Večernji list - Hrvatska

Gajničani protiv lunaparka: Smeta nam buka i upropastit će travu! Vlasnik: Imam dozvolu i ništa se neće uništiti

- Jelena Pišonić Babić

Električni autići, vrtuljak, vlakić “Zmajček” i napuhani Spužva Bob ovih su dana stigli u Gajnice, ali ondje, čini se, stvaraju velike probleme. Velikom dijelu stanovnika kvarta, naime, novopostav­ljeni je lunapark u Parku 101. brigade trn u oku. I to zato, kažu Gajničani, jer je smješten na najvećoj zelenoj površini u kvartu koju zabavne sprave uništavaju.

Nas nitko ništa nije pitao

– Kaj će nam to? Djeca se mogu igrati u parku. Sprave lunaparka, ali i ljudi koji se ondje okupljaju, samo uništavaju travu. I tko će to poslije sređivati? Mi, stanari okolnih zgrada, nitko se drugi neće posla primiti, bitno je da se novac skupi – govori Vladimir Diklić dok na klupici ispod oka promatra posjetitel­je lunaparka.

Osim, kako kažu, devastiran­og zelenila, stanovnike Gajnica, a pogotovo zgrada koje okružuju park, smeta i buka, preciznije glasna glazba i dječji vrisak koji dopiru iz lunaparka. S nezadovolj­nim se Gajničanim­a slažu i u Vijeću gradske četvrti Podsused – Vrapče, koje već godinama daje negativno mišljenje o postavljan­ju lunaparka u tom kvartu. Ove ih godine pak, kažu, nisu ni obavijesti­li.

– Nitko nije ništa niti pitao iako je naše mišljenje zapravo neobvezuju­će za Grad, koji izdaje dozvolu. Izgleda da se nas ne sluša jer, eto, lunapark je postavljen – ističu u Vijeću gradske četvrti.

A dozvolu Grada, točnije mjerodavno­g Ureda za prostorno uređenje, graditeljs­tvo, komunalne poslove i promet, ima vlasnik lunaparka Berto Riter, koji na negativne komentare odmahuje rukom. Posjeduje, kaže, sve papire jer si drugačije poslovanje i ne može dopustiti.

– Uvijek će biti onih koji su protiv. Protiv novog kafića u kvartu, parkirališ­ta, knjižnice, ma bilo čega. Moramo i mi od nečega živjeti. Buke nema, a djeci donosimo osmijeh na lica. Zar nije ljepše da odu u lunapark s roditeljim­a nego da vise na mobitelima i za kompjutori­ma? – govori Riter.

Park, dodaje, neće uništiti i sve će vratiti u prvobitno stanje. Štoviše, ističe, postavljan­je lunaparka je i kasnilo kako nikome ne bi smetali i kako bi se posao obavio bez devastacij­e.

A baš smo pazili...

– Nismo htjeli dovoziti kamione i bagere ujutro, dok je tlo vlažno, baš kako se ne bi nešto oštetilo, zato smo sve radili u popodnevni­m satima, pa se posao i oduljio – objašnjava vlasnik lunaparka “Berto” koji je nastavio obiteljski biznis. Još je njegov djed, naime, imao lunapark koji je, među ostalim, osamdeseti­h godina bio i u Gajnicama, ali tada na mjestu današnjeg Sportskog centra u Ponikvama. Sjeća se tog razdoblja i Darko Gadanec.

– Stariji su uz pivo sjedili na klupici, a klinci se zabavljali u “luniću”. Sad svima smeta, a nisu imali ništa protiv buke dok su bili mlađi – govori Gadanec.

Lunapark u Gajnicama, zaključuje Riter, ostaje do 6. listopada.

 ??  ?? Vrtuljak, električni autići, vlakić... ostat će na najvećoj zelenoj površini u naselju do 6. listopada
Vrtuljak, električni autići, vlakić... ostat će na najvećoj zelenoj površini u naselju do 6. listopada
 ??  ?? Ne idem u lunapark jer mi je dijete još premalo, ali u principu nemam ništa protiv toga što je ovdje. ANITA BAJLO
Ne idem u lunapark jer mi je dijete još premalo, ali u principu nemam ništa protiv toga što je ovdje. ANITA BAJLO
 ??  ?? Apsolutno se protivim da lunapark bude na ovoj lokaciji jer je glasan, a uokolo su stambene zgrade. MIRA BIUK
Apsolutno se protivim da lunapark bude na ovoj lokaciji jer je glasan, a uokolo su stambene zgrade. MIRA BIUK
 ??  ?? Ne smeta mi toliko buka, ali uništavanj­e parka, koji je najveća zelena površina u kvartu, i te kako. ROMAN LONČAR
Ne smeta mi toliko buka, ali uništavanj­e parka, koji je najveća zelena površina u kvartu, i te kako. ROMAN LONČAR
 ??  ?? Ljudima uvijek nešto smeta pa tako sada, eto, i lunapark. A meni je super. Neka se djeca igraju. STEVO VULETIĆ
Ljudima uvijek nešto smeta pa tako sada, eto, i lunapark. A meni je super. Neka se djeca igraju. STEVO VULETIĆ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia