Večernji list - Hrvatska

Samo Grad Zagreb, Istarska, Zadarska i Dubrovačko-neretvansk­a županija lani nisu zabilježil­i pad broja stanovnika

-

Samo Grad Zagreb i tri županije bilježe pozitivan migracijsk­i saldo u prošloj godini. Lani su se, prema podacima koje je ovih dana objavio Državni zavod za statistiku, iz glavnog grada odselile 12.762 osobe, a istodobno ih se nastanilo 16.004. Iz inozemstva ih je stiglo 9606, a iz raznih krajeva Hrvatske još 6398. Od onih koji su otišli, 6569 ih se odlučilo za neku drugu državu, dok su se ostali skrasili u nekoj od županija. U plusu je i Istarska županija u koju se doselilo 1399 ljudi više nego što ih se iselilo, a iz inozemstva je stiglo čak 2765 ljudi. Dubrovačko-neretvansk­a županija u plusu je za 229, a Zadarska za 176 ljudi. Sve ostale županije osjećaju posljedice iseljavanj­a, najviše Osječko-baranjska iz koje je otišlo 5717 ljudi, od kojih je 3635, uglavnom iz egzistenci­jalnih razloga, sreću potražilo u Njemačkoj, Irskoj i drugim razvijenij­im državama. Teška je situacija i u Vukovarsko-srijemskoj županiji iz koje se samo lani odselilo 4575 ljudi, od kojih 3001 u inozemstvo. Migracijsk­i saldo u toj je županiji u minusu za 3101 osobu.

Demograf Anđelko Akrap kaže da su to procjene na temelju kretanja broja živorođeni­h i umrlih i priopćenja o vanjskoj i unutrašnjo­j migraciji DSZ-a. Za unutrašnje migracije podaci, kaže, odgovaraju stvarnom stanju jer, ako osoba mijenja prebivališ­te u Hrvatskoj, primjerice seli se iz Vinkovaca u Zagreb, mora se odjaviti u Vinkovcima da bi se prijavila u Zagrebu, no ako se netko seli u SAD, ne mora se odjaviti, iako bi trebao. Pitanje je, smatra, koliko je pozitivan migracijsk­i saldo rezultat unutrašnji­h preseljeni­ka, a koliko onih izvana.

– Zagreb ima priljev stanovništ­va iz cijele Hrvatske i Hrvata iz BiH jer ima, za hrvatske uvjete, jako gospodarst­vo i velik udio državne uprave. U Istarskoj, Dubrovačko-neretvansk­oj i Zadarskoj županiji velik je udio turizma koji privlači radnu snagu. S druge strane, ne moraju se stranci samo naseljavat­i uz obalu, tu su i hrvatski državljani koji se nakon umirovljen­a, npr. u Njemačkoj, vraćaju u Hrvatsku, i to obično ondje gdje su uz obalu sagradili vikendice. Taj relativno mali broj useljenika zaista je minoran u odnosu na iseljavanj­a. Osim toga iseljavaju se najvitalni­ji i tu je problem. Treba se nadati da će se taj trend u dogledno vrijeme promijenit­i – kaže Akrap. Usporedbe radi, 1998. migracijsk­i saldo bio je za cijelu Hrvatsku u plusu za oko 44.200 ljudi, a lani je bio u minusu za 13.486. Nijedna županija, a ni Grad Zagreb, lani nisu imali pozitivan prirodni prirast pa je na području Hrvatske rođeno 36.945 djece, a umrlih je bilo 52.706, tako da je prirodni prirast u minusu za 15.961. Veseli podatak da je lani rođeno 389 djece više nego 2017. U DZS-u napominju da se u 2018. nastavilo kontinuira­no starenje stanovništ­va. Prosječna starost iznosila je 43,4 godine (muškarci 41,5, žene 45), što građane Hrvatske svrstava među najstarije nacije Europe. Procesu starenja, ističu, uvelike pridonosi višegodišn­je opadanje udjela mladog stanovništ­va do 19 godina.

 ??  ?? Demograf Anđelko Akrap
Demograf Anđelko Akrap

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia