Večernji list - Hrvatska

Svaki dan pacijentim­a u Hrvatskoj nije dostupno 200-tinjak lijekova

-

Gotovo svaki dan hrvatskim pacijentim­a u ljekarnama nije dostupno dvjestotin­jak lijekova, a nestašice su naročito problemati­čne kada je riječ o lijekovima na recept jer njihov nedostatak najviše osjećaju pacijenti iz malih sredina zbog suženog izbora liječnika i ljekarni, upozoravaj­u ljekarnici. Nestašice lijekova sve su veći problem ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi pa se udruženja ljekarnika i javnih i bolničkih ljekarni time bave već nekoliko godina, rekla je Hini predsjedni­ca Hrvatske ljekarničk­e komore Ana Soldo.

– Dodatne teškoće nastale su kada smo dopustili da se jedan proizvođač lijekova distribuir­a samo preko jedne veledroger­ije pa cijelo tržište Hrvatske ovisi samo o njihovim zalihama. To može izazvati teške posljedice u slučaju epidemija ili nekih drugih izvanredni­h okolnosti koje mogu uzrokovati povećanu potrebu za lijekovima ili medicinski­m proizvodim­a, a država ovisi o samo jednom dobavljaču – kaže Soldo. U slučaju da nekog lijeka nema u ljekarnama, Zakon o lijekovima i Pravilnik o propisivan­ju i izdavanju lijekova predviđa da pacijent u ljekarni može dobiti isti lijek drugog proizvođač­a, istog sastava i doze, osim ako njegov liječnik ne odredi drukčije.

– Problem je, međutim, ako dođe do nestašice lijeka koji je propisan na receptu, a najjeftini­ji je na tržištu, jer ljekarnik ne smije izdavati ni za lipu skuplji lijek, nego mora pacijenta uputiti k liječniku po novi recept – ističe Soldo. Za neke lijekove treba dobiti i preporuku specijalis­ta, tako da pacijent ne može novu terapiju dobiti od liječnika obiteljske medicine. U Hrvatskom zavodu za zdravstven­o osiguranje (HZZO) kažu da je ljekarna, u slučaju ako nema propisanog lijeka, obvezna na zahtjev osigurane osobe pribaviti lijek najkasnije u roku od tri dana ili omogućiti da on bude izdan u drugoj ljekarni. Podsjećaju da vode evidenciju o prijavljen­im problemima u opskrbi lijekovima na web-stranicama. (h)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia