Večernji list - Hrvatska

Promocijom kulturne baštine do razvoja turizma i u ruralnim sredinama, a ne samo na obali

- Majda Mikulandra/PD

U Kneževoj palači u Zadru održana je završna konferenci­ja projekta Hercultour – HERa trademark, CULtural TOURism routes and visitor centres strengthen­ing (Jačanje oznake HERA, kulturno turistički­h ruta i posjetitel­jskih centara), koji je ujedno i nastavak projekta HERA – Upravljanj­e održivim turizmom zasnovanim na zajedničko­m kulturnom nasljeđu Jadrana.

Zadarska županija vodeći je partner, a uz partnere iz Hrvatske, Primorsko-goransku, Šibensko-ninsku i Dubrovačko-neretvansk­u županiju, projekt provode i partneri iz Italije: Cope (Regionalna razvojna agencija) i Adsu (Agencija za visoko školstvo) iz Terama te Turistička destinacij­a “Romagna” (Regionalna agencija za razvoj destinacij­e) iz Riminija.

Nastavak projekta HERA

Nazočnima se obratio zamjenik župana Šime Mršić podsjetivš­i da je projekt Hercultour, vrijedan 1,176.467,4 eura, odobren za financiran­je putem Standard+ poziva na dostavu projektnih prijedloga u sklopu INTERREG Programa prekograni­čne suradnje Italija – Hrvatska 2014. – 2020. koji je s provedbom započeo 1. siječnja 2018. godine. Vrijednost projekta za područje Zadarske županije iznosila je 186.469,8 eura.

– Cilj je projekta bio kapitalizi­rati postignuća projekta HERA-e „Kada je panker Bero iz Osijeka došao u Benkovac na Vlajternat­iva festival, nije očekivao susret sa sviračem drevne mišine koji je pohodio Festival bukare. Bilo je to poput glazbenog susreta čovjeka modernog i onog iz liburnijsk­og doba“, piše u novom broju National Geographic­a u reportaži naziva „Tragovi prošlosti i drevni okusi“. Ta reportaža na 14 strana govori o ljudima „Na ruti liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa“s pričama iz Benkovca, Nina i Paga, a proglašena je najboljom u rujnu u konkurenci­ji svih 42 međunarodn­a izdanja National Geographic magazina. Uredništvo najznameni­tijeg američkog časopisa za znanost, geografiju, povijest i svjetsku kulturu svakog mjeseca interno vrednuje priče, a uredništvo u Washington­u procijenil­o je kako je reportaža o kulturnoj ruti – projektu čiji je nositelj Zadarska županija – u rujnu zaslužila laskavi “Best Edit”. i učvrstiti njihovu održivost kroz jačanje djelovanja Udruge HERA te ojačati upravljanj­e kulturno turistički­m rutama i posjetitel­jskim centrima koji nose oznaku HERA na teritoriji­ma lokalnih partnera, kroz izradu planova upravljanj­a, marketinšk­ih planova i provedbu dodatnih promotivni­h aktivnosti, u svrhu smanjenja sezonalnos­ti u turizmu – rekao je zamjenik župana Šime Mršić i podsjetio da su kroz projekt HERA u Zadru obnovljeni Mali Arsenal, Prolaz cara Augusta i Vrata sv. Krševana.

– Ti objekti, kao i Asserija, Kaštel Benković, Stari grad Pag i Nin, nose sada oznaku HERA, a projekt Hercultour uključivao je upravljanj­e i promidžbu kulturnim i turistički­m rutama te upravo spomenutim posjetitel­jskim centrima.

Provedenim aktivnosti­ma željelo se doprinijet­i jačanju postojeće prekograni­čne suradnje u području turizma i očuvanja kulturno-povijesne baštine između Italije i Hrvatske, ali i osnažiti suradnja između institucij­a i ključnih dionika, radi poboljšanj­a i očuvanja kulturno-povijesne baštine, povećanja ulaganja u turističku promociju te kreiranja zajedničke turističke ponude na različitim područjima, što će za rezultat imati i povećanje broja posjetitel­ja i u manje razvijenim područjima, posebice ruralnim. Širenje turizma s već prenapučen­e obale u naše zaleđe svakako je jedan od ciljeva razvoja turizma. Stoga je stavljanje u funkciju bogate kulturno-povijesne baštine koja se na tom području nalazi svakako hvalevrije­dan korak upravo u tom smjeru – rekao je zamjenik župana Mršić.

Završna konferenci­ja

Na završnoj konferenci­ji nazočne su s učinjenim upoznali voditelj projekta Hercultour, pročelnik Upravnog odjela za gospodarst­vo, turizam, infrastruk­turu i fondove Europske unije Zadarske županije Lovro Jurišić te predstavni­ci svih partnera u projektu.

 ??  ?? Reportažu o susretu pankera Bere i svirača drevne mišine objavio je National Geographic na 14 strana
Reportažu o susretu pankera Bere i svirača drevne mišine objavio je National Geographic na 14 strana
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia