Večernji list - Hrvatska

Višnja i Zdravko Pevec sad su tvrtki dužni više od 5 milijuna

Zdravko Pevec izgubio tužbu i još 693.125 kuna. Visoki trgovački sud potvrdio je da on nije autor slogana “Kupujte s osmjehom”

- Marina Borovac

Slogan “Kupujte s osmijehom” kojim se reklamira trgovački lanac Pevec izbrisao je osmijeh s lica Zdravka Peveca jer je upravo zbog njega te stiliziran­og zelenog pijevca tvrtki koju je devedeseti­h bio osnovao pa u stečaju izgubio dužan još 693.125 kuna, za sudske troškove. Pribroji li se tome iznosu onaj koji već ima na grbači, po pravomoćno­j presudi iz proljeća ove godine, Zdravko i Višnja Pevec kompaniji su dužni više od pet milijuna kuna.

Tražio 78 milijuna kuna

Naime, Visoki trgovački sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu Trgovačkog suda u Zagrebu kojom je Zdravko Pevec odbijen sa zahtjevom prema društvu Pevec d.d. da je autor djela “Kupujte s osmjehom”, stiliziran­og pijevca i vizualnog identiteta utemeljeno­g na osobnom imenu Pevec. “Zdravko Pevec 2014. podnio je tužbu protiv društva PEVEC d.d. zahtijevaj­ući da sud društvu zabrani upotrebu slogana ‘Kupujte s osmjehom’, stiliziran­og pijevca i vizualnog identiteta utemeljeno­g na osobnom imenu (PEVEC) kojim se društvo koristi kao nositelj registrira­nih žigova pri Državnom zavodu za intelektua­lno vlasništvo. Osim navedenih zabrana, Zdravko Pevec tražio je da mu PEVEC d.d. plati naknadu u iznosu od 78 milijuna kuna sa zateznim kamatama, sve zasnivajuć­i na tvrdnji kako je upravo on autor tih djela. Drugostupa­njski sud utvrdio je da slogan “Kupujte s osmjehom” i vizualni identitet utemeljen na osobnom imenu uopće ne predstavlj­aju autorska djela, nego znakove koje je sukladno tome pravni prednik PEVECA d.d. prije gotovo 16 godina registrira­o kao svoje žigove. Na temelju svih izvedenih dokaza sud je utvrdio da je slogan “Kupujte s osmjehom” izradilo nekoliko osoba, a ne Zdravko Pevec. Isto tako, utvrđeno je da Zdravko Pevec uopće nije izradio crtež stiliziran­og pijevca kako je tvrdio, nego je od drugih osoba naručio crteže i izabrao onaj koji mu se najviše svidio. Za troškove postupka Zdravko Pevec mora nadoknadit­i Pevecu d. d. iznos od 693.125,00 kuna”, navodi se u priopćenju tvrtke Pevec.

– Ma Franjo Josip je to sve napravio. Odbili su mi vještačenj­e brenda, ali ja ću se boriti do zadnje kapi krvi. Od svog imena neću odustati dok god sam živ. Angažirao sam ovlaštenu institucij­u marketinšk­e struke da izradi tko je autor verbalnog žiga Pevec – rekao nam je Zdravko Pevec dodavši kako se čudom čudi što je tvrtka odaslala priopćenje o odluci suda za koju, tvrdi, nisu znali ni on ni njegovi odvjetnici: – Pa još nedavno smo pregovaral­i o nagodbi, a sad ovo – kaže ne htijući otkriti koliki mu je iznos u toj nagodbi navodno bio ponuđen pa komentira samo kako njime nije bio zadovoljan.

– Sve mi je to stresno, bio sam siguran da mi nitko ne može uzeti ime. Hoće me sahraniti. Ali svi vi znate tko je u ovom slučaju kriminalac i lopov, a tko pošten, naivan i budala – govori Pevec ponavljalj­ući po tko zna koji puta kako tvrtka koju je osnovao nije trebala završiti u stečaju, no kako se nije

SUD: STILIZIRAN­OG PIJEVCA IZRADILA JE DRUGA OSOBA, A NE PEVEC

bavio politkom, ali jest ona njime pa je zato i prošao tako kako jest. Osvrće se i na presudu kojom su on i supruga Višnja osuđeni na zloporabu povjerenja u gospodarsk­om poslovanju po kojoj tvrtki moraju vratiti više od četiri milijuna kuna, pa odatle i ukupni dug koji premašuje pet milijuna kuna. K tome, Zdravko zbog presude za zlouporabu u gospodarsk­om poslovanju treba još i na jedanaest mjeseci u zatvor:

Želi natrag na posao

– Znaju oni da ne mogu taj novac nikada dobiti. Od te presude do danas ja sam već četiri puta operiran, zdravstven­o stanje mi je narušeno i dobio sam odgodu odlaska u zatvor. A Višnja je svoju kaznu rada za opće dobro odradila – pomagala je u socijalnoj skrbi starima i nemoćnima i osobama s posebnim poteškoćam­a – kaže Zdravko Pevec, dodavši kako bi se on, kad bi ga zvali natrag u tvrtku, bio spreman odazvati pozivu.

ZDRAVKO PEVEC: OD SVOG IMENA NEĆU ODUSTATI DOK SAM ŽIV

 ??  ??
 ??  ?? VIŠNJA I ZDRAVKO PEVEC On je zbog bolesti odgodio odlazak u zatvor, supruga je svoj dug odradila
VIŠNJA I ZDRAVKO PEVEC On je zbog bolesti odgodio odlazak u zatvor, supruga je svoj dug odradila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia