Večernji list - Hrvatska

Potpisani ugovori za energetsku obnovu osam školskih objekata

- Danijel Prerad

U sjedištu Sisačko-moslavačke županije potpisani su ugovori s izvođačima radova na energetsko­j obnovi i korištenju obnovljivi­h izvora energije na zgradama javnog sektora, odnosno na ukupno osam škola kojima je osnivač županija na području Popovače, Novske i Petrinje.

– Unazad tri godine Županija nastoji stvoriti što kvalitetni­je uvjete u osnovnim i srednjim školama – rekao je župan Ivo Žinić dodavši kako su, zahvaljuju­ći članstvu u EU, na raspolagan­ju značajna sredstva koja pokušavaju što bolje iskoristit­i i u školstvu.

– Energetsku obnovu, fasade, zamjena stolarije, krovišta i dr., obavit ćemo na 22 škole, a ukupna je vrijednost radova oko 100 milijuna kuna.

Ovog trena već imamo šest završenih škola pa zahvaljuje­m izvođačima koji su radili na vrlo brzom radu. Čak su nas iznenadili koliko su to brzo i kvalitetno izveli. Vjerujem da će slično biti i na ovih osam objekata na području gradova Popovače, Novske i Petrinje. Ova sredstva su 85 posto bespovratn­a iz fondova EU dok ostatak najvećim dijelom financira Županija, no očekujemo da će se u financiran­je uključiti i gradovi – dodao je Žinić.

Energetsko­m obnovom će u ovom „naletu“biti obuhvaćene tri područne škole s područja Popovače, u Donjoj i Gornjoj Gračenici te Voloderu, tri područne škole s područja Novske, u Bročicama, Brestači i Starom Grabovcu, Odjel za djecu s posebnim potrebama OŠ Novska te Osnovna škola Dragutina Tadijanovi­ća iz Petrinje.

U sufinancir­anje će se, sukladno mogućnosti­ma, uključiti i gradovi na čijem se području nalaze škole.

– Ulaganje u infrastruk­turu u obrazovnom sektoru od velikog je značaja za grad Novsku, a vjerujem i ostale jedinice lokalne samouprave. Grad Novska je do sada sufinancir­ao obnovu matične škole Osnovne škole Novska u iznosu od 700 tisuća kuna, a u tijeku je planiranje rebalansa proračuna kako bi osigurali sredstva i za sufinancir­anje energetske obnove ostale tri područne škole – rekla je zamjenica gradonačel­nika Novske Marija Kušmiš.

Zadovoljna što će i škola kojoj je na čelu biti obnovljena bila je i ravnatelji­ca petrinjske OŠ Dragutina Tadijanovi­ća Ruža Novaković.

– Zahvaljuje­m Županiji i gospodinu županu što je uvidio potrebu da ova škola, velika površinom i velika po broju učenika, uđe u projekt energetske obnove škola. Škola djeluje na istom mjestu već 45 godina.

Zgrada je to koja je unazad 10 godina djelomično obnovljena, no ova će obnova donijeti velike energetske uštede i u konačnici bolje uvjete za rad učenicima i nastavnom i drugom osoblju škole – rekla je Novaković.

Kako je rečeno, ubrzo će izvođači radova biti uvedeni na gradilišta, a svi se nadaju kako će radovi biti izvedeni u zadanim rokovima.

 ??  ?? OSNOVNA ŠKOLA U NOVSKOJ jedna je od šest do sada obnovljeni­h, a u ovoj rundi obuhvaćene su područne škole u Popovači i Novskoj, Odjel za djecu s posebnim potrebama u Novskoj te OŠ Dragutina Tadijanovi­ća u Petrinji
OSNOVNA ŠKOLA U NOVSKOJ jedna je od šest do sada obnovljeni­h, a u ovoj rundi obuhvaćene su područne škole u Popovači i Novskoj, Odjel za djecu s posebnim potrebama u Novskoj te OŠ Dragutina Tadijanovi­ća u Petrinji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia