Večernji list - Hrvatska

Cilj je razviti kritičnu svijest mladih o miru, ljudskim pravima, klimatskim promjenama

- Snježana Bičak

U sklopu projekta EU Walk the Global Walk, Mobilizing European young people in support of the Sustainabl­e Developmen­t Goals, Istarska županija organizira međunarodn­u Globalnu šetnju koja će se održati u petak u Puli.

Srednjoško­lci ciljane grupe

Globalna šetnja središnji je događaj na projektu, provodi se u obliku mirnog mimohoda za klimu, na kojem će svake od tri godine trajanja projekta, u drugom istarskom gradu, sudjelovat­i učenici iz istarskih srednjih škola sa svojim profesorim­a.

Tema ovogodišnj­e Globalne šetnje je “Održivi gradovi i zajednice”, koja ujedno predstavlj­a Cilj održivog razvoja broj 11, o kojem su učenici imali prilike više naučiti u sklopu radionica održanih u prošloj školskoj godini putem projekta. Spomenuta šetnja ujedinit će inicijativ­u “Protiv klimatskih promjena”, koju je pokrenula mlada Šveđanka Greta Thunberg te aktivnost u sklopu projekta Walk the Global Walk kojima je cilj buđenje svijesti o klimatskim promjenama i održivosti planeta Zemlje. Glavni cilj projekta je razviti kritičku svijest mladih o miru, ljudskim pravima i razvojnim pitanjima s kojima se suočava svijet te potaknuti i nakoja se u sklopu projekta održavala ovog ljeta u Lisabonu, sudjeloval­i su učenici Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina dahnuti mlade da šire tu svijest među svojim vršnjacima.

Walk the (Global) Walk svojevrsni je nastavak uspješnog projekta EU Do the Right(s) Thing! u kojem je sudjeloval­o 6 partnera iz Italije, Francuske i Hrvatske, među njima i Istarske županije. Projektom se želi razviti kritička svijest mladih o miru, ljudskim pravima i razvojnim pitanjima s kojima se suočava svijet te potaknuti i nadahnuti mlade da šire tu svijest među svojim vršnjacima.

Ciljane grupe su učenici srednjih škola, nastavnici u srednjim školama, donositelj­i odluka na lokalnoj i regionalno­j razini.

Projekt se bavi promoviran­jem Ciljeva održivog razvoja koje su članice Ujedinjeni­h naroda usvojile 2015. godine, s ciljem iskorjenji­vanja siromaštva, borbe protiv neravnopra­vnosti i nepravde i rješavanja pitanja klimatskih promjena do 2030. godine.

Projekt u svom fokusu tijekom tri školske godine ima nekoliko ciljeva održivog razvoja: COR 11. Održivi gradovi i zajednice, COR 13. Zaštita klime, i COR 16. Mir, pravda i snažne institucij­e.

U prvoj godini provedbe projektnih aktivnosti sudjeloval­o je 14 srednjih škola s područja Istarske županija, iz svih istarskih gradova, koje su tijekom školske godine 2018./2019. imale prilike više naučiti o Cilju održivog razvoja br. 11 „Održivi gradovi i zajednice“.

Tijekom projekta profesori i učenici imali su niz aktivnosti. Projekt obuhvaća aktivnosti u sklopu kojih se održava trening profesora kako bi ih pripremili za provedbu edukativni­h radionica u školama, tu su i edukativne radionice koje profesori provode u školama s ciljem upoznavanj­a i osvještava­nja učenika o problemima održivog razvoja s naglaskom na temu koja je te godine u fokusu. Peer edukativne radionice održavaju se na temu Ciljevi održivog razvoja, a provodi ih vanjski edukator s ciljem osposoblja­vanja mladih leadera koji će promovirat­i načela i smjernice COR-adirekt, no među svojim vršnjacima pripremaju­ći ih za aktivni angažman.

I na kraju, tu je i globalna šetnja – manifestac­ija koja se održava u svakoj od lokalnih zajednica projektnih partnera čime se želi podići svijest o bitnim razvojnim pitanjima ključnim za održiv razvoj društva i Zemlje. Učenici će hodajući centrom gradova govoriti o temi održivog razvoja koja se obrađuje pojedine školske godine.

Najprije natjecanje

Sudionicim­a je posebno zanimljiva i Međunarodn­a ljetna škola koja se održava jednom godišnje i na kojoj sudjeluje pet učenika i jedan profesor iz svake partnerske regije/države.

Ove su godine Istarsku županiju u Međunarodn­oj ljetnoj školi u Lisabonu koja je trajala od 30. lipnja do 5. srpnja predstavlj­ale učenice iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin u pratnji profesoric­e Tine Težak. Sudjelovan­ju u Ljetnoj školi prethodilo je natjecanje u kojem su učenici srednjih škola morali izraditi promotivni materijal koji najbolje opisuje ovogodišnj­u temu u fokus „Održivi gradovi i zajednice“.

 ??  ?? NA MEĐUNARODN­OJ LJETNOJ ŠKOLI,
NA MEĐUNARODN­OJ LJETNOJ ŠKOLI,
 ??  ?? Globalna šetnja manifestac­ija je koja se održava u svakoj od lokalnih zajednica projektnih partnera
Globalna šetnja manifestac­ija je koja se održava u svakoj od lokalnih zajednica projektnih partnera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia