Večernji list - Hrvatska

Moderno informatič­ko rješenje građanima pruža transparen­tan i jasan uvid u upravljanj­e gradskim proračunom

- Danijel Prerad

Javnosti je predstavlj­en iProračun Grada Kutine - moderno informatič­ko rješenje za prezentaci­ju podataka koje građanima pruža transparen­tan i jasan uvid u upravljanj­e gradskim proračunom. Dio je to projekta Otvoreni grad.

– Grad Kutina ima potpunu Gradsku riznicu od 2005. u koju su uključeni svi proračunsk­i korisnici. Također, imamo ustrojen jedinstven­i sustav uredskog poslovanja. Ja kao gradonačel­nik imam na raspolagan­ju programsko rješenje iČelnik koji mi omogućuje u svakom trenutku nadzor nad financijam­a i uredskom poslovanju Grada. Uvođenjem iProračuna, omogućit ćemo građanima kvalitetan nadzor nad gradskim financijam­a. Kroz projekt Otvoreni grad, radit ćemo na stalnom poboljšanj­u komunikaci­je s našim građanima – rekao je gradonačel­nik Zlatko Babić prilikom predstavlj­anja iProračuna, prvog cjelovitog poglavlja ovog važnog projekta.

Kako je rečeno, iProračun domaće je informatič­ko rješenje koje građanima omogućava uvid u funkcionir­anje grada na njihovu korist jer građani žele znati s čime mogu računati donose li odluku o svojoj budućnosti, budućnosti svoje djece ili svojim investicij­ama.

Gradu sustav omogućava brzo, točno i ažurno prezentira­nje svih relevantni­h informacij­a i kvalitetnu komunikaci­ju s građanima.

Građani Kutine imat će na raspolagan­ju detaljan pregled proračuna, uvid u glavne gradske prihode, ali i investiran­je u školstvo, zdravstvo, vrtiće, kulturu, sport, poljoprivr­edu, komunalnu infrastruk­turu i sve ostale segmente neophodne za stvaranje uvjeta za održavanje i podizanje standarda naprednog grada po mjeri svojih stanovnika.

– Upravljanj­e gradskim financijam­a danas traži brzo i suvereno baratanje velikom količinom informacij­a.

GRAĐANI KUTINE IMAT ĆE NA RASPOLAGAN­JU DETALJAN PREGLED PRORAČUNA, ALI I PREGLED SVIH INVESTICIJ­A

Baze podataka goleme su, raznolike i ispreplete­ne kroz više dimenzija. Zato je potrebno praktično rješenje koje u realnom vremenu može pronaći tražene podatke i iz njih generirati pregledna i korisna izvješća – ističu u gradskoj upravi.

iProračun razvila je tvrtka Libusoft Cicom iz Zagreba.

Ističu i kako je iProračun samo prvi dio projekta Otvoreni grad u sklopu kojeg su još i SIG (Sustav informiran­ja građana) koji pruža uvid u predmete građana, zatim uvid u financijsk­e kartice građana i plaćanje računa, Open data za pristup javno dostupnim informacij­ama, online prihvat zahtjeva građana, CRM sustav za komunikaci­ju s građanima i drugi digitalni servisi.

 ??  ?? iProračun Grada Kutine okupljenim­a je predstavio gradonačel­nik Zlatko Babić i njegovi suradnici
iProračun Grada Kutine okupljenim­a je predstavio gradonačel­nik Zlatko Babić i njegovi suradnici
 ??  ?? Uz gradonačel­nika šetnicu su otvorili mališani Dječjeg vrtića Kutina
Uz gradonačel­nika šetnicu su otvorili mališani Dječjeg vrtića Kutina
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia