Večernji list - Hrvatska

Alternativ­ni oblici kretanja su dobri, potrebni, zdravi i ne zagađuju okoliš

- Vedran Balen

Informacij­ski centar Europe Direct i Europski dom Slavonski Brod u suradnji s gradskim i županijski­m savjetima mladih, odgojno-obrazovnim institucij­ama i udrugama u Slavonskom Brodu u sklopu Europskog tjedna mobilnosti organizira­o je akciju Hodaton.

– Želimo poručiti da je građanima jako važno da gradske proprometa. metnice ne služe samo za prometovan­je automobila, nego da nam služe za alternativ­ne oblike kretanja. Uvriježeno je da se u velikom broju europskih gradova, i to ne samo na Svjetski dan kretanja bez automobila, zatvore prometnice i ‘predaju’ građanima kako bi se njima šetali, vozili bicikle, rolali se. Tako se potiču na zdrav način života – kazala je u ime organizato­ra Božica Sedlić.

Brodskom Hodatonu prisustvov­ao je i novi voditelj Predstavni­štva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev.

– Europski dani mobilnosti vrlo su bitna inicijativ­a Europske komisije koja je krenula 2002. godine. Cilj je promoviran­je zdravlja i zdravog života i drago mi je da ovdje ima mnogih koji su joj se odazvali – poručio je Zlatev iz Slavonskog Broda, grada koji i danas, kada prekosavsk­a Rafinerija ne radi, muku muči sa zagađenjem zraka zbog velikog broja ložišta na kruta goriva i gustog – Kultura trčanja i takve vrste rekreacije u Slavonskom Brodu posljednji­h je godina postala pokret. Ona ima i sociološki, ali i zdravstven­i i ekološki značaj jer preveniram­o određene kardiovask­ularne bolesti kretanjem, trčanjem, hodanjem i drugim fizičkim aktivnosti­ma. U konačnici korištenje­m alternativ­nih načina kretanja zapravo smanjujemo korištenje automobila, emisije štetnih plinova i time pridonosim­o ekološkoj komponenti, što je posebice važno ovdje u Slavonskom Brodu – kazao je dožupan Stjepan Bošnjakovi­ć.

On je dodao da je ovaj događaj mala, ali važna kockica u mozaiku senzibiliz­iranja javnosti o potrebi smanjenja korištenja tradiciona­lnih prijevozni­h sredstava te izrazio nadu da će potaknuti građane da shvate kako su alternativ­ni oblici kretanja dobri, potrebni i zdravi.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia