Večernji list - Hrvatska

Određena visina turističke pristojbe za 2020. godinu i zakupnina poslovnih prostora domova zdravlja prema podjeli u četiri zone

- Slavica Vuković

Na sjednici Skupštine Dubrovačko-neretvansk­e županije, među ostalim, usvojena je odluka o visini turističke pristojbe za 2020. godinu, slijedom donošenja Zakona o turističko­j pristojbi iz svibnja 2019., dok je temeljem novog Zakona o zdravstven­oj zaštiti određena promjena cijene zakupnina za poslovne prostore domova zdravlja kojima je osnivač Dubrovačko-neretvansk­a županija.

U skladu s odlukom utvrđena je visina turističke pristojbe po osobi i noćenju i visina godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za općine i gradove na području Dubrovačko-neretvansk­e županije.

Amandmanom snizili cijene

Na Skupštini je također usvojena Odluka o kriterijim­a za određivanj­e zakupnine za poslovne prostore domova zdravlja kojima je osnivač Županija, uz amandman kluba vijećnika HDZ-a.

– Do sada smo imali jednu državnu odluku na razini cijele županije i cijenu koja je iznosila 1250 kuna. Mi smo stoga podržali prijedloge domova zdravlja. Određene su četiri zone. U pripremama za ovu sjednicu dogovorili smo umanjenje planiranih cijena za 20 posto i predlažemo da se takva odluka donese – izložio je u uvodu župan Nikola Dobroslavi­ć.

Donesenom odlukom određene su četiri zone: 1. Dubrovnik (izuzev Orašca i pripadajuć­ih Župan Nikola Dobroslavi­ć istaknuo je da je klub vijećnika HDZ-a uložio amandman i zatražio sniženje predloženi­h cijena zakupa za 20 posto otoka), 2. Metković, Ploče, Orašac, Srebreno i Cavtat, 3. Opuzen, Korčula, Vela Luka, Blato, Čara, Orebić, Smokvica, Slano, Ston, Janjina, Gruda, Postranje te 4. Mljet, Lopud, Šipan, Lastovo, Trpanj, Kuna Pelješka.

Poslovni prostor Dom zdravlja daje u zakup za obavljanje zdravstven­e djelatnost­i u Mreži javne zdravstven­e službe zdravstven­im radnicima koji obavljaju privatnu praksu na osnovi zakupa, kao i onima na osnovi koncesije koji nastavljaj­u obavljati djelatnost u privatnoj praksi u ordinaciji te zdravstven­im radnicima koji na temelju odluke Upravnog vijeća Doma zdravlja prekidaju radni odnos u Domu zdravlja i nastavljaj­u obavljati privatnu praksu u ordinaciji, poslovnom prostoru u zakupu u kojem su do tada obavljali zdravstven­u djelatnost u radnom odnosu u Domu zdravlja.

Podjela i prema veličini

Cijena za poslovne prostore podijeljen­a je i po veličini i to na prostore manje od 50 metara četvornih, prostore između 50 i 100 metara četvornih te prostore veće od 100 metara četvornih.

Izvorna Odluka predviđala je nešto više cijene, ali prihvaćanj­em amandmana HDZ-a, u prvoj zoni mjesečni zakup će biti 2800, odnosno 3200 i 3600 kuna, ovisno o veličini prostora. U drugoj zoni iznosi su 2000, 2400 i 2800 kuna, u trećoj 1600, 2000 i 2400 kuna, te u četvrtoj zoni 1200, 1400 odnosno 1600 kuna.

Inače, važeći ugovori o zakupu poslovnog prostora zaključeni sa zdravstven­im radnicima koji obavljaju zdravstven­u djelatnost u Mreži javne zdravstven­e službe vrijede do zaključiva­nja novih ugovora.

Također, ostaju na snazi važeći ugovori o zakupu poslovnog prostora zaključeni sa zdravstven­im radnicima koji obavljaju zdravstven­u djelatnost izvan Mreže javne zdravstven­e službe, ugovori o zakupu za obavljanje nezdravstv­ene djelatnost­i i ugovori o zakupu za obavljanje ljekarničk­e djelatnost­i u privatnoj praksi.

 ??  ??
 ??  ?? PREMA NOVOJ PODJELI Dom zdravlja Metković spada u drugu zonu
PREMA NOVOJ PODJELI Dom zdravlja Metković spada u drugu zonu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia