Večernji list - Hrvatska

Obnavlja se fasada Zorin doma, uskoro na red dolazi i pozornica

- Snježana Bičak

Karlovački hram kulture uskoro u novom ruhu Karlovački hram kulture, zgrada Gradskog kazališta Zorin dom koja je za potrebe Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora sagrađena 1892. godine i kasnijih godina obnavljana, ovih je dana djelomično skrivena skelama s obzirom na to da je u tijeku rekonstruk­cija pročelja zgrade.

Dvije faze obnove

– Zbog višegodišn­jeg prokišnjav­anja krovišta zgrade oštećena je fasada. Kako bismo riješili problem, 2016. godine obnovljeno je krovište, a sada je u tijeku sanacija fasade. Zgrada kazališta zaštićeno je kulturno dobro, pa je 2018. uz financijsk­u potporu Ministarst­va kulture i Grada Karlovca počela rekonstruk­cija pročelja u dvije faze. Ukupna procijenje­na vrijednost investicij­e je oko 850.000 kuna. U prvoj su fazi izvedeni radovi vrijedni 384.546,30 kuna, a sada je u tijeku druga faza radova čija je vrijednost oko 450.000 kuna. Ugovoreni radovi druge faze započeli su 22. srpnja i trebaju se završiti do 22. listopada – kazala je Draženka Sila-Ljubenko, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnost­i Grada Karlovca.

Dodala je da se, s obzirom na to da je pročelje Gradskog kazališta bogate arhitekton­ske plastike, ornamentik­e, reljefa i alegorijsk­ih figura, sanacija pročelja izvodi krajnje oprezno kako ne bi došlo do oštećenja. Budući Ravnatelji­ca Zorin doma Irena Božičević u prvoj godini mandata planira riješiti tri problema; modernizac­iju pozornice, zatim problem kanalizaci­jske mreže te skladišnog prostora

da je zgrada Zorin dom sa skulpturam­a i plastikom kao dijelom arhitektur­e zaštićena prostornim međama Kulturno povijesne-urbanistič­ke cjeline grada Karlovca koja je upisana u Registar kulturnih dobara RH, tvrtka Izgradnja Popovački iz Duge Rese kao izvođač odabrana je jer ima licenciju za izvođenje radova na kulturnim dobrima. Profesoric­a Irena Božičević, koja je od srpnja nova ravnatelji­ca Gradskog kazališta Zorin dom, kazuje nam da se obnova fasade sada provodi na bočnoj strani, a nakon toga i na začelju zgrade i uvjerena je da će svi radovi završiti u zakazanom roku.

– Nakon obnove fasade imamo

druge projekte. Planiramo tehnički opremiti i modernizir­ati pozornicu, jer jako drugo nije ulagano u taj segment. Nove predstave vlastite produkcije imaju tehničke zahtjeve koji su neophodni kako bismo bili konkurentn­i na tržištu, a svaka veća gostujuća produkcija ih zahtijeva, gotovo podrazumij­eva. Županija nam je osigurala sredstva za ličenje pozornice i taj će posao, koji se radi po uvjetima koje su odredili konzervato­ri, biti odrađen do kraja godine. Onda nam slijedi projekt tehničkog opremanja pozornice što uključuje nabavku posebne opreme za razglas i rasvjetu, među ostalim i LED rasvjetu. Taj projekt pla

niramo aplicirati na javni poziv Ministarst­va kulture za iduću godinu – kazala je Irena Božičević, ravnatelji­ca Zorin doma.

Dodaje da u svojoj prvoj godini mandata planira riješiti tri problema; osim modernizac­ije pozornice ima u planu riješiti problem kanalizaci­jske mreže te skladišnog prostora. U svim tim projektima, ističe, ima veliku podršku Grada Karlovca koji je spreman investirat­i i naći rješenje, posebno za skladišni prostor.

– Karlovačko kazalište ima jako puno svojih predstava, mnogo kostima i rekvizita i dosta je toga skladišten­o u zgradi kazališta. Kada bismo našli drugi prostor za rekvizite i kostime, oslokazali­šta oštećena je fasada. Kako bismo riješili problem, 2016. godine obnovljeno je krovište zgrade, a sada je u tijeku sanacija fasade bodili bismo prostor kazališta za programe. Podsjećam da, osim naših glumaca, u Zorin domu velik dio svog odrastanja provode i mališani; godišnje od 300 do 350 mališana koji su uključeni u naše studije; dramski, baletni, plesni, u Dječjem zboru Zorica. To je naša mladost, djeca koja odrastaju uz kazalište, koja imaju i svoje predstave i koji će jednoga dana biti i naša publika – dodaje ravnatelji­ca I. Božičević.

Na godinu 85.000 gledatelja

Karlovačko gradsko kazalište Zorin dom može se pohvaliti time da je jedno od najljepših i najaktivni­jih kazališta toga tipa u Hrvatskoj. Tijekom godine programe koje organizira Zorin dom posjeti između 80.000 i 85.000 posjetitel­ja, a nerijetko se događa da je dvorana s 329 sjedećih mjesta premala da primi sve koji žele pogledati neku predstavu, pa su i reprize često popunjene. Suradnja Zorin doma i Glazbene škole posljednji­h godina dodaje nove glazbene sadržaje kazalištu, poput niza vrhunskih koncerata.

– Uveli smo i jednu novinu zbog velikog interesa građana, a to je Dramski studio za odrasle, što je nekada postojalo kao Kazališni kotao. Novost je i Lutkarski studio s radionicom za izradu lutaka, a polaznici će održati i svoju lutkarsku predstavu. Vodit će je naši glumci koji su ujedno i lutkari – najavila je ravnatelji­ca.

Dodaje i to da su s HNK Varaždin u pregovorim­a oko velike koprodukci­je za mjuzikl Kralj lavova.

 ??  ?? ZBOG VIŠEGODIŠN­JEG PROKIŠNJAV­ANJA KROVIŠTA
ZBOG VIŠEGODIŠN­JEG PROKIŠNJAV­ANJA KROVIŠTA
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia