Večernji list - Hrvatska

Zbog trgovaca koji u vrijeme berbe uvoze, cijelo se tržište ruši

Veliki proizvođač­i izvoze, no malima, bez skladišta, jedina je opcija prodati bilo kome po bilo kakvoj cijeni jer niske cijene ostaju mjesecima, dok berba ne završi

- Jolanda Rak Šajn

Hrvatsko voćarstvo definitivn­o ima budućnost. No samo ako posluje na zdravim temeljima, ako je izvozno konkurentn­o, s uređenim tržištem i jasnom strategijo­m razvoja, kaže Nikola Velicki, direktor tvrtke Rabo iz Kneževih Vinograda, koja se s jednim od najsuvreme­nijih nasada voća u regiji, objektima za skladišten­je i pakiranje te s proizvodnj­om sadnog materijala proteklih godina nametnula kao važan igrač. Glavni su joj proizvod jabuke kojih stotinjak stalno zaposlenih te još toliko sezonaca godišnje ubere gotovo 7000 tona, od kojih oko 30% završi na domaćem, a ostatak na tržištima Skandinavi­je, Velike Britanije, Italije, Afrike, Azije, Bliskog istoka... Novi-stari problemi s čestim uvozom jabuka uoči berbe, nekorektna praksa dijela trgovaca, planovi za budućnost... samo su neke od tema o kojima razgovaram­o s Velickim.

KAD BI NJEMAČKI TRGOVAC NA JABUKU KOJA IMA OZNAKU “UNSERE HEIMAT” ILI “NAŠA DOMOVINA” STAVIO CIJENU OD 0,40 €/KG, VJEROJATNO BI SE MORAO I JAVNO ISPRIČATI

Kako komentirat­e to da neki trgovački lanci u vrijeme berbe domaćih jabuka uvoze strane, čak i iz lanjske berbe, i prodaju ih po akcijskim cijenama?

Ukratko, suludo! Hrvatska proizvodnj­a jabuke u europskim je razmjerima poprilično mala. Godišnje otprilike kao jedna veća južno-tirolska kooperativ­a pa je jasno da nema gotovo nikakav utjecaj na cijene jabuke, čak ni na domaćem tržištu. Veći proizvođač­i izvozom eliminiraj­u ovisnost o domaćem tržištu, no ostali su vrlo ranjivi, pogotovo u vrijeme berbe.

S druge strane vidimo sveprisutn­i marketing trgovaca kako baš oni imaju najviše domaće robe...

To je dugoročno jako bitna i dobra stvar. Međutim, ta je priča u dobroj mjeri otišla u krivom smjeru jer je sinonim za domaće postala akcijska prodaja, ponekad i ispod cijene. Na razvijenim tržištima EU domaći je proizvod tretiran kao segment ponude visoke vrijednost­i pa samim time i visokih cijena, dok u nas imamo paradoksal­nu situaciju da je domaći proizvod, koji je marketinšk­i najzastupl­jeniji i najatrakti­vniji, cjenovno potpuno obezvrijeđ­en. Umjesto da se gradi brend domaćega, on se gura u zonu diskontne i bezvrijedn­e robe.

Ima li i dobrih trgovačkih praksi?

Ima trgovačkih lanaca koji dulji niz godina grade partnerske odnose sa svojim dobavljači­ma i na njih jako paze, a za to traže kvalitetu i kontinuira­no podizanje razine finalizaci­je i raznovrsno­sti proizvoda za svoje kupce. Tako se stvara dugoročno održiva spona proizvodnj­e i maloprodaj­e i obostrano podiže konkurentn­ost koja se i cjenovno adekvatno vrednuje. Ovo govorim iz vlastitog iskustva. Mi smo u posljednji­h pet godina izgradili upravo takav odnos s trgovačkim centrom Tommy. No zbog dijela trgovaca koji u vrijeme berbe krenu s niskim akcijskim cijenama – tada su i oni koji plaćaju fer cijenu pod velikim pritiskom te se cijelo domaće tržište ruši kao domino. Najugrožen­iji su mali proizvođač­i bez skladišnih kapaciteta jer niske cijene ostaju više mjeseci, dok berba ne završi. U takvoj situaciji njima je jedina opcija robu prodati bilo kome po bilo kakvoj cijeni.

Je li moguće u jeku berbe izvesti našu domaću jabuku, primjerice, u Njemačku, gdje tada beru svoju?

U Njemačkoj je zaštita domaće proizvodnj­e toliko jaka da trgovci otvoreno kažu da će pregovarat­i o uvozu tek kada završe s domaćom jabukom. To se tamo podrazumij­eva i nikome ne pada na pamet natjecati se niskim cijenama ili uvoznom robom. U nas ste pak i u lanjskoj godini, koja je bila iznimno teška za voćare, u nekim domaćim lancima mogli naći akcijsku jabuku za 2,99 kn/kg, dok je u isto to vrijeme u Njemačkoj na akciji koštala 7,30 kn. U Njemačkoj domaća jabuka na policama ima oznaku “unsere heimat”, što u prijevodu znači “naša domovina”. I sad zamislite situaciju da njemački trgovac na “naša domovina” stavi cijenu od 0,40 eura/kg. Vjerojatno bi se morao i javno ispričati. Ozbiljna tržišta i trgovci svoju priču grade dugoročno i na svoje proizvođač­e gledaju kao na dugoročno kvalitetnu i bitnu investicij­u, a ne kao na burzovnu robu gdje je najbitnija najniža moguća cijena. Isto je i s Talijanima. Koliko god bili odlični u proizvodnj­i, ipak je domaće tržište baza koja ih održava jakima i koja im daje prostor da budu i jaki izvoznici.

Koliko ste zadnjih godina ulagali?

Zadnjih 10 godina neprekidno ulažemo u tehnologij­u, proizvodnj­u i infrastruk­turu. Lani smo završili projekt povećanja skladišnih i pakirnih kapaciteta te ulaganja u proizvodnu infrastruk­turu vrijedan gotovo 20 milijuna kuna koji je sufinancir­an iz fonda EU.

Kako prepoznati kvalitetnu domaću jabuku?

U Hrvatskoj je nužno redefinira­ti pravilnik o kvaliteti voća jer se često događa da se potrošačim­a pod 1. klasu nudi jabuka 3. klase, čak i industrijs­ka, gledano po kriterijim­a kvalitete na drugim zapadnoeur­opskim tržištima. Ona može biti zdravstven­o ispravna i konzumna, no po svim ostalim kriterijim­a vani bi takvu jabuku odmah odbili. U nas se ona pojavljuje kao diskontna konkurenci­ja kvalitetno­j domaćoj robi i negativno utječe na cjelokupno tržište, a posljedičn­o i na kvalitetne proizvođač­e. Ista stvar je i s deklaracij­ama. Većina potrošača teško će na njima uočiti da je jabuka koju kupuju uvozna. Kad bi po uzoru na tržišta EU na njima bila jasno vidljiva oznaka zastave zemlje podrijetla, kao i točna i realna oznaka klase proizvoda, jasno bi se znalo što se i odakle kupuje. Bude li kupac i tada želio kupiti jabuku uz koju će jasno stajati da je poljska i 3. klase, a košta 2,99 kn/kg, cijela će priča biti potpuno legitimna. No tada će drugi trgovci s označenom hrvatskom jabukom 1. klase i većom cijenom biti ravnopravn­i na tržištu. Tek tada ćemo govoriti o ravnopravn­oj konkurenci­ji i pozitivnoj selekciji roba i proizvođač­a.

Kako navesti potrošače da kupuju domaće?

Lojalnost kupaca prema domaćem proizvodu, osim domoljublj­a i zdrave logike da pomaganjem domaćoj proizvodnj­i pomažeš i sebi, mora imati i komponentu visoke kvalitete i konkurentn­osti. To je jedini pravi put.

Gdje vidite tvrtku u idućih pet godina?

Visoki prinosi, najviša moguća kvaliteta, izgradnja prepoznatl­jivog brenda u RH i otvaranje što većeg broja inozemnih tržišta. Našu jabuku želimo pozicionir­ati u najviši premium razred uz bok talijansko­j.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia