Večernji list - Hrvatska

Šoštarić: Naš je cilj uzeti četiri boda iz dvije utakmice

Kvalifikac­ije za Europsko prvenstvo Okupile se rukometaši­ce Hrvatske

- Damir Mrvec

Rukometaši­ce Hrvatske okupile su se jučer u Zagrebu, odakle su otputovale u Osijek, gdje će se pripremati za prvu kvalifikac­ijsku utakmicu za odlazak na Europsko prvenstvo 2020. godine. Naše su rukometaši­ce u skupini s aktualnim europskim prvakinjam­a, Francuskom, Islandom i Turskom. Prva dva sastava idu na EP, što znači da moramo biti bolji od Islanđanki i Turkinja. U prva dva kola igramo u Osijeku protiv Islanda, a onda ćemo u goste Turskoj.

Loši nastupi na EP-ima

– Naš su cilj četiri boda iz ove dvije utakmice. Lako je reći, ali treba to ostvariti na parketu. I dalje imamo problem u vanjskoj liniji, gdje nam nedostaje nekoliko igračica. Nemamo prvu desnu vanjsku, nemamo ni prvu lijevu vanjsku Ćamilu Mičijević – kaže izbornik Nenad Šoštarić. Hrvatska dosad nije imala problem plasirati se na Europsko prvenstvo, no zabrinjava­juća je statistika. Naime, na zadnja tri europska prvenstva bili smo jednom 13. te dvaput 16., dakle posljednji. U devet utakmica ostvarili smo samo jednu pobjedu i upisali čak osam poraza. Posljednju pobjedu na Europskom prvenstvu ostvarili smo 12. prosinca 2014. godine. U nevažnoj utakmici u skupini pobijedili smo Nizozemsku (31:27), i to sa sastavom u kojem su bile Kobetić (bivša Penezić), Elez, Kožnjak, Zebić, Gaće, Marić, Bašić, Milanović-Litre, Benko, Horvat, Jelčić, Žderić... Iz tog sastava danas je u rosteru samo Katarina

PRVI ĆE TRENING PRESKOČITI KRSNIK I KAPITANOVI­Ć, KOJE SU IMALE OBVEZE U SVOJIM KLUBOVIMA

Ježić, kružna napadačica. – Uvijek je lijepo doći i trenirati s curama, družiti se. I meni i curama cilj je pobijediti u obje utakmice. Ne znam puno o suparnicam­a, ali želim da sve damo sve od sebe i da se borimo na svakom treningu, da se pripremimo što bolje možemo – rekla je Katarina Ježić, koja igra za mađarski Siofok. – Baš smo prije dolaska na pripreme igrali derbi s Ferencvaro­som. Završilo je 31:31, a Kobetić je bila raspoložen­a s devet pogodaka. Šteta što nismo pobijedili, vodili smo u prvom poluvremen­u čak sa šest pogodaka razlike – istaknula je Katarina.

Trebamo dobar protok lopte

Nenad Šoštarić za kraj je rekao: – Ključne su stavke uvijek iste, agresivna obrana i polukontra i kontra. Izuzetno je važno jako brzo vraćanje u obranu s obzirom na to da Skandinavk­e igraju brze napade. U fazi igre u napadu tražimo puno kretanja i tražimo dobar protok lopte. Moramo forsirati našu igru u obrani, moramo forsirati što je moguće više golova iz tranzicije – zaključio je izbornik.

Prvi će trening preskočiti Kapitanovi­ć i Krsnik koje će se danas priključit­i jer su u nedjelju imale obveze u svojim klubovima, Metzu i Plan de Cuquesu. Utakmica s Islandom igra se u srijedu, 25. rujna u 18 sati, a susret s Turkinjama igra se 29. rujna u Eskişehiru, također u 18 sati.

 ??  ?? STELA POSAVEC bit će protiv Islanđanki i Turkinja zadužena za organizaci­ju igre
STELA POSAVEC bit će protiv Islanđanki i Turkinja zadužena za organizaci­ju igre

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia