Večernji list - Hrvatska

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Izmijenjen­i Prostorni plan omogućava gradnju KBC-a i Gospodarsk­og centra

- Suzana Lepan Štefančić

Na natječaj Osječko-baranjske županije za dodjelu potpora za poslijedip­lomske studije za akademsku godinu 2018./19. prijavilo se 57 kandidata, a pravo na potporu ostvarilo je 49 kandidata, kojima je župan Ivan Anušić uručio ugovore.

Troškovi školarine

Pravo na potpore ostvarili su pojedinci koji su uspješno završili sveučilišn­i dodiplomsk­i studij ili preddiplom­ski i diplomski sveučilišn­i studij ili integriran­i preddiplom­ski i diplomski sveskom učilišni studij te koji imaju prosjek ocjena tijekom studiranja viši od 3,50, odnosno pojedinci s manjim prosjekom od navedenog ako su priložili dvije preporuke sveučilišn­ih nastavnika. – Osječko-baranjska županija godinama dodjeljuje potpore za poslijedip­lomske studije, i to kao jednokratn­e pomoći za troškove školarine, odnosno do iznosa od 50 posto godišnje školarine, kao i za troškove u vezi s izradom i obranom rada na poslijedip­lomstudiju. Ove akademske godine od planiranih 300.000 kuna utrošena je ukupno 291.091 kuna za 49 potpora, s tim da najviši iznos dodijeljen­e potpore iznosi 8000 kuna – kaže župan Anušić.

Ostanak u županiji

Korisnici potpora pohvalili su ovu, ali i druge mjere kojima Osječko-baranjska županija nastoji podići kvalitetu života na svom području, te naglasili kako će im dodijeljen­i novac znatno pomoći u važnoj životnoj stepenici. Barbara Đurić tako ističe da je zadovoljna što je Županija prepoznala potencijal koji imaju ovi mladi ljudi. Dodala je da ne misli na odlazak u inozemstvo, nego će sigurno ostati u Osijeku i baviti se europskim pravom.

– Hrvatska ima ozbiljan problem s negativnim demografsk­im trendom, kao uostalom i većina zemalja istočne i srednje Europe iz kojih mnogi građani odlaze u zapadnu Europu, gdje su bolje plaćeni. Međutim, i u Hrvatskoj se mogu stvoriti uvjeti da naši građani ne odlaze, ali se za to moramo potruditi svi zajedno, osobito mi koji vodimo lokalne i regionalne samouprave i državu. Hrvatska je i danas zemlja u kojoj se može ostati, raditi i zaraditi, zemlja koja ima budućnost pa, ako se usporedi kako se živi i radi te koliki su troškovi u inozemstvu i kod nas, mislim da je ipak bolje ostati. Moramo iz naših glava maknuti negativan stav o nama samima, o Hrvatskoj, o Slavoniji te objektivni­je usporediti život u Hrvatskoj sa zemljama u koje se odlazi – poručuje župan Ivan Anušić.

Osječko-baranjska županija započela je s postupkom dodjele ove vrste potpora još akademske 2002./03. godine, pa su se do sada na natječaje prijavila 1373 kandidata, ugovori o dodjeli potpora potpisani su s 1077 korisnika, kojima je iz županijsko­g proračuna dodijeljen­o ukupno 5,491.038 kuna. Vijećnici Županijske skupštine na posljednjo­j sjednici usvojili su Izmjene i dopune Prostornog plana Osječko-baranjske županije te Odluku o odricanju od potraživan­ja prema Republici Hrvatskoj u svrhu realizacij­e darovanja nekretnina u vlasništvu RH. Stvoreni su tako važni preduvjeti za izgradnju novog KBC-a Osijek i Gospodarsk­og centra, odnosno za prenamjenu zapuštenog prostora bivšeg OLT-a u novi gradski centar s oko 380 stanova, 150 poslovnih prostora i drugim urbanim sadržajima, pa i zatvorenim olimpijski­m bazenom. Naime, Osječko-baranjska županija uputila je molbu Ministarst­vu državne imovine u vezi s darovanjem nekretnina bivšeg OLT-a, a ujedno je izradila program revitaliza­cije tog prostora uz potporu Europskih strukturni­h i investicij­skih fondova, kao i nacionalni­h sredstava. Prijenosom vlasničkih prava u korist Županije, ona može pokrenuti aktivnosti s ciljem realizacij­e predloženo­g programa. Prilikom rasprave o Odluci o darovanju nekretnina u vlasništvu RH naglašeno je da Županija nema potraživan­ja prema državi, no potpisivan­je tog dokumenta nužan je dio procedure.

S druge strane, Županija reagira na činjenicu da u prostornim planovima Grada Osijeka nisu definirane površine i uvjeti za gradnju Gospodarsk­og centra i novog KBC-a, ili otežavaju realizacij­u tih investicij­a, pa su predložene i usvojene izmjene županijsko­g Prostornog plana. Tako Županija može planirati ove iznimno značajne zahvate neovisno o gradskim planovima, a i procedural­no se olakšava realizacij­a. Naravno, ovim odlukama Grad Osijek ne isključuje se iz suradnje i partnerstv­a, nego Županija dobiva više prostora za jednostavn­iju i učinkoviti­ju proceduru pri prijavljiv­anju projekata na fondove EU.

HRVATSKA JE DANAS ZEMLJA U KOJOJ SE MOŽE OSTATI, RADITI I ZARADITI, KOJA IMA BUDUĆNOST, PORUČUJE ŽUPAN

MORAMO IZ NAŠIH GLAVA MAKNUTI NEGATIVAN STAV O NAMA SAMIMA, O HRVATSKOJ, O SLAVONIJI, ISTIČE ANUŠIĆ

 ??  ?? OD PLANIRANIH 300.000 kn ove akademske godine utrošena je 291.091 kuna za 49 potpora
OD PLANIRANIH 300.000 kn ove akademske godine utrošena je 291.091 kuna za 49 potpora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia