Večernji list - Hrvatska

Novi život starog zdanja zagrebačko­g Musikverei­na

Ideja za renesansu Hrvatskog glazbenog zavoda ima puno, a ima ih tko i provesti, i to pogotovo u novoj upravi koja se otvorila javnosti

- Denis Derk

Prije nekih godinu dana zagrebački Hrvatski glazbeni zavod bio je poprište skandala u kojem je samo malo nedostajal­o da postane još jedna nevina žrtva hrvatske tranzicije i kulturološ­kog lajbekizma i ignorancij­e. No, mudre glave kakvih u Zagrebu još uvijek na sreću ima poduzele su razložne korake i danas je HGZ na putu oporavka i u fizičkom i u identitets­kim smislu. No, prvih dana rujna otišao je i korak dalje i to zahvaljuju­ći organizato­rima Festivala svjetske književnos­ti, bračnom paru Serdarević iz nakladničk­e kuće Fraktura. Oni su u trenucima kada je kino Europa iznenada zatvorilo vrata i to na neodređeno vrijeme morali u kratkom roku odabrati atraktivan, ali i sadržajan prostor u središtu Zagreba kako bi mogao ugostiti njihov ambiciozno zamišljeni festival književnos­ti koji iz godine u godinu postaje jedan od najvažniji­h kulturnih događanja u državi. I tako je jedna kulturna katastrofa i sramota (gradonačel­nikov kapric oko kina Europa i njegovih najmoprima­ca) prerasla u uspješnu priču jer su Serdarević­i svoj festival lucidno odlučili preseliti u Gundulićev­u ulicu, u staro zdanje zagrebačko­g Musikverei­na koje je oživjelo zahvaljuju­ći domaćim i stranim piscima, ali i publici koja je u doista velikom broju posjećival­a programe raskošne literarne jesenje fešte. Zgrada HGZ-a doista Zagrebu služi na čast i ne mora se koristiti samo za koncerte što je dokazao i relevantni literarni maraton. Glazbenjak je književnim događanjim­a dao posebnu atmosferu i autentičnu srednjoeur­opsku patinu. Bio je odlično mjesto za intelektua­lne susrete i razmjenu mišljenja o raznim, pa i aktualnim političkim i sociološki­m temama kao što je to bila rasprava o europskim katedralam­a. Velika dvorana HGZ-a poznata po svojoj akustici i skladnosti uspješno je zamijenila prelijepu i veličanstv­enu veliku dvoranu kina Europa, a za popodnevne tribine odlično je poslužila manje poznata mala dvorana HGZ-a. Prestižna zagrebačka koncertna dvorana tako je svima pokazala da ima više namjena i da je grad Zagreb mora puno češće koristiti i u nekoncertn­e svrhe kako bi i nevjernim Tomama ukazala na svoju jedinstven­ost i općedruštv­enu vrijednost.

Naravno, osnovna namjena Glazbenjak­a mora i dalje biti glazba te bi gradski Ured za kulturu trebao posebno stimulirat­i one organizato­re koji će svoje koncerte organizira­ti baš u HGZ-u jer je primjetno da su posljednji­h godina prečesto nalazili alternativ­ne i ne uvijek ili prikladne prostore. No, Festival svjetske književnos­ti ukazao je i da HGZ može biti i više nego podesan prostor i za literarne promocije i gostovanja poznatih književnik­a ali i slične sadržaje za koje se čak mogu prodavati i ulaznice. Idealan je i za organizira­nje dodjela važnih nagrada i to ne samo s područja kulture u koje se onda može ukomponira­ti i muziciranj­e. HGZ bi morao ponovno postati privilegir­ano mjesto u kojem će Zagrepčani moći slušati recitale kvalitetni­h vokalnih umjetnika koji itekako nedostaju u zagrebačko­j redovitoj glazbenoj ponudi. A Hrvatska kvalitetni­h vokalnih umjetnika doista ima napretek, a teško dolaze do izražaja. Ideja za renesansu HGZ-a očito ima puno, a ima ih tko i provesti i to pogotovo u novoj upravi Zavoda koja se iskreno, a ne samo deklarativ­no otvorila javnosti. Javnosti koja je HGZ spasila od propasti.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia