Večernji list - Hrvatska

Kapi za nos stvaraju ovisnost ako se koriste dulje od sedam dana

Sve više slučajeva medikament­oznog rinitisa

- Ivana Rimac Lesički

Potrošnja lijekova za liječenje nosa porasla je za šest milijuna kuna u godinu dana te se u Hrvatskoj na kapi za nos lani potrošilo gotovo 56,6 milijuna kuna. Poraslo je lani u odnosu na 2017. godinu i korištenje te kategorije lijekova, prema izvještaju Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Tako je u prošloj godini dnevnu dozu nekog lijeka za liječenje nosa svaki dan koristilo 17 od tisuću stanovnika, dok je 2017. godine to bilo njih 12 na tisuću. Desetljeće unazad, primjerice, to je bilo više no dvostruko manje, definirana dnevna doza lijeka 2009., prema istom izvještaju, bila je 6,64 na tisuću stanovnika.

Tada su lijekovi za liječenje nosa bili uz bok lijekovima za liječenje kašlja i prehlade s kojima ih se općenito najviše i povezuje. Njihova je potrošnja onda bila podjednaka, a danas se kapi za nos koriste kudikamo više od lijekova za kašalj i prehladu.

Držite se uputa liječnika

U izvještaju za prošlu godinu navedena Agencija opisuje da su skupine koje su u 2018. imale veći porast potrošnje od godišnjeg prosjeka upravo lijekovi za liječenje bolesti nosa, uz vitamine i lijekove za liječenje štitnjače. Te skupine lijekova trošile su se 20 posto više u usporedbi s godinom prije. Dok se porast upotrebe lijekova za bolesti štitnjače objašnjava time što je zbog izmijenjen­ih preporuka i smjernica nastala cijela jedna nova kategorija pacijenata, nejasno je otkud veliko povećanje lijekova za liječenje bolesti nosa, kad je riječ o trudnicama. Liječnici pak upozoravaj­u da i ove lijekove, kao i svake druge, treba koristiti prema uputi liječnika, odnosno prema uputi dostupnoj uz lijek što se baš po pitanju kapi za nos često zanemaruje. Tako se u medicinski­m krugovima viđaju slučajevi ljudi koji umjesto propisanog trajanja korištenja kapi za nos od tjedan-dva nastave koristiti mjesecima pa i dulje te stvore ovisnost.

Posljedica i kirurški zahvati

– Točno je da su to lijekovi koji mogu izazvati ovisnosti, neki kolege govore da se susretnu s takvom ovisnošću koje se rijetko liječe, no ja nisam imao takav slučaj – komentira prof.dr.sc. Ante Bagarić iz Klinike za psihijatri­ju Vrapče.

Uz rijetke slučajeve ovisnosti koju susreću psihijatri, struka objašnjava kakva ovisnost se češće razvije kod dugotrajno­g korištenja. Kako će pojasniti prof.dr.sc. Davor Vagić, riječ je o slučajevim­a medikameto­znog rinitisa koji izaziva dulje uzimanje dekongesti­vnih kapi za nos.

– One se mogu koristiti pet do sedam dana, a ako se koriste dulje vrijeme, čovjek postane ovisan na način da ne može disati ako ih ne stavi i što ih više uzima, to ih više treba jer sluznica nosa ne može bez njih. Imamo slučajeva medikameto­znog rinitisa kada se nekad mora ići čak i na kirurške zahvate. Stvori se ovisnost nosne sluznice i ne može se disati bez njih pa u jednom trenutku čovjeku jednostavn­o moramo reći da mora prekinuti. Dio se opet vrati na to jer ima tu sklonost, nije ovisan u onom psihičkom dijelu poput ovisnosti o drogama, nikotinu i alkoholu, nego je ovisna nosna sluznica – pojašnjava prof. Vagić, cijenjeni liječnik iz zagrebačko­g KBC-a Sestre milosrdnic­e.

PROF.DR.SC. ANTE BAGARIĆ Klinika za psihijatri­ju Vrapče TOČNO JE, TI LIJEKOVI MOGU IZAZVATI OVISNOSTI, NEKI MOJI KOLEGE GOVORE DA SU SE SUSRELI S TAKVOM OVISNOŠĆU KOJE SE RIJETKO LIJEČE

PROF.DR.SC. DAVOR VAGIĆ KBC Sestre milosrdnic­e

ONE SE MOGU KORISTITI PET DO SEDAM DANA, A AKO SE KORISTE DULJE VRIJEME, ČOVJEK POSTANE OVISAN TAKO DA BEZ NJIH NE MOŽE DISATI

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ŠTO IH SE VIŠE UZIMA, sluznica nosa ih više treba i bez kapi se više ne može disati. Dugotrajno uzimanje izaziva medikameto­zni rinitis
ŠTO IH SE VIŠE UZIMA, sluznica nosa ih više treba i bez kapi se više ne može disati. Dugotrajno uzimanje izaziva medikameto­zni rinitis

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia