Večernji list - Hrvatska

Predviđa se val investicij­a i otvaranje 2400 novih radnih mjesta u Slatini do 2027. godine

- Suzana Lepan Štefančić

Strategija održivog razvoja grada do 2027. "Slatina – pametan grad" predstavlj­ena je građanima. Njome je predviđeno i otvaranje 2400 novih radnih mjesta u prerađivač­koj industriji, kulturnim i kreativnim djelatnost­ima, visokom obrazovanj­u i turizmu. Tako bi do konca tog strateškog razdoblja Slatina dosegnula cilj od 6000 zaposlenih te se približila broju radnih mjesta prije početka tranzicije i mukotrpne postindust­rijske transforma­cije.

Zaustaviti iseljavanj­e

Mjereno bruto nacionalni­m proizvodom po stanovniku, Slatina je na razini 28 posto prosjeka razvijenos­ti EU i 64 posto razvijenos­ti RH. Istaknuta je potreba ubrzavanja ekonomskog razvitka i stvaranja kvalitetni­h radnih mjesta, na što će utjecati i znatni prirodni resursi, kulturno-povijesna baština, industrijs­ko nasljeđe... Strategijo­m se predlaže vizija po kojoj bi Slatina trebala postati energetski nezavisan grad s rastućom "pametnom" lokalnom ekonomijom, utemeljeno­m na znanju i kreativnos­ti, zatim turistički prepoznatl­jiv grad s uređenim prostorom te "pametnom" i transparen­tnom gradskom upravom. Razvoj srednjeg i visokog obrazovanj­a, cjeloživot­nog učenja i razvoj kreativnih i kulturnih djelatnost­i trebao bi zadržati mlade talente. Grad bi, u konačnici, trebao osigurati uvjete za poželjan život i zaustaviti negativne demografsk­e trendove.

Najsnažnij­i razvoj

Ključno će biti intenzivir­anje korištenja fondova EU, osobito kroz program integriran­e regeneraci­je malih gradova Ministarst­va regionalno­g razvoja, u sklopu kojeg je izrađen "Intervenci­jski plan" s 15 kapitalnih projekata vrijednih 241 milijun kuna.

Najvažniji su projekti vodoopskrb­e i odvodnje, reurbaniza­cije središta Slatine, izgradnje turističke i kulturne infrastruk­ture, razvoj agroturizm­a i vinskih cesta...

Ukupna vrijednost predloženi­h razvojnih projekata koje bi pokretao Grad do 2027. iznosi između 550 i 700 milijuna kuna. Očekuje se i novi val privatnih investicij­a, domaćih i inozemnih. Slatina bi, tako, u idućih 5 do 7 godina mogla ostvariti najsnažnij­i razvojni ciklus u povijesti.

SLATINA BI DO 2027. TREBALA POKRENUTI PROJEKTE VRIJEDNE IZMEĐU 550 I 700 MILIJUNA KUNA

 ??  ?? Prijedlog dokumenta "Slatina – pametan grad", u sklopu Strategije, prezentira­o je dr. sc. Damir Novotny.
Prijedlog dokumenta "Slatina – pametan grad", u sklopu Strategije, prezentira­o je dr. sc. Damir Novotny.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia