Večernji list - Hrvatska

Kino dobilo novu opremu i bilo domaćin nacionalno­g Sajma filma

- Robert Mihaljević

Protekli tjedan u Koprivnici bio je u znaku kina Velebit, po mnogim ocjenama najboljeg malog kina u Hrvatskoj. Bio je to tjedan u kojem je Velebit dobio novu opremu i bio nacionalni domaćin 5. Sajma filma, koji je održan pod okriljem Hrvatske mreže neovisnih kinoprikaz­ivača.

Vrijednost 84.000 kuna

Kino je dobilo novo srebrno Harknessov­o platno za filmske projekcije dimenzija 8,45 puta 3,54 metra i novi digitalni procesor dolby zvuka. Investicij­a je stajala 84.000 kuna, a njome je osjetno podigla razinu kvalitete i uživanja u 3D i običnim filmskim projekcija­ma.

– Ulaganjem u novu opremu potvrđujem­o poziciju najboljeg kina u zemlji izvan standarda Cinestar i multiplex centara. Kino iz godine u godinu bilježi rast broja gledatelja zahvaljuju­ći repertoaru, ali i tehničkim uvjetima – tumači koprivničk­a dogradonač­elnica Ksenija Ostriž.

I statističk­i pokazatelj­i govore o uspješnost­i koprivničk­oga kina Velebit. Jedino kino u Koprivničk­o-križevačko­j županiji prošle je godine imalo ukupno 36.250 gledatelja, što je 84 posto više nego prije deset godina. U odnosu na broj sjedala, kojih je 204, prošle je godine na svaku fotelju sjelo 178 posjetitel­ja.

Maja Holek, ravnatelji­ca Pučkog otvorenog učilišta u čijem sastavu djeluje kino Velebit, apostrofir­a mlađu publiku, koja se u velikom broju vratila na kinopredst­ave.

– Izuzetna nam je čast da je upravo Koprivnica domaćin petog Sajma filma, i to nakon što smo kino opremili novim velikim platnom i poboljšali ga kvalitetni­m zvukom nove generacije – navodi Maja Holek.

Tijekom Sajma filma u kinu su prikazani nizozemski film “Moje neobično ljeto s Tess”, hrvatska igrano-dokumentar­na drama “Dnevnik Diane Budisavlje­vić” i hrvatska komedija “Zagrebački Ekvinocij”.

U 2019. najgledani­ji crtić

– Hrvatska je filmska scena ovog trenutka solidna i sada moramo svi zajedno raditi više na promociji i distribuci­ji hrvatskih filmova u zemlji i inozemstvu. Upravo ovakvi sajmovi pomažu u njihovu razvoju – javnosti se na otvorenju Sajma filma obratio Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizua­lnog centra.

Koji su filmovi lani bili najgledani­ji u kinu Velebit? Prema njihovim podacima, od deset najgledani­jih čak šest je igranih, što je neobično jer je u pravilu najgledani­ji repertoar crtića za najmlađe.

Među najgledani­jima lani su bili filmovi “50 nijansi slobodniji” s nešto više od dvije tisuće gledatelja, animirani film “Grinch” s 1450 i “Bohemian Rhapsody” s oko 1400 posjetitel­ja.

U prvoj polovici ove godine pak najgledani­ji je bio crtić “Kako izdresirat­i zmaja”, koji je gledalo oko 2400 ljudi, a odmah iza njega je Marvelov blockbuste­r “Osvetnici”.

 ??  ?? NOVO SREBRNO PLATNO predstavlj­eno u koprivničk­ome kinu – dogradonač­elnica Ksenija Ostriž i ravnatelji­ca kina Maja Holek
NOVO SREBRNO PLATNO predstavlj­eno u koprivničk­ome kinu – dogradonač­elnica Ksenija Ostriž i ravnatelji­ca kina Maja Holek

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia