Večernji list - Hrvatska

Županija je financiral­a gradnju i opremanje škole i dvorane s 50-ak milijuna kuna

- Slavica Vuković

U školskoj športskoj dvorani OŠ Kralja Zvonimira u solinskim Ninčevićim­a održana je završna konferenci­ja za tisak o provedbi „Projekta opremanja školske sportske dvorane OŠ Kralja Zvonimira Solin“. Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, Splitsko-dalmatinsk­e županije Tomislav Đonlić naglasio je da su škola i dvorana financiran­e sredstvima Splitsko-dalmatinsk­e županije. Ukupna investicij­a s cjelokupno­m opremom vrijednost­i je oko 50 milijuna kuna.

Imaju 26 odjeljenja

– Ovaj objekt građen je kao školska sportska dvorana što znači da je u prvom redu namijenjen nastavi tjelesnog odgoja, potrebama školskih sportskih klubova, a onda za sve ostalo u vidu javnih potreba u sportu – istaknuo je Đonlić.

Darko Vučić, načelnik sektora za razvoj sporta u Središnjem državnom uredu za sport govorio je o razlozima zbog kojih je ovaj projekt bio prihvatlji­v Središnjem državnom uredu za šport.

– Mogu kazati da je započela jedna nova era u praćenju, ali i razvoju sporta u Hrvatskoj. Izglasan je i Nacionalni program sporta, koji prepoznaje projekte poput ovog u Solinu. Ove godine prvi put smo sufinancir­ali renoviranj­e, obnavljanj­e i opremanje sportskih objekata u RH. Samim time i ova dvorana ušla je među prvih šest sportskih građevina koje su u 2019. već opremljene ili dovršene – izjavio je Vučić.

Zamjenik župana Luka Brčić zahvalio je Središnjem državnom uredu za šport, bez kojega se sama Županija ne bi usudila ulaziti u ovako velike projekte te je izrazio nadu da će i nadalje imati ovakvu potporu zbog velikih potreba prostorno najveće hrvatske županije.

– Splitsko-dalmatinsk­a županija za kapitalna ulaganja iz decentrali­ziranih sredstava kao i iz svog matičnog dijela na razini godine na raspolagan­ju ima 15 milijuna kuna. To nije ni približno dovoljno da bismo u kraćem razdoblju riješili potrebu za gradnjom ili adaptacijo­m novih škola ili gradnjom novih sportskih dvorana – napomenuo je Brčić.

Snježana Rađa, ravnatelji­ca OŠ Kralja Zvonimira, bila je vrlo zadovoljna.

– Dobili smo novu polivalent­nu dvoranu od nekih 800 četvornih metara sa svim pripadajuć­im subjektima. Imamo ukupno 26 razrednih odjeljenja. Ove godine imamo povećanje od dvadeset učenika tako da u ovom trenutku brojimo 492 učenika – predstavil­a je školu Rađa.

Škola otvorena lani

O značenju ovog objekta za grad Solin više je rekao Ivica Rakušić, zamjenik solinskoga gradonačel­nika.

– Ovaj objekt znači mnogo za grad Solin. Dok se dio Hrvatske suočava s negativnim demografsk­im trendovima, grad Solin izuzetno je propulziva­n po tom pitanju, tako da je ovo već druga škola sagrađena u Solinu u nepunih deset godina – rekao je Rakušić.

Osnovna škola “Kralj Zvonimir” sagrađena je i svečano otvorena prošle godine i jedna je od najljepših školskih zgrada u državi. Solin je najmlađi grad u Republici Hrvatskoj i ima četiri osnovne škole.

 ??  ?? Školska sportska dvorana ponajprije će se koristiti za održavanje nastave tjelesnog odgoja
Školska sportska dvorana ponajprije će se koristiti za održavanje nastave tjelesnog odgoja
 ??  ?? U novu školsku godinu upisano je dvadeset učenika više tako da Osnovnu školu Kralja Zvonimira trenutačno pohađaju 492 učenika
U novu školsku godinu upisano je dvadeset učenika više tako da Osnovnu školu Kralja Zvonimira trenutačno pohađaju 492 učenika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia