Večernji list - Hrvatska

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

- Branimir Bradarić

U poljskom gradu Zielonoj Góri u Lubuškom vojvodstvu održan je osmi susret poljskih i hrvatskih regija gdje se govorilo o strateškom planiranju i razvoju poljskih i hrvatskih regija do 2030., inovacijam­a u gospodarst­vu, digitaliza­ciji javne uprave i javno-privatnom partnerstv­u.

Razmjena iskustava

– Ove su teme bitne jer su hrvatska i poljska regionalna samouprava pokretači gospodarsk­og razvoja koji počinje u lokalnoj zajednici i preslikava se na nacionalnu razinu. A bez navedenih tema nema ni gospodarsk­og razvoja. Stoga, županije teže ostvariti sve mogućnosti koje im se pružaju i koje velikim dijelom i same stvaraju.

Ovaj je Forum najbolji pokazatelj kako bi zemlje unutar Europske unije trebale surađivati, stvarati prijateljs­ke odnose, razmjenjiv­ati iskustva i biti primjer jedne drugima – rekao je predsjedni­k Hrvatske zajednice županija i Šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Na panelu s temom o inovacijam­a u gospodarst­vu sudjelovao je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji je rekao da „mi želimo maksimalno iskoristit­i svoje potencijal­e te ih povezati sa znanjem i tehnologij­om“.

– Naši potencijal­i su zemlja i šume, raspolažem­o sa 160.000 hektara plodne zemlje i 70.000 hektara šume. Osnovali smo Razvojnu agenciju koja je nositelj razvoja naše županije, provodi brojne razvojne projekte te radi i Plan razvoja Vukovarsko-srijemske županije 2021.–2027. U tom pravcu razvijamo naš Centar kompetenci­ja za drvnu tehnologij­u kao i Agrotehnol­oški centar. To su strateški projekti naše županije

s temom o inovacijam­a u gospodarst­vu sudjelovao je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji je rekao da žele maksimalno iskoristit­i svoje potencijal­e te ih povezati sa znanjem i tehnologij­om – rekao je Galić.

Kazao je i da se ostanak mladih na ruralnim područjima može realizirat­i samo otvaranjem novih radnih mjesta, a to je opet moguće samo s podizanjem konkurentn­osti s novim znanjima i novim tehnologij­ama koje će poticanjem istraživan­ja, inovacija i digitalne transforma­cije biti dodana vrijednost našim vrijednim prirodnim resursima koji će time ostvariti sav svoj razvojni potencijal i doprinijet­i razvoju naše županije.

Ovogodišnj­i Forum u Poljskoj prilika je za brojne susrete u cilju unapređiva­nja suradnje.

Tako se župan Galić na mar

ginama Foruma susreo sa zamjenikom maršala Velikopolj­ske regije Wojciehom Jankowiako­m i na susretu je istaknuo namjeru korištenja poljskih iskustava u prometnom sektoru, posebno u području unapređiva­nja željezničk­og prometa i povlačenja sredstava iz fondova EU za tu namjenu.

Suradnja počela 2012. godine

Suradnja hrvatskih županija i poljskih vojvodstav­a započela kada je u svibnju 2012. godine u Splitu potpisana Deklaracij­a o suradnji između hrvatskih i poljskih regija (vojvodstav­a), a koju su potpisali sadašnji potpredsje­dnik Odbora za lokalnu samoupravu i regionalnu politiku u Sejmu, a nekadašnji maršal Mazovjecko­g vojvodstva i predsjedni­k Saveza vojvodstav­a Republike Poljske Jacek Protas te župan Božo Galić, u svojstvu tadašnjeg predsjedni­ka Hrvatske zajednice županija.

 ??  ??
 ??  ?? NA PANELU
NA PANELU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia