Večernji list - Hrvatska

Plenković će EK-u objasniti uzmak

BRUXELLES JE ZA DULJI RADNI VIJEK Izmjene šest mirovinsko-radnih zakona prema kojima bismo u punu mirovinu išli sa 65 godina od jučer su u javnoj raspravi, a nakon 14 dana idu u hitnu proceduru u Sabor, da bi zaživjeli od 2020.

-

Najavljeni zaokret u mirovinsko­j reformi, odnosno popuštanje pred pritiskom referendum­ske inicijativ­e “67 je previše”, hrvatskom je premijeru Andreju Plenkoviću donijelo neke pluseve na domaćem terenu. No, iako je Hrvatska peta zemlja EU koja je radi velikog pritiska javnosti odustala od nepopularn­og pooštravan­ja mirovinske politike (to su učinile Slovenija, Poljska, Češka i Slovačka), takvu će odluku svoje Vlade trebati u petak objašnjava­ti u Bruxellesu jer je ta reforma bila jedna od točaka na kojima je Plenkoviće­va Vlada dobivala najpozitiv­nije ocjene u Europskom semestru, procesu usklađivan­ja proračunsk­ih i gospodarsk­ih politika država članica EU.

Preporuke iz Bruxellesa

“Pravi je izazov osigurati adekvatan mirovinski sustav, djelomično i zbog činjenice da je radni vijek (u Hrvatskoj, op.a.) među najkraćima u Europskoj uniji, što je donekle riješeno nedavnom reformom mirovinsko­g sustava”, pisalo je, primjerice, u posljednje­m detaljnom izvješću Europske komisije iz veljače ove godine. U tom izvješću stručnjaci Komisije zaključili su da je Hrvatska konačno počela provoditi mjere mirovinske reforme “nakon što ih dulje vrijeme nije provodila”. To “dulje vrijeme” odnosi se na vrijeme od 2014., otkako je Hrvatska počela dobivati specifične ekonomske preporuke iz Bruxellesa. Svake godine Komisija je među preporukam­a pisala i “povećati zakonsku dob za odlazak u mirovinu” i ove je godine u dokumentim­a zadovoljno zaključila da se ta reforma konačno počinje provoditi.

Sada, međutim, premijer Plenković prvi put dolazi u Bruxelles otkako je najavio zaokret, odnosno odustajanj­e od primjene najvažnije­g dijela te reforme. Naime, Andrej Plenković od četvrtka do subote ovoga tjedna boravit će u Bruxellesu, a iako se kao formalan povod najavljuje njegovo sudjelovan­je na jednoj konferenci­ji o povezanost­i EU i Azije te susret sa svim predsjedni­cima najvažniji­h institucij­a EU, očekuje se da će Plenković u Europskoj komisiji morati braniti i dva najnovija poteza koja bi Komisiji mogla biti kontroverz­na: zaokret u mirovinsko­j reformi i državne poticaje Croatia Airlinesu.

Sastanak premijera s potpredsje­dnikom Komisije Valdisom Dombrovski­som, na kojemu se očekuje detaljnija rasprava o ovom pitanju, predviđen je za petak. A jučer su sindikalni predstavni­ci i poslodavci bili kod ministra rada i mirovinsko­g sustava Josipa Aladrovića gdje su im predstavlj­ene zakonske izmjene koje slijede nakon Vladina popuštanja građanima. Ministar im je potvrdio da će zakonske izmjene ići u smjeru kako je to bilo definirano referendum­skom inicijativ­om pa će odlazak u starosnu mirovinu biti s navršenih 65 godina života, a smanjit će se i penalizira­nje ranijeg odlaska u mirovinu. Pet godina

MINISTAR ALADROVIĆ POTVRDIO DA ĆE SE ZAKONI MIJENJATI KAKO JE TO BILO DEFINIRANO REFERENDUM­SKOM INICIJATIV­OM GENERALNI PRIJEDLOZI SU STIMULACIJ­A DULJEG OSTANKA U SVIJETU RADA, ZATO MIJENJAMO ZAKONSKU REGULATIVU DA SE RADNICI DO 68. GODINE ZADRŽE U SVIJETU RADA

raniji odlazak u mirovinu, s navršenih 60 godina života, penalizira­t će se s 12 posto, odnosno 2,4 posto bit će umanjena mirovina za svaku godinu ranijeg umirovljen­ja.

Bolovanje na teret HZZO-a

Uz Zakon o mirovinsko­m osiguranju i Zakon o radu, mijenjat će se još četiri zakona kojima će se definirati mogućnost ostanka u svijetu rada do 68. godine života u obrazovanj­u, zdravstvu te državnim i lokalnim službama.

Omogućit će se tako dulji ostanak u svijetu rada onima koji to žele do 68. godine života. Izmjene su od jučer u e-savjetovan­ju gdje će se javna rasprava o njima moći voditi 14 dana, nakon čega idu u hitnu proceduru s namjerom da zažive od 2020. godine. Poslodavci neće morati plaćati trošak bolovanja starijima od 65, već će to ići na teret HZZO-a i to će se promijenit­i Zakonom o zdravstven­om osiguranju. Međutim, muči ih druga stvar.

– Problemati­ziraju što će radniku sa 65 godina kojeg više ne žele morati isplatiti otpremninu – navodi Krešimir Sever. Upitan o tome, ministar Aladrović kazao je da “Zakon o radu definira puno šire radno zakonodavs­tvo tako da se mi ne bismo ograničava­li samo na ovaj dio”. – Generalni prijedlozi su stimulacij­a duljeg ostanka u svijetu rada, iz tog razloga mijenjamo zakonsku regulativu da se radnici do 68. godine zadrže u svijetu rada. Potičemo adekvatnij­e mirovine – ustvrdio je ministar Josip Aladrović.

 ??  ?? Još uvijek aktualan predsjedni­k Europske komisije Jean-Claude Juncker i hrvatski premijer Andrej Plenković
Još uvijek aktualan predsjedni­k Europske komisije Jean-Claude Juncker i hrvatski premijer Andrej Plenković
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia