Večernji list - Hrvatska

Makarska rivijera, Biokovo i Zabiokovlj­e zajednički razvijaju cikloturis­tičku destinacij­u

- Slavica Vuković

Makarska rivijera, Imotski i Vrgorac s Bikovom koje ih “okuplja” zajedno čine idealnu destinacij­u za cikloturis­te, svima poželjne goste koji dolaze u predsezoni i posezoni, kada žudimo za povećanjem broja turista. Istraživan­ja pokazuju da su biciklisti izvrsni potrošači, ljubitelji prirode, ne štede na hrani i komforu, a cijene domaće i autohtono. Upravo onakvi kakvi nam trebaju. Svime se time vodila Turistička zajednica Makarske da s kolegama sklopi ugovor s tvrtkom Spot koja kroz svoj brend Trail Full Cycling Experience razvija cikloturis­tičku destinacij­u Makarskog primorja, Biokova i Zabiokovlj­a. Bikovo se, zahvaljuju­ći i biciklisti­čkoj utrci Tour of Croatia – čije su snimke s veličanstv­enim kadrovima s etapa kojima je prolazila, prikazani u 190 zemalja – planetarno proslavilo i postalo izazovno ne samo biciklisti­ma sportašima već i brojnim drugim turistima koji su ga vidjeli u najljepšem svjetlu zahvaljuju­ći ovoj planetarno­j promidžbi.

Detalji u srijedu

Tour of Croatia ove godine nije održan, ali organizato­r Vladimir Miholjević u listopadu priprema utrku Cro Race koja, sudeći prema najavama, neće biti ništa manje atraktivna. A Makarska rivijera, koja je u proteklim izdanjima utrke bila uključena svake godine, i dalje će biti važna etapa.

– Prekrasna priroda, spektakula­rni pogled, uz kvalitetne prometnice, smještajne kapacitete, gastronoms­ku ponudu čini Makarsku rivijeru i Biokovo idealnim za cikloturiz­am. Riječ je o vrlo velikom potencijal­u koji se može silno razvijati jednim ozbiljnim pristupom i programom – kaže Miholjević koji će ovogodišnj­u utrku Cro Race predstavit­i na konferenci­ji za novinare u srijedu pa do tada ne želi izlaziti u javnost s detaljima.

Ipak, otkrio nam je kako će se ove godine voziti drugačijim etapama.

– Obuhvatit ćemo sva mjesta Makarske rivijere, a biciklisti će proći baš svim njihovim centrima. Bit će to spektakula­rno! Zahvaljuju­ći fantastičn­im televizijs­kim kadrovima iz ranijih utrka koji su obišli svijet, došla je skupina novinara iz Velike Britanije, odvozili su preko Biokova fascinantn­om cestom koja vodi do samoga vrha. Bili su oduševljen­i! Napisali su veliku reportažu, objavljenu na 7-8 stranica, suptilan, iskren, vlastiti doživljaj. Mi koji živimo na toj destinacij­i tek kada nam drugi otvore oči shvatimo da je zapravo nedovoljno cijenimo. Cikloturiz­am ovoj destinacij­i može donijeti samo dobro, otkriti je na nov način, drugačijim pogledom – kaže Miholjević i dodaje kako je za sve to potrebno razviti infrastruk­turu, od biciklisti­čkih staza do svih usluga koje biciklisti­ma trebaju.

MAKARSKA RIVIJERA, IMOTSKI I VRGORAC JEDINSTVEN­O SU PODRUČJE UZ BIOKOVO, IDEALNO ZA RAZVOJ CIKLOTURIZ­MA, PA SMO SKLOPILI UGOVOR S TVRTKOM SPOT KOJA SNIMA STANJE, NAKON ČEGA ĆE PREDLOŽITI MJERE KOJE ĆEMO PODUZETI DA BISMO PONUDU PODIGNULI NA VIŠU RAZINU

Napominje kako je sudjelovao na sastanku Turističke zajednice i hotelijera te je zadovoljan što je potencijal prepoznat, a postoji i volja za njegovim razvijanje­m.

– Makarska rivijera, Imotski i Vrgorac jedinstven­o su područje uz Biokovo, idealno za razvoj cikloturiz­ma, pa smo sklopili ugovor s tvrtkom Spot koja snima stanje, nakon čega će predložiti mjere koje ćemo poduzeti da bismo ponudu podigli na višu razinu, nadopunili je svim onim što suvremeni cikloturis­t traži, promoviral­i je. Razvoj cikloturiz­ma jedan je od strateških u planovima razvoja naših destinacij­a u svrhu razvoja posezone i predsezone – kaže Hloverka Novak Srzić, direktoric­a Turističke zajednice Makarska.

Tvrtki Spot povjeren je kompletan razvoj cikloturis­tičke destinacij­e.

– Trenutačno provjerava­mo stanje postojećih staza i trasiramo nove. Nakon što utvrdimo zahtjevnos­t rute, idemo prema različitim interesent­ima. Naravno, definira se način pripreme rute, njezino opremanje, servisi i ostale usluge. Imamo i edukaciju gospodarst­venika koje upoznajemo sa specifično­stima gostiju, kao i s lokalnim upravama koje educiramo o načinima održavanja rute – kaže Karlo Kučan, direktor tvrtke Spot.

Biokovo – nebrušeni dijamant

Napominje kako o težini pojedine rute ovisi kakvi turisti dolaze. Zahtjevnij­e rute privlače adrenalins­ke goste, mlađe životne dobi, one manje zahtjevne obiteljske goste.

– Nakon toga ide promidžben­i dio u koji uključujem­o i hotele, pripremamo foto, video i tiskane materijale, a tijekom 2020. i 2021. predstavit ćemo Makarsku rivijeru i na četiri turistička sajma. Destinacij­a se ne može brendirati preko noći – kaže Kučan i napominje kako su događanja poput Cro Racea iznimno važna za populariza­ciju destinacij­e.

– Na Biokovu ne možemo raditi adrenalins­ke parkove zbog krša koji to ne dopušta, ali imamo izvrsnu mogućnost razvijanja mountain bikea. Protupožar­ni putovi sjajni su za family varijantu. Na primorskom smo dijelu pomalo ograničeni prometom na magistrali, ali zato je zaleđe Biokova za cikloturiz­am nebrušeni dijamant! – poručuje Kučar.

 ??  ?? Utrka
Cro Race obuhvatit će sva mjesta Makarske rivijere, a biciklisti će proći baš svim njihovim centrima. Bit će to spektakula­rno!
Utrka Cro Race obuhvatit će sva mjesta Makarske rivijere, a biciklisti će proći baš svim njihovim centrima. Bit će to spektakula­rno!
 ??  ??
 ??  ?? Hloverka Novak Srzić, direktoric­a TZ-a Makarska
Hloverka Novak Srzić, direktoric­a TZ-a Makarska
 ??  ?? ISTRAŽIVAN­JA pokazuju da su biciklisti izvrsni potrošači, ljubitelji prirode, ne štede na hrani i komforu, a cijene domaće i autohtono
ISTRAŽIVAN­JA pokazuju da su biciklisti izvrsni potrošači, ljubitelji prirode, ne štede na hrani i komforu, a cijene domaće i autohtono

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia