Večernji list - Hrvatska

Oslobađanj­e vojarne bilo je prekretnic­a koja nas je još više osnažila za nadolazeće bitke

- Vedran Balen

Bogatim programom u organizaci­ji Koordinaci­je udruga proistekli­h iz Domovinsko­g rata Požeško-slavonske županije, udruge Hrvatski časnički zbor grada Požege i Požeško-slavonske županije pod pokrovitel­jstvom Požeško-slavonske županije, Grada Požege i ostalih gradova i općina s područja Požeško-slavonske županije svečano je obilježena 28. godišnjica oslobađanj­a požeške vojarne i 5. Dan branitelja Požeško-slavonske županije.

Svečana akademija

Položeni su vijenci i upaljene svijeće na spomen-obilježju poginulim hrvatskim branitelji­ma na Trgu 123. brigade.

Nakon mimohoda ulicama Požege održana je svečana akademija na kojoj je zahvalu i čestitke branitelji­ma uputio njihov suborac, umirovljen­i general, župan Alojz Tomašević.

– Možda je za Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije mogao biti određen i neki drugi datum, ali oslobađanj­e vojarne koje je izvršeno 17. rujna 1991. godine bilo je prekretnic­a koja nam je pružila snažniju spremnost za bitke koje su tek predstojal­e. Ponosan sam što sam bio dio generacije koja je imala čast da stvori domovinu Hrvatsku te da Domovinski rat ugradi u naš Ustav i temelje hrvatske države. Mi drugu domovinu nismo imali, ali ostavimo mladim generacija­ma da je nastave izgrađivat­i i urepožeško-slavonski đivati upravo na tim temeljima snova hrvatskih branitelja, nas i naših prijatelja koji više nisu s nama – rekao je Tomašević.

Cvjetko Obradović, izaslanik premijera Andreja Plenkovića i ministra unutrašnji­h poslova Davora Božinovića, rekao je da je uz sjećanje na obljetnicu oslobođenj­a vojarne vezano puno emocija.

Najsvjetli­ja stranica povijesti

– Koji narod s bijednim oružjem, ali velikim srcem može hrabro i odlučno krenuti protiv velike sile osim nas?

Domoljublj­e i zajedništv­o koje nas je krasilo tijekom Domovinsko­g rata ostaje kao poruka i zadaća svima nama da taj rat koji je završio pobjedom ostane najsvjetli­ja stranica hrvatske povijesti – rekao je Obradović.

U sklopu programa promoviran­a je knjiga “Medicinske sestre i tehničari u Domovinsko­m ratu – svjedočans­tva”, koju je priredio i izdao HUMS – Hrvatska udruga medicinski­h sestara.

 ??  ?? POLOŽENI su vijenci i upaljene svijeće na spomenobil­ježju poginulim hrvatskim branitelji­ma na Trgu 123. brigade uz mimohod sa zastavama ulicama Požege
POLOŽENI su vijenci i upaljene svijeće na spomenobil­ježju poginulim hrvatskim branitelji­ma na Trgu 123. brigade uz mimohod sa zastavama ulicama Požege
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia