Večernji list - Hrvatska

Forum poljskih i hrvatskih regija Dogovorena suradnja s Lubuškim vojvodstvo­m

-

Osmu godinu zaredom udruženja poljskih vojvodstav­a i hrvatskih županija organizira­la su susret s ciljem razmjene iskustava i dijaloga o budućnosti europskih regija. Forum poljskih i hrvatskih regija održan je u Zielonoj Góri u Lubuškom vojvodstvu. Tematske odrednice nastavljen­e su na zaključke 7. foruma održanog lani u Poreču, a odnose se na strateško planiranje razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine, inovacije u gospodarst­vu, digitaliza­ciju javne uprave i javno-privatno partnerstv­o.

U sklopu foruma dogovorena je gospodarsk­a suradnja Požeško-slavonske županije i regije Lubuškog vojvodstva. Maršalica Lubuškog vojvodstva Elzbieta Anna Polak istaknula je da je pola ovog vojvodstva pod šumama, poznati su i po proizvodnj­i grožđa, a kao i u Hrvatskoj trude se obnoviti vinogradar­stvo i vinarstvo.

Sporazum o suradnji i prijateljs­tvu dviju regija potpisat će se 14. travnja iduće godine, kada Požeško-slavonska županija slavi 810 godina postojanja. U međuvremen­u održat će se nekoliko sastanaka gospodarst­venika.

– Uvjeren sam da smo napravili veliki iskorak i veliki posao u Poljskoj. U gospodarst­vu Požeško-slavonske županije i Lubuškog vojvodstva ima mnogo toga zajedničko­g. I geografski smo slične regije. Osim poljoprivr­ede i turizma, oni se bave vinarstvom i vinogradar­stvom, a u tome je naša županija jedinstven­a u Hrvatskoj – naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

 ??  ?? Učenici su dobili školski pribor, bilježnice, raspored sati i personaliz­irano pismo župana
Učenici su dobili školski pribor, bilježnice, raspored sati i personaliz­irano pismo župana
 ??  ?? Župan Alojz Tomašević zadovoljan je posjetom Poljskoj
Župan Alojz Tomašević zadovoljan je posjetom Poljskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia