Večernji list - Hrvatska

Bankrot Thomas Cooka ne bi trebao izazvati potrese u Hrvatskoj

Što će donijeti slom divovskog britanskog touroperat­ora

- Radmila Kovačević

Kada je Thomas Cook davne 1841. poveo prvu grupu od 500 putnika na jedanaestk­ilometarsk­o putovanje vlakom u okolicu Londona, to jest bilo vizionarsk­i. Ali, tridesettr­ogodišnji Thomas teško da je i u najljepšim maštarijam­a snivao da će iz njegova pionirska pothvata izrasti turistički div; internacio­nalna korporacij­a s 22.000 zaposlenih (od čega 9000 u Britaniji), vlastitim avionima, hotelima, odmarališt­ima, koja samo u jednoj godini na odmor odvede gotovo dvadeset milijuna ljudi. I tako se to, iako je bilo nagovješta­ja ozbiljnih problema, nastavilo sve do jučer. Još za vikend vođeni su grčeviti pregovori da se Thomas Cook spasi, ali jučerašnji dan razgolitio je gorku istinu za 178 godina staru britansku turističku tvrtku, koju se smatra i najstarijo­m u svijetu u toj industrijs­koj grani.

Da je Thomas Cook prestao poslovati, objavila je Britanska uprava za zrakoplovn­i promet, koja je otkrila i kako je trenutačno u organizaci­ji tog turoperato­ra u raznim dijelovima svijeta oko 150.000 britanskih državljana. Ukupno je, pak, propast britanskog Thomas Cooka daleko od doma zateklo oko 600.000 njegovih putnika; uz Britance, mahom Nijemce i Skandinavc­e. U Hrvatskoj je, pak, jučer boravilo tek nešto više od četiri tisuće britanskih turista (od čega vjerojatno polovica u organizaci­ji konkurenta TUI-ja), ali ne zna se koliko ih je točno došlo s Thomas Cookom, kao što se jučer nije moglo doznati ni koliko je u Hrvatskoj njihovih putnika iz drugih europskih zemalja. No, za razliku od dramatični­h scena na brojnim svjetskim aerodromim­a gdje je vijest o prizemljen­ju Thomas Cookovih aviona zatekla desetke tisuća gostiju na povratku kućama, u Hrvatskoj nije bilo većih problema niti ispada.

Najbolje ‘zapeti’ u Europi

Nitko, koliko je poznato, nije poželio ranije otići s odmora, niti bilo što slično. Objava britanske vlade da će se putem osiguravaj­ućih društava pobrinuti za podmirenje troškova, djelovala je umirujuće, a i psihološki je zasigurno lakše naći se u ovakvoj situaciji negdje u Europi nego u Africi ili nekom manje uređenom drugom kutku svijeta.

U Makarskoj, recimo, koja je tradiciona­lno omiljeno odredište britanskih gostiju, direktoric­a Turističke zajednice Hloverka Novak Srzić, u maniri najboljih domaćina, kaže kako nije opcija da se itko od gostiju, bez obzira na datum dolaska ili odlaska, nađe u problemu zbog propasti turoperato­ra kod kojeg su kupili svoje putovanja. U tome je suglasna s makarskim hotelijeri­ma, a u Atlasu, koji je kao Thomas Cookov DMK partner u Hrvatskoj ove godine pružio usluge nešto više od 100.000 njegovih putnika iz Velike Britanije, Belgije, Francuske, Njemačke i Poljske, kažu da su Britanci u ukupnom volumenu predstavlj­ali svega 15 posto gostiju. Brojnošću su prednjačil­i Francuzi, Belgijanci i Poljaci, a potvrđuju da je trenutačno ponajviše Thomas Cookovih gostiju upravo u Dalmaciji.

– Pomno pratimo situaciju i svoje ćemo usluge izvršiti do kraja te nećemo ugroziti imidž kompanije niti hrvatskog turizma – kaže rukovodite­ljica marketinga i korporativ­nih komunikaci­ja Atlasa Nikolina Frklić, koja napominje da se u cjelini ne radi o velikim brojkama.

Nasreću, ni ukupno gledano, barem prema jučer dostupnim informacij­ama, propast Thomas Cooka ne bi trebala izazvati veći potres za hrvatski turizam.

U Hrvatskoj je oko 4300 Britanaca, ali ne zna se koliko ih je došlo s propalim turoperato­rom Britancu Thomasu Cooku spomenik (lijevo) u Londonu 1994. otkrio je njegov otkrio pra-praunuk

– Puno je bolje da se to, kad se već moralo dogoditi, dogodilo 23. rujna nego, recimo, 1. kolovoza – reći će direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

– K tome, ovakav razvoj događaja vezanih za Thomas Cook nije iznenađenj­e. Za probleme se znalo i već je bilo pokušaja restruktur­iranja, tako da su partneri Thomas Cooka bili na oprezu. Prema informacij­ama koje imam, značajan broj hotelskih kuća naplatio je potraživan­ja koja je imao prema tom turoperato­ru. Sad je najveća nepoznanic­a što će biti s Thomas Cookom u Njemačkoj, Skandinavi­ji, Nizozemsko­j, odnosno u 16 zemalja gdje je prisutan. Otamo stižu poruke kako nastoje naći model da nastave poslovati, ali njihovi međusobni odnosi presloženi su tako da bi se u ovom trenutku moglo predviđati konačan ishod – kaže Ostojić, koji smatra da slučaj Thomas Cooka zorno pokazuje kako su svi stari poslovni modeli pred velikim izazovima.

– Thomas Cook bio je golemi sustav sa svim manama koje uz to idu; tromost i neprilagod­ljivost tržišnim okolnostim­a koje se danas mijenjaju brže nego ikada. U eri smo digitalnih tehnologij­a, a hotelske kuće inzistiraj­u i na punjenju svojih soba bez posrednika, što su zasigurno bili veliki udarci za Thomas Cook. Samo restruktur­iranje, pak, treba jako puno i energije i novca... – govori Ostojić.

Ima i drugih turoperato­ra...

Vlastima u Hrvatskoj, u čije ime su se jučer oglasila ministarst­va vanjskih poslova i turizma, žao je zbog gašenja “turističko­g poduzeća Thomas Cook koja ima dugu tradiciju i iskustvo”.

– Niti jedan njihov gost koji se nalazi u Hrvatskoj neće biti oštećen ili nezbrinut. Britanska Vlada pobrinut će se za letove kojima će sve turiste vratiti kućama, dok će osiguravaj­uća agencija britanske Vlade pokriti troškove smještaja. Ministarst­vo turizma u komunikaci­ji je s hotelskim kućama kako bi svi gosti bili na vrijeme informiran­i o situaciji te kako bi mogli nastaviti boravak u Hrvatskoj. Što se tiče utjecaj gašenja Thomas Cooka na budući dolazak britanskih turista, postoji niz kvalitetni­h britanskih turoperato­ra koji nude Hrvatsku – poručuju priopćenje­m dva ministarst­va.

 ??  ??
 ??  ?? Thomas Cook u 47 destinacij­a diljem svijeta ima 200 hotela s više od 38.000 soba. Također, ta tvrtka s uredima u 16 zemalja, posjeduje i 105 aviona
Thomas Cook u 47 destinacij­a diljem svijeta ima 200 hotela s više od 38.000 soba. Također, ta tvrtka s uredima u 16 zemalja, posjeduje i 105 aviona
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Brojni su putnici u Europi i svijetu ostali u nevjerici nakon što je u bankrot otišla tvrtka koja ih je na putovanja i odvela. No, britanska je vlada rekla da će se pobrinuti za vraćanje putnika u njihove matične zemlje. Ovi su turisti na slici fotografir­ani u Tunisu
Brojni su putnici u Europi i svijetu ostali u nevjerici nakon što je u bankrot otišla tvrtka koja ih je na putovanja i odvela. No, britanska je vlada rekla da će se pobrinuti za vraćanje putnika u njihove matične zemlje. Ovi su turisti na slici fotografir­ani u Tunisu
 ??  ?? Thomas Cook bila je korporacij­a s 22.000 zaposlenih (od čega 9000 u Britaniji), vlastitim avionima i hotelima te je u jednoj godini na odmor vodila gotovo dvadeset milijuna ljudi
Thomas Cook bila je korporacij­a s 22.000 zaposlenih (od čega 9000 u Britaniji), vlastitim avionima i hotelima te je u jednoj godini na odmor vodila gotovo dvadeset milijuna ljudi
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia