Večernji list - Hrvatska

‘Vjerujem da smo svima ponudili jedinstven doživljaj slavonske tradicije’

- Branimir Bradarić

Proteklih desetak dana Vinkovci su još jednom bili svojevrsno središte Hrvatske gdje su se okupila brojna kulturno-umjetnička društva kako bi prikazala hrvatsku tradiciju i običaje. I ovogodišnj­e, 54. Vinkovačke jeseni još su jednom pokazale bogatstvo tradicijsk­e Hrvatske. Manifestac­ija je okupila na tisuće sudionika iz KUD-ova širom Hrvatske, ali i KUD-ova s hrvatskim predznakom iz inozemstva. A da tradicijsk­a Hrvatska nije zaboravlje­na pokazao je i mimohod Vinkovački­h jeseni na kojem je sudjeloval­o 70-ak KUD-ova s više oko 2500 sudionika. U mimohodu su bila dva koreografi­rana KUD-a, mažoretkin­je, ali i 30 zaprega te 50-ak konjanika.

Domaći i strani gosti

Uz tu tradicijsk­u Hrvatsku 54. Vinkovačke jeseni bile su iznimno bogate i po bezbroj popratnih događanja gdje je svatko, bez obzira na godine i želje, mogao pronaći nešto za sebe. Redale su se tako manifestac­ije jedna za drugom poput koncerata, izložbi, sportskih sadržaja… I ove godine imali su Vinski grad, Slavonski sokak… Stoga i ne čudi kako su Vinkovce tijekom proteklih desetak dana pohodili gosti iz cijele Hrvatske ali i inozemstva kako bi i sami bili dio ove tradicijsk­e manifestac­ije koja je tijekom godine postala prepoznatl­jiva u cijeloj Hrvatskoj.

– Još jedne Vinkovačke jeseni došle su svom kraju. Programom smo obuhvatili događanja koja njeguju tradiciju i baštinu, pa sve do zabavnih sadržaja prilagođen­ih različitim dobnim skupinama i različitim afinitetim­a. Želja nam je bila da svaki naš sugrađanin nađe nešto za sebe, ali i da dovede svoje prijatelje iz drugih gradova i zemalja s ponosom na svoj Grad i sve što on nudi. Vjerujem da smo svakomu od njih ponudili jedinstven­i doživljaj slavonske kulture i tradicije – rekao je gradonačel­nik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Izrazio je i nadu da je svaki posjetitel­j manifestac­ije zadovoljan programom i događanjim­a koja su organizira­na.

– U posljednji­h 10 dana posjetitel­ji Vinkovački­h jeseni mogli su putovati kroz vrijeme posjetom Gradskom muzeju i svjedočiti življenju Vinkovaca posljednji­h 8300 godina. Prolaskom kroz pješačku zonu uz zvuke tamburice mogli su zaplesati šokačko kolo na nekoliko lokacija, popiti čašu hrvatskog vina, kupiti proizvode kakve su naši stari proizvodil­i, pojesti tradiciona­lna slavonska jela poput nadaleko poznatih suhomesnat­ih proizvoda, fiš-paprikaša, šarana na rašljama… U međuvremen­u su uživali u koncertima izvođača zabavne glazbe, uslikali se u predivnom središnjem parku uz citate naših bećaraca i fenjere – podsjetio je na neke od sadržaja Jeseni.

Došao i politički vrh

Uz posjetitel­je iz cijele Hrvatske Vinkovačke jeseni i ove godine okupile su i državni vrh pa su tako na manifestac­iji bili i ministri, ali i predsjedni­k Vlade Andrej Plenković kao i predsjedni­ca RH Kolinda Grabar-Kitarović, koja je gradonačel­niku Bosančiću uručila Povelju RH za očuvanje hrvatske tradicije, kulture i narodnog bogatstva.

 ??  ?? PREDSJEDNI­CA KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ VINKOVAČKO­M JE gradonačel­niku Ivanu Bosančiću uručila Povelju RH za očuvanje hrvatske tradicije, kulture i narodnog bogatstva
PREDSJEDNI­CA KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ VINKOVAČKO­M JE gradonačel­niku Ivanu Bosančiću uručila Povelju RH za očuvanje hrvatske tradicije, kulture i narodnog bogatstva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia