači da se to pomoćno pješačko sredstvo može voziti po pločniku i nema obvezu kretanja po biciklisti­čkim stazama. Za vožnju romobila nije potrebno imati vozačku dozvolu, kacigu ni reflektira­jući prsluk iako im brzina može doseći i 40 kilometara na sat. Brzina im nije propisana, ali navodi se da se romobilist “dužan kretati primjereno­m brzinom tako da ne ometa ostale građane na cestama i javnim mjestima”.

Tako se aktualnim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama vozač romobila smatra pješakom, može se kretati samo površinom kojim se kreću pješaci i zabranjena mu je vožnja kolnikom. U suprotnom, propisana je kazna od 300 kuna. Marušić upozorava na to da treba odmah ispraviti zakonske nelogičnos­ti. “Apeliram da se i za romobile i za bicikle uvedu isti propisi, vožnja po biciklisti­čkim stazama, a ako njih nema, da ih se preusmjeri na nogostup”, kaže Marušić. Pri tome treba ograničiti brzinu i za bicikle i za romobile na 5, 10, 15 i 20 kilometara na sat. Brzina ne bi trebala prelaziti 10 kilometara na sat u pješačkim zonama. “Romobili su zatekli zakonodavs­tvo. Sve ih je više, a sada se upalila crvena lampa i krajnji je trenutak da se to pitanje zakonski regulira jer je sudara s pješacima i lomova sve više”, upozorava Marušić. Tome svjedoči i kirurg Mario Malović iz Klinike za traumatolo­giju koji kaže da je od proljeća ove godine sve veći broj ozlijeđeni­h vozača romobila, koji su premašili bicikliste. “Sada već dnevno u klinici zbrinjavam­o vozače električni­h romobila. Većinom su to lake ozljede – ogrebotine i nateknuća, no ima i prijeloma ručnog zgloba i šake”, kaže Malović koji je u zadnjih mjesec dana operirao troje ljudi stradalih u padu s električno­g romobila.

 ??  ?? VOZAČU ROMOBILA zabranjena je vožnja kolnikom, a sudari s pješacima, koji završavaju i prijelomim­a, sve su češći
VOZAČU ROMOBILA zabranjena je vožnja kolnikom, a sudari s pješacima, koji završavaju i prijelomim­a, sve su češći

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia